IPU: Tutuklu vekiller için endişeliyiz

Parlamentolar Arası Birlik (IPU) “Milletvekillerinin susturulması çabalarından endişeliyiz” başlığı ile bir açıklama yaptı. Açıklamada dünyada baskı altında bulunan vekillerin durumuna dikkat çekildi. IPU açıklamasında, Türkiye dahil dünya genelinde milletvekillerine yönelen insan hakları ihlalleri ve parlamento dokunulmazlığına saygı gösterilmemesi konularındaki endişelerini dile getirdi.

Türkiye ilk sıralarda

2017 yılı Ocak ayı oturumunda IPU Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi’nin 16 ülkeden 227 milletvekili davasıyla ilgili kararlar aldığı belirtilen açıklamada, karar alınan 100’ü aşkın milletvekilinin sadece üç ülkeden, Malezya, Nikaragua ve Türkiye’den olduğuna dikkat çekildi. Komite’nin Türkiye’den 60’a yakın milletvekilinin dosyasını ele aldığı ve bu milletvekillerinden 55’inin HDP’den olduğu, HDP milletvekillerinin Mayıs 2016’da kaldırılan parlamento dokunulmazlığı nedeniyle hali hazırda 500’den fazla suçlamayla soruşturulduğu bilgisi verildi.

Vekiller için heyet kararı

IPU açıklamasında, Türkiye’deki tutuklu milletvekillerinin durumları hakkında ciddi endişe duyulduğu ifade edilerek, vekillerin derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuldu. IPU, açıklamasında Komite’nin tutuklu parlamenterler ile görüşmeler yapmak ve durumu daha iyi anlamak için Türkiye’ye bir heyet göndermeye karar verdiğini belirtti.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER