Herkesin bir sebebi var

Gözaltı ve tutuklama operasyonlarına rağmen referandumda ‘hayır’ cephesi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Koçerlerden, emek örgütlerine kadar ‘herkesin hayırı kendine’ diyen yurttaşlar, ‘hayır’ cephesinde buluşma çağrısı yaptı

“Tek adam” yasası değişikliği ile yasama, yargı ve yürütmenin tek kişiye bırakılmak istendiği referanduma 2 aydan az bir süre kalırken, “hayır” çalışmalarına hız verildi. OHAL koşulları altında yapılmak istenen referanduma karşı çalışma yürüten siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalarla birlikte yurttaşlar da, “hayır” oyu kullanacaklarını açıklamaya devam ediyor.

Aydın’ın Germencik ilçesinde bulunan ve yerli halkla beraber 90’lı yıllarda Kürdistan’dan göç ettirilmiş yurttaşların yaşadığı Reisköy köyünde yaşayan yurttaşlar “hayır” oyu kullancaklarını söyledi.

Tüm çatışmalara ve kutuplaştırmalara rağmen köyde kardeşçe yaşadıklarını belirten köylüler, “Ne olursa olsun kim olursa olsun, biz tek adam rejimine hayır diyeceğiz” dedi.

Yapılanları görüyoruz

90’lı yıllarda Mêrdîn’den (Mardin) göç ettirildiklerini söyleyen Sabri Başaran, iktidara kim gelirse gelsin Kürtlere savaş açtığını söyledi. Devletin yıllardır Kürtlere karşı uyguladığı politikalarından dolayı HDP’li olduklarını söyleyen Başaran, “Biz HDP’liyiz, milletvekillerimiz tutuklu. Her gün Kürtlere ve vekillerimize saldırıyorlar. Biz de ona göre oyumuzu kullanacağız” dedi. HDP’nin ‘Herkesin ‘Hayır’ı kendine’ kampanyasını desteklediğini söyleyen Başran, herkese “hayır” çağrısı yaptı.

‘Köylü bu haldeyken ne başkanlığı’

Köyün yerlisi olan Mehmet Çifçi ise Türkiye’nin başkanlık sistemine ihtiyacı olmadığını söyleyerek, “Köylü perişan, ekonomik kriz önce çiftçiyi vurdu. Başkanlığa ne gerek var. Bu sistem kafama sarmadı ‘hayır’ diyeceğim” dedi.

‘Oyumuz belli’

Hükümetin Kürt halkına olan tutumunun farkında olduğunun altını çizen Ali Başaran da, “Bizim oyumuz belli. Herkes bu halkın nasıl ezildiğini biliyor” diye konuştu. Başaran, “Her şey gözümüzün önünde oluyor. Sözü uzatmanın anlamı yok. Benim oyum Hayır.”

‘Başkanlık sistemine karşıyız’

Göç etmeden önce köye pamuk ırgatlığı yapmak için geldiğini söyleyen Faruk Başaran ise, 90’lı yıllarda köyleri boşaltılınca kalıcı olarak buraya göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Başkanlık sistemine karşı olduğunu söyleyen Başaran, “Anayasa değişikliğinden sonra tek adam rejimine geçiliyor. Biz başkanlığa hayır diyoruz” dedi. Her şeyin ortada olduğunu söyleyen köyün yerlisi Ramazan Sağlam da, “Ben ‘Hayır’ diyeceğim” dedi.

Avrupa referanduma hazırlanıyor

“Hayır” çalışmaları kapsamında Avrupa ülkelerinde çalışmalar sürüyor. Belçika ve Hollanda’nın Arnhem kentinde bir araya gelen yurttaşlar, Belçika Hayır Platformu ile Arnhem çalışma koordinasyonunu kurdu.

AKP’li seçmenden ‘hain’ isyanı

Referandum tartışmaları sürerken, AKP’li bir yurttaş yaşananlara tepki gösterdi. Sokak röportajında konuşan yurttaş, “Oyumuzu Ak Parti’ye veriyoruz ama evet demiyoruz diye de vatan haini değiliz” diyerek “hayır” diyenler üzerinde kurulan baskıya isyan etti.

AYDIN

EN SON EKLENENLER