İktidarın seçim stratejisi: Montajlı görüntülerden sonra sahte hesaplardan ‘boykot’ çağrısı

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na dair servis edilen montajlı görüntülerden sonra Yeşil Sol Parti ile HDP adına açılan sahte hesaplardan ‘boykot’ çağrısı yapılıyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşeceği 28 Mayıs tarihine sayılı günler kala, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na dair seçmenleri manipüle etmeye dönük sahte hesaplardan yapılan paylaşımlar dikkat çekiyor.

Son günlerde Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyası için hazırlanan söz konusu videonun montajlanarak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından mitinglerde kullanılması ve videonun sanal medyada dolaşıma sokulmasının ardından Yeşil Sol Parti adına açılan sahte hesaplar da “boykot” çağrısı yapıyor.

Halkların kaydeden Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kılıçdaroğlu’na destek kararı alırken, ikinci tur öncesi bugün gerçekleştirilen “durum değerlendirme” toplantısı sonrası seçime dair tutumunu yarın açıklayacağını kaydetti. Buna karşın Yeşil Sol Parti ve HDP adına açılan ve paylaşımlar yapan sahte sanal medya hesapları iktidar medyası tarafından da servis ediliyor.

‘HDP Gençlik Teşkilatı’ adlı sahte hesap

14 Mayıs seçimleri öncesi de asılsız paylaşımlarıyla gündeme gelen “HDP Gençlik Teşkilatı” isimli sanal medya hesabı yaptığı, “JİTEM’in kurucularından Veli Küçük’ün derin projesi olan Ümit Özdağ varsa biz yokuz! Kendisinden başka kimseye yaşam hakkı tanımayan ırkçı, faşist zihniyete karşı; ortak yaşam için eşitlik ve demokrasi mücadelesi yürüten onurlu insanlara selam olsun” paylaşımıyla yaptığı boykot çağrısı tepki topladı.

İktidar medyası kullanılıyor

Söz konusu hesap, daha önce HDP’nin girişimlerinden sonra kapatılırken, Ümit Özdağ’ın Cumhur İttifakı Adayı Erdoğan’a karşı Kılıçdaroğlu’nu desteklemesini açıklamasıyla yeniden aktif edildi. Hesaptan yapılan paylaşım başta Yeni Şafak Gazetesi olmak üzere iktidara yakın medya tarafından birçok kez haberleştirildi. Yeni Şafak Gazetesi, söz konusu sahte sanal medya hesabına dair, “HDP Gençlik Teşkilatı isyan bayrağını çekti: Özdağ varsa biz yokuz” başlıklı haber yayınladı.

Paylaşım sonrası HDP ve Yeşil Sol Parti’li isimler tarafından “boykot yok” açıklamaları geldi.

Sahte hesapların yanı sıra birçok sanal medya kullanıcısının yaptığı “boykot” çağrılarına da tepkiler gelmeye devam ediyor.
Gazeteci Meltem Akyol, “Boykot çağrısı yapan Tırşikçi Kürtler bu toplumu manipüle ediyor. Bunların hepsi 14 Mayıs’ta oyunu Erdoğan’a, AKP’ye bastı. Herkese boykot deyip 28 Mayıs’ta da oylarını Erdoğan’a verecekler. Kanmayın, değişim sizin elinizde. Sandığa gidin ve oy kullanın…” mesajı verirken gazeteci Ferzad Penaber, “Boykot kampanyası yürütenler gidip Erdoğan’a verecekler. Kimi yurtsever gençler de bunların etkisinde kalıp çevresine yayıyor. Sandığa git, oyunu kullan. Erdoğan’ın varlığı Kürtlere zarar” paylaşımı yaptı.

Sahte hesaplardan yapılan boykot çağrılarına dönük kimi tepkiler şöyle:

*Yazar Gün Zileli: Şu kritik durumda boykot lafları etmek kimin işine yarar, iyi düşünmek gerekir. Eleştirisi olan (benim de var) bunları 28’inden sonrasına saklasın. Bugün her olumsuz tavır iktidarın işine yarar.

*Gazeteci Mehmet Kızmaz: Kimsenin boykot vs. çağrısı yapma hakkı yok! Evet eleştirilecek çok şey var ama bu aşamada, seçmeni sandığa gitmeme yönünde bir yönlendirmede bulunmak; yıllardır demokrasi, hukuk, adalet, eşitlik, barış için çok ağır bedel veren insanlara insafsızlık olur. Kimsenin buna hakkı yok!

*Siyaset Bilimci Fırat Acar: Ümit Özdağ’a ve derin devletin Kürd ve Alevi fobisine rağmen benim ve çevremdeki tüm dostlarımın oyu Dersimli Kemal’e. Boykot diyen Kürd dostlarım sizleri anlıyorum ama boykot sadece bu bağnaz ve faşistlere yarayacak. Ve ben günahımı bile bu bağnazlara vermeyeceğim.

*İnsan hakları savunucusu Aram Nistiyan: Kılıçdaroğlu kamuoyuna Kayyım anlayışı ile ilgili net bir şekilde açıklama yapmalı. BOYKOT diyen trolleri de dinlemeyin lütfen. Değişim için kararlı adımlarla ilerlemeye devam edelim. Tek bir oy ile baharı getirebilirsin. Bahar gelsin YAZ’ı şekillendirelim hep birlikte.

*Gazeteci Cahit Mervan: AKP’nin trolleri bilinçli olarak Özdağ’ı konu yaparak Kürtleri sandıktan uzak tutmaya çalışıyorlar. Boykot örgütlemek istiyorlar. Hiç kimse bu tuzağa düşmemeli. Kürtlerin diktatörü yıkma gibi stratejik bir hedefleri var. Özdağ bu meselede bir ayrıntı bile değil.

*Avukat Orhan Sıcakyüz: Boykot etmeyeceğiz, kararlılıkla da sandığına gideceğiz ama kendi iç sorgulamamızı acilen yapmamız gerekir, son 5 yılın bütün politik kadrolarının değişmesi artık elzem bir hal aldı. Eş başkanlar istifa edip bunu deklere ederse halkta muazzam bir moral ve sinerji yaratacaktır.”

HABER MERKEZİ

#İktidarın #seçim #stratejisi #Montajlı #görüntülerden #sonra #sahte #hesaplardan #boykot #çağrısı

EN SON EKLENENLER