HDP’den Soylu’ya: 900 IŞİD’li Türkiye’ye döndü mü?

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, yaklaşık 900 DAİŞ’linin hiçbir engele takılmadan Türkiye’ye döndüğü yönündeki iddiaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Soufan Center’in raporuna yansıyan yaklaşık 900 DAİŞ’linin Türkiye’ye döndüğü yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center’ın, “Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit” adlı son raporunda yer alan iddiaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

MA’da yer alan haberde, Kerestecioğlu önergesinde, Soufan Center’in raporunda yer alan şu iddialara yer verdi: “Irak ve Suriye’de bulunan 5 bin 600 yabancı uyruklu IŞİD terör örgütü üyesi ülkelerine dönmüştür. Özellikle Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya ve Orta Asya’dan gelenlerin ciddi bir kısmının Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiş yaptığı ve tekrar Türkiye üzerinden ülkelerine döndüğü iddia edilmektedir. Türkiye’den savaşmak için Suriye ve Irak’ta IŞİD terör örgütü saflarına katılan kişi sayısı ise bu araştırmada yaklaşık bin 500 olarak verilmiştir. Suriye ve Irak’ta IŞİD adına savaşıp da ülkelerine geri dönenler arasında Türk pasaportu taşıyanlar birinci sıradadır. Yaklaşık 900 IŞİD militanının herhangi bir engele takılmadan Türkiye’ye döndüğü belirtilmektedir. Son günlerde IŞİD’e yönelik operasyonlar da dikkat çekmektedir. Bu operasyonlar kapsamında son bir haftada İstanbul’da 32 kişi, Ankara’da haklarında yakalama kararı bulunan 245 şüpheliden 172’si gözaltına alınmıştır.”

Kerestecioğlu, Bakan Soylu’ya şu sorulu yöneltti:

“* Son bir yılda Türkiye’ye giriş yapan IŞİD’li sayısı kaçtır? Buna dair herhangi bir çalışmanız var mıdır?

* Son bir yılda IŞİD’e yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan kişilerden kaçı tutuklanmıştır? Kaçı serbest bırakılmıştır?

* Türkiye’ye dönüş yapan IŞİD’lilere yönelik hangi tedbirler geliştirilmektedir? Sınır güvenliğine dair hangi çalışmalar yapılmaktadır? Buna yönelik Bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?”

EN SON EKLENENLER