İfadeler Soylu’yu yalanlıyor: ‘Burası Ermeni mezarlığı değil’ dedim

Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıran ırkçı gruptan tutuklananların ortaya çıkan ifadeleri, Soylu’nun söylediklerini yalanladı. Soylu, saldırganların ‘Burası Ermeni mezarlığı değil’ dediklerini inkar ederken, saldırganlar ifadelerinde tüm ırkçı söylemleri kabul etti

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırının ardından görüntüleri kare kare izlediğini iddia ederek, “Buraya Ermeni gömdürmeyiz” ifadesine rastlamadığını savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun aksine tutuklananların ortaya çıkan ifadeleri Soylu’yu yalanladı. Tutuklu saldırganlardan Cemil Özdemir, ifadesinde “Burası Türkiye Cumhuriyeti devleti mezarlığı. Burası Ermeni mezarlığı değil, teröristler gömülemez” dediğini itiraf etti.

Saldırganlar aynı aileden

Saldırı sonrası açıklama yapan Soylu, “Görüntüleri kare kare izledim ve söylenenleri dikkatle dinledim. Hakikaten çok çirkin. Diyorlar ki ‘Burada şehit mezarı var, gömdürmeyiz. Burası Türkiye buraya gömdürmeyiz.’ Bunlar tabi ki kabul edebilir değil. Öte yandan ‘Buraya Ermeni gömdürmeyiz. Buraya Alevi gömdürmeyiz’ gibi cümleler edilmemiş. Bunlar telaffuz edilmiş gibi bir algı oluşturmak çok tehlikeli. Maalesef bunu yapıyorlar” iddiasında bulunmuştu. Ancak ortaya çıkan ifadeler Soylu’yu yalanlarken, dikkat çekici bir başka nokta ise Soylu ile fotoğrafları çıkanlardan Murat Alp ile tutuklanan Erdinç Alp’in aynı soyadı taşıması oldu.

Karakola değil eve gitmişler

Aynı soyadına sahip olanların saldırıda yer alması olayın bir “organizasyon” olduğunu akıllara getirirken, yine dosyaya konulan görüntülerde sadece saldırganlar ile polis arasındaki diyaloglara yer verilmiş olması faillerin “korunduğu” şüphesini yarattı. Soylu ile footğrafları ortaya çıkan Alp’in ifadeleri ise dikkat çekti. İfadesinde geri adım atan Alp, şunları ileri sürdü: “Olay gününde tanığım Ercan abinin oğlu Ergun ile birlikte düğün davetiyesi dağıtıyorduk. Daha sonra çevik kuvvetin barikat kurduğunu gördük, PKK cenazesinin İncek Mezarlığı’na defnedildiğini söylediler. PKK’lı cenazesi babamın aile mezarlığımızdaki mezarının yanına gömüldüğünü kalabalıktan birileri söyledi, ancak kimin söylediğini hatırlamıyorum. ‘Cenaze babanın yanına gömülüyor’ dediler. Olmaz böyle bir şey buraya gömülemez dedim, başka bir şey söylemedim. Herhangi bir fiziki müdahalede bulunmadım. Yine bizim İncek köyünden Naci abi adındaki Yaşar Kapla ile sebebini bilmediğim bir nedenle tartışıyorlardı, ben bu iki kişi arasındaki kavgayı ayırdım.” Murat Alp ile çektirdiği fotoğrafı saldırı sonrası “mahalle eşrafı”yla karakolda çektik diye savunan Bakan Soylu’nun aksine, failler saldırı sonrası karakola değil evlerine gittiklerini ifadelerinde belirtti.

‘İstifa etmiyorsa kovun’

Hatun Tuğluk’un cenazesine yapıaln ırkçı saldırıyı değerlendiren HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sorumluluların ortaya çıkarılması gerektiğine vurgu yaparak, “Başbakana sesleniyoruz, o istifa etmiyorsa onu oradan kovun. Çünkü sizin hükümetiniz bunun altında kalır, kimse kabul edemez” dedi. AKP’nin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu olayda kendilerini aklamayacaklarını kaydeden Beştaş, olayların bu duruma getirenin hükümetin tutumu ve yaklaşımı olduğunu ifade etti. Beştaş, “Çünkü hükümetin her açıklaması ve her konuşmasında halkı ötekileştiren bir tablo çiziyor” dedi.

Başsağlığı bile dilemediler

Çok sayıda siyasetçinin ve sanatçının kendilerini arayarak ırkçı saldırıyı kınadığını aktaran Beştaş, “Kamuoyunun tepkisinden dolayı korkuya kapılan hükümet yetkilileri açıklamalar yaptı; ama Aysel Tuğluk’a başsağlığı dileme gereği duymadılar. Şu son olay şunu gösterdi: ‘Ya faşizmden yanasınız ya da karşısında.’ Bunun ara renkleri kalmamıştır” diye konuştu. Soylu’nun, “Ben bir foto için niye istifa edeyim” sözlerini hatırlatan Beştaş, “AKP’nin genel başkanına söylüyorum. Böyle bir insan bir ülkenin İçişleri Bakanı olamaz, o istifa etmiyorsa onu oradan kovun. Çünkü sizin hükümetiniz bunun altında kalır, kimse kabul edemez”

Hayri Demir/MA

EN SON EKLENENLER