İç tüzük alt komisyonda

AKP-MHP işbirliği ile Anayasa Komisyonu’nda dün görüşmelerine başlanan Meclis İç Tüzük Teklifi, alt komisyona gönderildi. Teklife tepki gösteren HDP, ‘Kenan Evren’in bile yapmadıklarını mevcut düzenleme ile AKP-MHP hayata geçirmek istemektedir’ dedi

TBMM Anayasa Komisyonu’nda dün görüşmelerine başlanan ve kamuoyunda “Kürt illeri, Kürdistan, Dersim Katliamı, Ermeni Tehciri” gibi sözlere para cezası getirildiği için tepki çeken AKP-MHP’nin İç Tüzük Değişiklik Teklifi, alt komisyona sevk edildi. AKP ile MHP’nin ortaklığı ile meclise gelen iç tüzük teklifinin tepki çeken bir diğer uygulaması da muhalefete Meclis’te ayrılan konuşma sürelerinin kısaltılması oldu. Kamuoyunda tepkilerin artması, HDP’nin iç tüzük teklifini asla kabul etmeyeceklerini açıklamasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop’u arayarak, içtüzük teklifinin alt komisyona sevkedilmesini istedi. Tezcan’ın Şentop’a partilerin bu görüşme sürecinde katkı verebileceğini ifade etmesi üzerine, AKP ve MHP iç tüzük değişiklik teklifinin alt komisyona gönderilmesine karar verdi. İç tüzük görüşmeleri, 14 Temmuz cuma günü yapılacak.

HDP: İzin vermeyeceğiz

HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, Meclis’ten geçirilmek istenen içtüzük değişikliği teklifinin kabul edilmeyeceği vurgulandı.

HDP açıklamasında, “Bu içtüzük teklifi, var olan ceberut, baskıcı ve yasakçı Anayasa’yı bile çiğnemektedir. 12 Eylül 1980 darbecisi Kenan Evren’in yapamadıklarını 20 Temmuz 2016 darbecileri yapmaya çalışmaktadır. Bu adım, ‘Erdoğan Rejimi’ni yerleştirme, faşizmi kurumsallaştırma çabalarının bir aşamasıdır. Bu iç tüzük teklifi, demokratik meşruiyeti olmayan ve YSK hilesi ile elde edilmiş olan 16 Nisan referandumu sonucunda ortaya çıkarılan acayipliğin devamıdır. Bu aynı zamanda Meclis’te ifade özgürlüğünün yok edilmesinin, çoğunluk tahakkümünün kurumsallaşmasının adımıdır. Bu teklif, AKP Genel Başkanı’na, ülkeyi OHAL ve KHK’lerle yönetme imkanını sağlamak için hazırlanmıştır. Hedef, Meclis’i susturmak ve toplumsal muhalefeti görünmez kılmaktır” denildi.

İç tüzük teklifi ile tekçi anlayışın hakim kılınmak istendiğini belirten HDP açıklamasının devamında şunlara yer verildi: “Madde 15 ve 16 ise, tam anlamıyla düşünce ve ifade özgürlüğünü, kürsü dokunulmazlığını ortadan kaldırma, AKP-MHP koalisyonundan olmayanları “para” cezası ile susturma arayışıdır. 1960’lı yıllarda Kürdistan coğrafyasında Kürtçe konuşanlara para cezası uygulayanlar, şimdi örneğin, Kürtlerle ilgili bütün kavramları Meclis çatısı altında yasaklamak, asimilasyoncu politikaları Meclis’e taşımak istemektedir. Örneğin Dersim Katliamı’ndan, Sivas, Çorum, Maraş katliamlarından, Koçgiri ayaklanmasından, Ermeni tehciri ve soykırımından, İstiklal Mahkemeleri’nden, Roboski Katliamı’ndan söz etmek yasaklanmaktadır.”

Evren’in yapamadığını yapmak

Yürütme organlarının faaliyetlerini, muhalefetin denetlediğini hatırlatan HDP, “Muhalefetin yasa yapma ve denetleme hakkı, ağır bir saldırı altındadır. Hiçbir muhalefet partisi, kendi söz hakkını gasp eden ve kürsü dokunulmazlığını bertaraf eden bu düzenlemelere ‘evet’ diyemez. Meclis’i meclis yapan muhalefet partileridir. Yürütme organının faaliyetlerini denetleyen muhalefet partileridir. Bunları etkisizleştirmek, Meclis’i meclis olmaktan çıkarmak demektir. Bu teklif geçerli olursa, Meclis yasalara imza atan bir noterlik kurumuna dönüşecektir.

HDP açıklamasında şunlara yer verildi: Muhalefeti, AKP-MHP zihniyetinin dil ve yorum dünyasına mahkum edemezsiniz. Yasaklarla Meclis’i ve ülkeyi yönetemezsiniz. Bunu Kenan Evren yapamadı, Erdoğan-Bahçeli ikilisi de yapamayacaktır.
Bu iç tüzük değişiklik teklifini ve sonuçlarını asla kabullenmeyeceğiz. Bizleri yasaklarla susturamazsınız. Olsa olsa kendinizi tarihin en karanlık döneminin mimarları ve uygulayıcıları olarak tescil edersiniz.”

ANKARA

EN SON EKLENENLER