HDP’den AYM’ye: İçtihatlarınıza sahip çıkın

HDP’liler, tutuklu eş genel başkanları ve milletvekilleri için Anayasa Mahkemesi önünde “İçtihadınızı yerine getirin” çağrısı yaptı. Milletvekili Mithat Sancar, konuşması gereken yerin AYM olması gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) vekiller, cezaevlerinde tutuklu bulunan eş genel başkanları ve tutuklu milletvekillerine ilişkin, Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde bir kez daha basın açıklaması yaptı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve milletvekillerinden oluşan heyet, Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve görevi bıraktırılan Figen Yüksekdağ’ın 217 gündür tutuklu olduğu bilgisini hatırlatarak, AYM’nin kendi içtihatlarını yerine getirmesini istedi. Heyet adına Filiz Kerestecioğlu ile Mithat Sancar konuştu.

‘203 GÜN GEÇTİ’

İlk olarak konuşan Kerestecioğlu, Anayasa Mahkemesine ilk başvuruyu yapmaları üzerinden 203 gün geçtiği bilgisini vererek, “Biz halka hukuka olan inancımızla adalet arıyoruz ve Anayasa Mahkemesinin kendi içtihadını uygulamasını bekliyoruz” dedi.

‘ERDOĞAN’NIN KONUŞMASININ HEPSİ SUÇ UNSURUYDU’

Konuşmasına AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan’ın dün katıldığı iftar yemeğinde yaptığı konuşmaya da değinen Kerestecioğlu, “Hepsi suç oluşturan açıklamalardı. Milletvekillerimize terörist demek, Gülen yargılamalarında tutuklu insanlar için ‘cezalarını çekseler bile çıktıklarında halkımız cezalarını verecek’ demek yargının yerine geçmektir. Gerçekten hukuk olsaydı savcıların harekete geçmesi gerekirdi. Biz işletilmek istenen bu hukuku reddediyoruz ve hakimleri savcıları cesaretle davranmaya, vekillerimizi serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi.

‘KONUŞMASI GEREKEN AYM’DİR’

Daha sonra konuşan Mardin Milletvekili Mithtat Sancar ise, konuşması gereken mercinin AYM olduğunu söyledi. Sancar, “Eğer hukuk ayaklar altına alınırsa, ülke ve sistem kör bir kuyuya dönüşür. Hatta acımasız bir girdapla herkesin canını acıtır. En fazla zarar görecek olan da bu kuyunun körleşmesine sebep olanlar olacaktır. Hakimler biat ettikçe ülkedeki karanlığı da kör kuyuyu da daha derinleştirirler” ifadelerini kullandı.

‘VİCDANLARA DEĞİL AKILLARA SESLENİYORUZ’

AYM üyelerine yeniden seslenen Sancar, “Vicdanlarına değil akıllarına sesleniyoruz” dedi. Yargının iktidara biat ederek milyonları mağdur ettiğini ifade Sancar, şunları söyledi: “Vebali elbette siyasal iktidarındır. Dur demeyen yargı mensupları da bu vebalin ortaklarıdır. AYM’nin içtihadı bellidir. Vekillerimiz ve eşbaşkanlarımızla ilgili davanın ne olduğu da bellidir. İçtihatlarınıza ve evrensel hukuka uygun kararı bir an önce verin. Aksi takdirde iktidara biat ettiğiniz ithamı hep canlı kalacaktır” dedi.

‘AKLA GELMESİ ZOR UYGULAMALAR PİYASAYA SÜRÜLÜYOR’

HDP’li vekillerin vatandaşlıktan çıkarılma girişimlerine de değinen Sancar, iktidarın özellikle HDP’yi susturmak noktasında akla gelmesi zor olan yöntemleri piyasaya sürdürdüğüne dikkat çekti. Sancar, “Bir insanı yurttaşlıktan atmak 2’inci Dünya Savaşında görülen en temel insan hakları ihlalidir. İnsan hakları hukuku ve mücadelesi yurttaşlığı iktidarların kendi tasarruflarından çıkarmak için pek çok tedbir aldı. İktidar bunu yok saymakla konumunu da netleştiriyor. İkinci dünya savaşı yıllarının otoriter zihniyetine sığınıyor. Bu büyük bir günahtır ayrı ve aynı zamanda suçtur” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER