HDP’li Taş’tan hükümete: Alevilerin eşit yurttaşlık talepleri ile ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

PİRHA – HDP Siirt Milletvekili Sıdık Taş, Alevi toplumuna dönük hukuksuzluklara dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi yönlendirdi. Milletvekili Taş, “Alevilerin eşit yurttaşlık talepleri ile ilgili ne gibi çalışmalarınız vardır?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi Siirt Milletvekili Sıdık Taş, Alevilerin Türkiye’nin en büyük inanç topluluklarından biri olduğuna işaret ederek yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti.

Sıdık Taş, hazırladığı soru önergesinde Alevilerin eşit yurttaşlık talebinin görmezden gelindiğine vurgu yaparak, “Ancak Aleviler her türlü engellemelere rağmen kendi özgün kurumlarını oluşturarak meşru demokratik anlayışla toplumsal varlıklarını gözle görünür bir düzleme taşımışlardır” ifadelerini kullandı.

“ALEVİLERİN İNANÇLARI RET EDİLMİŞTİR”

HDP’li Sıdık Taş, kaleme aldığı önergede, tüm anayasal ilkeler ile uluslararası insani sözleşmelerin ilk maddesinin “Eşitlik” olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Ama söz konusu Aleviler olduğu zaman ne yasa ne anayasa, ne sözleşme kalıyor. Anayasanın 10. maddesini hatırlatmak gerekirse, herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hal böyle iken bu herkesin arasında Aleviler olmamıştır. Alevilerin inançları ret edilerek, inanç merkezleri ret edilerek, Alevi çocuklarına zorla din dersi verilerek, Alevi köylerine zorla camiler yaptırılarak, Devlet yalnızca bir mezhebi destekleyerek eşitlilikleri ihlal edilmiştir.”

“NEDEN HAKKANİYETLİ DAVRANILMIYOR”

Milletvekili Sıdık Taş, hazırladığı önergenin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmasını talep ederek şu soruları yöneltti:

-Alevilerin eşit yurttaşlık talepleri ile ilgili ne gibi çalışmalarınız vardır?

-Türkiye’de yaşayan tüm yurttaşlar için paylaştırılması gereken kamu kaynakları, söz konusu Aleviler olduğunda neden hakkaniyetli davranılmıyor?

-Cemevlerinin ibadethane olduğunu kabul edip anayasal güvenceye kavuşturmak için ne gibi bir çalışmanız bulunmaktadır?

-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve dayatılan seçmeli din dersleri Alevi çocuklarını asimile etme amacı taşıdığından zorunlu olmaktan çıkarmayı düşünüyor musunuz?

-Son zamanlarda kamuya personel alımında Alevilere uygulanan örtülü işe almama politikasından haberiniz var mıdır?

PİRHA/ANKARA

EN SON EKLENENLER