HDP: Türkiye’nin temel sorunu; CHP destekli Erdoğan-Bahçeli-Ergenekon anti-Kürt ittifakı

Türkiye’nin yaşadığı temel sorunun ‘Erdoğan’ın tek adam rejimi olmadığını’ söyleyen HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, mevcut tablo için ‘Yaşanan CHP destekli Erdoğan, Bahçeli ve Ergenekon ittifakıdır. Bu ittifak da kendisini Kürt düşmanlığı ile sürdürüyor’ uyarısı yaptı

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından OHAL’in kaldırılması amacıyla başlatılan kampanya kapsamında Ankara’da düzenlenen “OHAL değil, Demokrasi” başlıklı forum, konuşmalarla sürüyor. Forumda, düzenleyici sendika ve meslek örgütü yöneticilerinin konuşmalarının ardından ihraç edilen akademisyenlerden Mutlu Arslan, OHAL’in hukuksal dayanaklarına ilişkin bir sunum yaptı.

OHAL’in ağır bilançosu

KHK ve OHAL rejiminin, yargıyı da tekeline aldığını belirten Aslan, KHK’ler ile kış lastiği, izdivaç programları gibi günlük konuların bile düzenlendiğine dikkat çekti. Aslan, OHAL sürecinde 21 ilde, 84’ü DBP’li toplam 94 belediyeye kayyım atandığını, kayyım atamalarının demokratik pek çok hakkı geriye götürdüğünü söyledi. Şimdiye kadar KHK ile 111 bin 588 kişinin ihraç edildiğini, uzaklaştırmalarla birlikte bu sayının 130 bini bulduğu bilgisini de paylaşan Aslan, bunun tamamen keyfi sürdürülen bir süreç olduğunun altını çizdi. Aslan, OHAL süresince 23 bin işçiyi ilgilendiren 5 işletmedeki grevin engellendiğini de kaydetti.

‘OHAL örtüsüyle darbe süreci işliyor’

Aslan’ın sunumunun ardından kürsüye HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay çıktı. Ekim devriminin 100’üncü yıldönümüne işaret ederek başladığı konuşmasında HDP Eş Başkanı Kemalbay, halkların o günkü özgürlük taleplerinin bugün de devam ettiğini söyledi. Halen devam eden bir darbe süreci yaşandığını dile getiren ve bunun “OHAL örtüsü” altında yürütüldüğünü vurgulayan Kemalbay, “Türkiye halkları ve ezilenleri bu yaşadığımız sürecin ağır bedelini ödüyor. Fakat biz biraz daha geriye doğru kazmak zorundayız. Yaşanan Türkiye halklarının kadim sorunu olan, demokrasi ve özgürlük sorununu sürekli olarak darbelerle baltalanmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Asıl sorun; CHP destekli anti-Kürt cephe

Konuşmasının devamında “Yeni devlet yeni rejim oluşturulurken bu darbe hukuku kalıcılaştırılıyor” sözleriyle OHAL’in neden kaldırılmadığı üzerinde de duran Kemalbay, “Eğer biz bu konuda bir adım atamaz ve başarılı olamazsak, kalıcı bir darbe karşı karşıya kalırız. Sorun sadece Erdoğan’ın tek adam rejimi değil. Temel sorun Erdoğan, Bahçeli, Ergenekon rejimi ve ittifakı iç içe geçmiş durumdadır ve buna devletin bekası söz konusu olduğunda destek veren CHP ile de karşı karşıyayız. HDP’lilerin rehin alınmasını başlatan süreç, aslında dokunulmazlıkların kaldırıldığı süreçtir. Daha sonra bu hukuksuz süreç devam etti. Bu süreç dokunulmazlıkların hukuk dışı kaldırıldığı bir süreçtir ve bu HDP dışındaki partilerin onayı ile gerçekleşmiştir” dedi.

Barış, demokrasi ve emek iç içe…

CHP’nin savaş politikalarına destek verdiğinin altını çizen Kemalbay, “Sınır ötesi operasyon tezkerelerine evet demek, AKP politikasına destek vermektir. OHAL ile mücadele etmeyi sadece Erdoğan rejimi ile mücadele etmek olarak değil, bunu demokratikleşme süreci olarak görüyoruz” dedi. Kemalbay, bu sözlerinin devamında gelinen aşamada barış, demokrasi ve emek meselesinin birbirinden ayrılamayacağının altını çizdi.

EN SON EKLENENLER