HDP’den AYM önünde oturma eylemi: CHP’nin başlattığı yürüyüş geç de olsa doğru bir tepki

Meclis Basın Kapısı önünde konuşan HDP’li Mithat Sancar, CHP’nin “Adalet Yürüyüşü” için “Geç de olsa doğru bir tepki” dedi. Vekiller, açıklamanın ardından AYM’nin önüne oturma eylemi yaptı.

HDP’li milletvekilleri, cezaevinde HDP’li eş genel başkanlar ve vekillerin tutulması ile devam eden operasyonlara ilişkin Meclis Basın Kapısı önünde açıklama yaptı. Toplu olarak kameralar karşısına geçen vekiller adına HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve Mardin Milletvekili Mİthat Sancar konuştu.

’30 EKİM 2014 MGK’DE SÜREÇ BAŞLADI’

Milletvekillerinin tutuklamasının demokratik siyasetin ortadan kaldırmaya yönelik darbe mekaniğinin bir parça olduğunu söyleyen Yıldırım, “Her ne kadar son günlerde yeniden milletvekillerinin tutuklanması üzerinden ülke gündemi buna kanalize olsa da mesele demokratik siyaseti ortadan kaldırmaya çalışan bir darbe mekaniği ve mantığıdır. Mesele sadece 4 Kasım 2016’da milletvekillerinin tutuklanmasıyla başlayan bir süreç değildir. Mesele demokratik siyaseti ortadan kaldırmaya çalışan bir darbe mekaniğidir. En uzun süren MGK toplantısında planlanan bir darbe mekaniğidir. Planlama, 10 saat süren MGK’de yapıldı. Sonra 7 Haziran seçim sonuçları beklendi, 7 Haziran’la birlikte düğmeye basıldı. 22 Temmuz’da 2 polisin öldürülmesiyle darbe devreye sokuldu. Bunu dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu itiraf etmişti. Hollanda’dan dönerken basın emekçilerinin sorularını yanıtlarken, Ekim 2014’e gönderme yaparak tüm güvenlik ve istihbarat birimlerine, hazırlık yapılması talimatını verdiğini söylemişti” diye konuştu. diye hatırlattı.

Yıldırım, 20 Mayıs 2016 günü siyasi darbenin özellikle demokratik siyaset açısından parlamento zeminine dönük bir kararlaşma yaşandığını ve tek adam rejiminin devreye konulduğunu söyledi.

‘DARBE SADECE ASKERLERLE YAPILMAZ’

“Darbe sadece bir gece tartışılarak ve askerlerle yapılmaz” diyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Askerlerle yapılması sonucu idari atmosfer değişir ama siyasi darbeler derin dehlizlerde planlanır. 4 Kasım’a böyle geldik. Önce Yüksekdağ’ın milletvekilliği ve eş genel başkanlığının düşürülmesi konusundaki müdahalede olduğu üzere, tahliye edilen arkadaşların tekrar tutuklanması üzere, en son bir CHP milletvekilinin tutuklanması üzere gördük ki darbe mekaniği devam ediyor. Bunda siyaset kurumunun rolü var” diye konuştu.

‘DARBE MEKANİĞİ KALKMADAN SİYASET DEMOKRATİKLEŞMEZ’

Yıldırmı, şunları söyledi: “13 ay önce 20 Mayıs günü parlamentoda darbe yapılırken dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde savunma hakkının herkes için tanınması gerektiğini söyledik. Siyaset kurumu gözlerini kör, kulaklarını sağır etti. Sürecin ve tarihin bizi haklı çıkarmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Siyaset kurumu bundan sonra da buna sahip çıkmaz, toplumsal muhalefetle birlikte mücadeleye girişmezse ve bu işi sadece seçim hesabı üzerinden kurgularsa bu ülkede darbe mekaniği ortadan kalkmaz, siyaset demokratikleşmez.”

SANCAR: DARBE PLANININ AŞAMALARI VAR

HDP’nin Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesi’nin HDP’li vekillere yönelik kayıtsızlığına dikkat çekti. Sancar, şunları söyledi: “Yaşadığımız sürecin darbe planının aşamalarından olduğunu en başından beri söylüyoruz. En kritik aşama dokunulmazlıkların kaldırılması meselesiydi. Burada iki şeyin altını çizdik. Bu yapılanın darbe operasyonunun parçası olduğunu ve demokrasi güçlerinin bir araya gelmesinin zorunlu olduğunu söyledik. O günlerde ana muhalefet partisinin bu konudaki tutumu hepinizin malumu. Yargının çöktüğü bir ortamda iktidara muhalefet milletvekilleri üzerinde sınırsız tasarruf yetkisi tanınmasının darbeden başka bir anlamı olamazdı. Ama biz her şeye rağmen mücadelemizi sürdürdük ve çağrımızı yineledik. Darbe operasyonlarına karşı çıkmanın tek yolu ortak demokratik mücadeledir.”

‘VEKİLLİKLERİ DÜŞÜRMEYE DEVAM EDECEKLER’

Sancar, HDP’lilerin vekilliklerinin düşürülmesine de dikkat çekerek, “Bu yönteme devam edeceklerinin işaretleri var” dedi. Sancar, şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi’ne çağrımız bizim sadece kişisel adalet talebimiz değil, AYM’nin içtihadına göre milletvekilleri tutuksuz yargılanmalıdır. Bunu AYM önündeki açıklamalarımızla vurguladık. AYM’nin önüne gitmemizin nedeni adalet mekanizmasını sembolize edecek bir kurum varsa oradan hem hukukçulara hem yargıçlara hem kamuoyuna haksızlıkla mücadeleye devam etmenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği mesajını verdik. Hakimlerin vicdanlarına seslendiğimiz çağrılar yaptık. Somut sonuç elde edebildiğimizi söyleyemeyiz.”

‘CHP’NİN BAŞLATTIĞI YÜRÜYÜŞ GEÇ DE OLSA OLUMLU’

Sancar, CHP’nin başlattığı “Adalet Yürüyüşü”nü de şöyle değerlendirdi: “Ama son 1,5 yılda yaşanan bütün bu gelişmeler, bazı kesimlerin kayıtsızlığı hatta bu gelişmelere katkıları, bugün demokratik mücadeleyi birlikte yürütmeye engel değil. Eğer bugün doğru yapılıyorsa geçmişteki hatalar yüzünden bu doğruya çizik atmak doğru değildir. CHP’nin ve genel başkanının Enis Berberoğlu’nun tutuklanması sonrası başlattığı yürüyüş geç de olsa doğru bir tepkidir.”

‘TÜM TUTUKLU VEKİLLERE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKILMALI’

Sancar, son olarak şunları ifade etti: “Bu doğruyu sürdürmenin şartı sadece belli bir partinin milletvekillerine yönelecek olması ihtimali değil tüm tutuklu milletvekillerine ve bütün olarak demokrasi iradesine sahip çıkma iradesini göstermeleri gerekir. Eğer bu yürüyüş demokrasi güçlerinin yaşadığımız siyasi darbe operasyonlarına ortak tepki verme iradesini gerçekleştirirse dikta rejimini durdurmak konusunda önümüzde önemli fırsatlar olacaktır.

Yargıya da, siyasete de, sivil topluma da, kamuoyuna mesajlarımızı vermeye devam edeceğiz. Siyasi iradeyi savunmak sadece bir kesimi savunmakla değil demokrasiyi savunmakla olur. Demokrasiyi savunmak için de ilkelerde, değerlerde ve hedeflerde ortak bir bakış açısı oluşturmak gerekir. Kurumsal işbirlikleri şart değildir; ama geniş bir tabanı demokratik ilkeler etrafında harekete geçirecek her türlü çaba bu ülkenin ihtiyaç duyduğu verimli bir çaba olacaktır.

Biz zaten elimizden gelen çabayı sarf ettik bundan sonra da mücadelemizi bu çerçevede sürdüreceğiz. Tüm demokrasi güçlerini de bu mücadeleye davet ediyoruz. Umarız referandum öncesi canlılığı büyüterek ortak ilkeler etrafında sürdürebiliriz.”

HDP’Lİ VEKİLLER AYM ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ YAPTI

HDP’li vekiller daha sonra her hafta olduğu basın açıklaması yapmak üzere Anayasa Mahkemesi önüne hareket etti.

Vekiller Bedia Özgökçe Ertan, Aycan İrmez ve Ayşe Acar Başaran, AYM Başkanı ile görüşmek için randevu talebinde bulundu. Randevuya yanıt alamayan HDP’liler, AYM kampüsünün giriş kapısı önünde oturma eylemine başladı.

21 HDP’li vekil, bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra AYM önünden ayrıldı.

EN SON EKLENENLER