HDP’yi ziyaret eden SPD Başkanı: HDP’nin siyaset dışı bırakılması kabul edilemez

Almanya SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil, HDP’yi ziyaret etti. Ziyaret sonrası ortak açıklamada konuşan Klingbeil, HDP’ye yönelik parti kapatma davasına ilişkin, ‘Hukuk devleti ilkelerinin yürürlükten kaldırılması mümkün değil’ dedi

Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Lars Klingbeil’in başkanlığındaki bir heyet, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret etti. Ziyarette heyeti, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile partinin Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç karşıladı.

Parti merkezinde gerçekleştirilen görüşmenin ardından Sancar ve Klingbeil ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Klingbeil, iki gün boyunca İstanbul ve Ankara’da temaslarda bulunduğunu belirterek, deprem bölgelerine gittiklerini de ifade ederek üzüntülerini dile getirdi.

Hukuk ilkelerinin ortadan kaldırılması mümkün değil

Türkiye’de HDP’ye ve siyasetçilere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu dile getiren Klingbeil, “HDP ve diğer partilerin milletvekillerinin baskılarla karşı karşıya olduğunu gördük. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının söz konusu olduğunu görüyoruz. Siyasi rakiplerin ve farklı düşünen kişilerin bu şekilde siyaset dışı bırakılması kabul edilemez. Halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınıp cezaevine konulması kabul edilemez. Hukuk devleti ilkelerinin yürürlükten kaldırılması mümkün değil” şeklinde konuştu.

Yıkımın sorumlusu iktidardır

Ardından söz alan Sancar ise, “Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerinin hem deprem alanındaki dayanışmaları hem Türkiye’de demokrasinin inşası için yolu açacak her türlü çalışmaya katkı sunma kararlılıklarını görmek de bizler açısından büyük memnuniyet verici bir durum. Türkiye çok kritik bir kavşakta bulunuyor önümüzde seçimler var. Depremin yarattığı yıkımın sorumlusu bizatihi siyasi iktidar ve bu düzendir” diye belirtti.

Güç birliği pekişecek

Sancar, “Uluslararası demokratik dayanışma Türkiye’de en geniş demokratik güç birliğini daha da pekiştirecektir. Buna önemli katkılar sunacaktır. Hiç kimse bundan şüphe duymasın. Demokratik dayanışma ve demokratik güç birliği ülke içinde olduğu kadar uluslararası alanda da hem çok değerlidir hem de önemlidir. Bunun altını karşılıklı olarak çizdik” dedi.

Değişim iradesini görmek sevindirici

Deutsche Welle (DW) Türkçe Ankara muhabiri Gülsen Solaker’in “DW Türkiye ofisinin lisansının yenilenmemesi ve kapatılmak zorunda kalınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Klingbeil, şu cevabı verdi: Almanya’dan Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda ne tür gelişmelerin olduğunu endişeyle izlediğimi dile getirdim. Siyasi nedenlerden dolayı dokunulmazlıkların kaldırılması da bu çerçevenin içinde yer alan bir başka konu. Demokrasi anlayışına uymayan konular bunlar. Bugün HDP ve CHP ile görüşmeler yürüttüm. Bizim demokratik değerlerimizi paylaşan iki parti yetkilisiyle görüşmekten mutluluk duydum. Türkiye’de bizim demokratik anlayışa daha yakın bir yere doğru değiştirmek isteyen bir iradesinin olduğunu görmek sevindirici.”

Sancar da, “14 Mayıs’tan sonra bu düzen değişecek, basın özgür olacak” yanıtı verdi.

ANKARA

#HDPyi #ziyaret #eden #SPD #Başkanı #HDPnin #siyaset #dışı #bırakılması #kabul #edilemez

EN SON EKLENENLER