Iraklı parlamenter: Türk askerini getirenler yargılanmalı

Türk askerinin Güney Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarındaki varlığına yönelik tepkiler artıyor. Türk askerinin bölgedeki varlığını RojNews’a değerlendiren Irak Parlamentosu Kanun Devleti Grubu Dr. Adnan Esedi, “Bu güçlerin Irak topraklarına girmesi için yardımcı olanlar ya da bu güçlerin gelişi karşısında sessiz kalanlar yasalar çerçevesinde yargılanmalıdır” dedi.

‘İhanet suçundan yargılanmalılar’

Söz konusu kişi ve kesimlerin yargı önüne çıkarılarak “ihanet suçu” ile yargılanması gerektiğinin altını çizen parlamenter Adnan Esedi, şöyle dedi: “Türk askerlerinin Musul operasyonuna katılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir. Güçlerini bir an önce geri çekmeli ve özür dilemelidirler.”

‘Türk askeri Başika’dan çıkmalı’

Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan KDP’nin Irak Paramenteri Şaxewan Abdullah, Türkiye’nin Tel Afer’i Türkmenlerin denetiminde il yapmak amacıyla Musul operasyonuna katılmak istediğine işaret ederek, Sünni Arapların da Şii milislerin Musul operasyonuna katılmasını engellemek için Irak hükümetine karışı Türk devleti kozunu kullandığını belirtti.

Abdullah, şunları söyledi: “Parlamento oylamasında Türk askerinin Başika’dan çıkması için evet oyu kullandım. Biz Irak Güvenlik Komitesi olarak Türkiye’nin Bağdat konsolosluğunu çağırarak kendisine Başika’daki Türk askeri varlığının Irak hükümetiyle anlaşmaları gereği sadece güvenliği sağlamakla yükümlü olduklarını söyledik.”

Abdullah, Musul’daki bazı Sünni aşiretlerin Şii Heşd El Şeebi’nin Musul operasyonuna katılmasını istemediklerini, Türk ordusunun katılımını da Irak ordusuna karşı bir baskı aracı olarak kullandıklarını belirtti.

Türk askerinin 2015’te Başika’ya eğitim vermek amacıyla geldiğini, bunun da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 2015 Hewler’i ziyaretinde karara bağlandığı bilgini veren Abdullah, “Bundan sonra Güney Kürdistan’dan 10 bin kişi Başika’ya eğitim için gönderildi” dedi.

‘Bağdat’ın onayını almayan operasyona katılamaz’

Musul operasyonuna katılacak güçlerin Bağdat hükümeti tarafından onaylanması gerektiğine dikkat çeken KDP’nin Irak Parlamenteri Şaxewan Abdullah, şöyle konuştu: “Eğer Irak hükümeti izin vermezse Türk devletinin Musul operasyonuna katılması mümkün değildir, buna hakkı da yoktur. Sadece Türk devlet güçleri değil, Irak içindeki güçlerden de kimin katılacağına Irak hükümeti karar verme hakkına sahiptir. Bu ay yapılacak Musul operasyonuna sonuçta Irak içindeki bazı güçler de katılmayacaklardır.”

Abdullah, Türk devletinin operasyona ısrarla katılmak istemesini de “Tel Afer’i Türkmenlerin denetimindeki bir il statüsüne getirmek” olarak değerlendirdi.

(rp)

EN SON EKLENENLER