HDP’liler duruşmalara artık SEGBİS’le katılmayacak

Dokunulmazlıkları kalktığından bu yana 203 duruşması görülen tutuklu HDP eş genel başkanları ve milletvekilleri, duruşmalara SEGBİS’le katılmayı ret etmeyi sürdürecek.

HDP Basın Bürosu tarafından cezaevinde tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin SEGBİS ile duruşmalara katılmayı reddetmesine dair bilgilendirme yapıldı.

Basın Bürosu’nun paylaştığı bilgi ve veriler şöyle:

“Cezaevinde tutulan Eş Genel Başkanlarımızın ve milletvekillerimizin bugüne dek toplam 203 duruşması görülmüştür. Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimiz bunların birçoğuna, tutuldukları cezaevlerinden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katılmışlardır.

Ancak Mayıs ayı ile itibari ile, Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimiz duruşmalara SEGBİS yoluyla katılmak yerine, doğrudan katılmayı talep etmişlerdir. Mayıs ayında görülen 25 duruşmaya katılma talepleri mahkemelere iletilmiş fakat talepler, reddedilmiştir.

Viranşehir 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 16 Mayıs 2017 tarihinde yaptığı duruşmada, Selahattin Demirtaş’ın mahkemede bulunma talebini ‘yargılamayı sürüncemede bırakacağı’ gerekçesiyle reddetmiştir. Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi 1 Haziran 2016 tarihinde yaptığı duruşmada, Selahattin Demirtaş’ın mahkemede bulunma talebini ‘mekan haricinde bir farkı olmayan SEGBİS sisteminin adil yargılama ve yüz yüzelik ilkesine uygun olduğu’ gerekçesiyle reddetmiştir.

Figen Yüksekdağ ve milletvekillerimiz için red kararlarında gerekçe belirtmemiştir.

Mahkemelerin, duruşmalara fiziken katılma taleplerini çeşitli gerekçelerle reddetmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, SEGBİS sistemini doğrudanlık-yüz yüzelik ilkesine aykırı bulan kararına uymamaktadır.

Cezaevinde tutulan Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimiz, bundan sonraki duruşmalara da fiziken katılmak için mahkemelere taleplerini iletmeye devam edeceklerdir.”

EN SON EKLENENLER