İnsan haklarını hatırladılar!

Almanya’da yapacağı referandum toplantısı iptal edilen Bakan Bozdağ, sadece kendine gelince hatırladığı insan haklarını savunurak, ‘İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı’ derken, Hollada’da yapacağı toplantı iptal edilen Çavuşoğlu ise tehditlerini sürdürdü

Almanya ile Türkiye arasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla Gaggenau kentinde yapılacak toplantının iptal edilmesinin ardından başlayan kriz büyüyor. Konuşması engellenen Bozdağ, Almanya’yı “Faşizm” ile suçlarken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Bu yöntemle bu işler olmaz, böyle devam etmez ve biz de karşılığını veririz, hiç çekinmeden her türlü karşılığını veririz. O zaman gerisini siz düşünün. Bizim Almanya’ya vereceğimiz mesaj budur” sözleriyle Almanya’yı tehdit etmişti.

Bozdağ’dan özgürlük vurgusu!

Konuya ilişkin Yozgat’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bozdağ, söz konusu kendisine gelince adalet ve insan haklarını hatırladı. Bozdağ, “Adalet Bakanlığı’nın konuşturulmaması insan haklarına aykırıdır. Bu karar ‘Yanlıştır’ demiyorlar. Almanya’da yaşanan özgürlük ortamına terstir. Sayın Merkel, Adalet Bakanı’nın konuşturulmaması Alman anayasasına ve demokrasisine uygun mudur değil midir, Almanya’nın taraf olduğu İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı mıdır, değil midir?” diye sordu.

Yerel yönetim düzeyinde karar alınıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kararın yerel yönetimlere ait olduğunu belirterek, “Almanya’nın hukuki yapısına göre, federal bir sistemimiz var, bu nedenle de yerel yönetim, eyalet ve federal düzeyde sorumluluklar bulunuyor” dedi. Merkel sözlerini “Bir toplantının somut bir şekilde engellenmesiyle ilişkili karar yerel yönetim düzeyinde alınıyor. Burada söz konusu olan toplantının güvenliği ve çok daha fazlası” şeklinde sürdürdü.

Hollanda’da iptal etti

Almanya ile kriz sürerken, bir açıklama da Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den geldi. AKP’li 16 Nisan referandumu için yapmak istedikleri etkinliğe izin vermedi. Hollanda devlet televizyonu NOS’un haberine göre, Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, Facebook hesabından açıklama yaparak, Türk yetkililerden referandum etkinliği için resmi talep geldiğini ancak iş birliği yapmayı düşünmediklerini belirtti. Rutte, “Bunu kabul edilemez buluyoruz. Hollanda’nın kamusal alanları, başka ülkelerin siyasi kampanya alanı değil” dedi.

Rutte’nin açıklamalarına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Hiç kusura bakmayın, hiçbiriniz bizi engelleyemezsiniz. İstediğimiz yere de gideriz, vatandaşlarımızla da buluşuruz, toplantımızı yaparız” dedi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER