Işık: Kürtlere ve muhaliflere düşman hukuku uygulanıyor

Meclis’te devam eden infaz yasa teklifine ilişkin konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Mensur Işık, “Siz HDP’ye ve Kürtlere karşı düşman ceza hukukunu yürütüyorsunuz, yürütmeye devam ediyorsunuz” dedi.

“Dün ‘mazlum’, ‘mağdur’ olan, ‘mağdur’ edebiyatı yapan AKP bugün tam bir zalimane bir siyaset ve politikayla önümüze bir paket getirilmiştir” diyen Işık, bu paketin vicdansız, adaletsiz, bir paket olduğunu belirtti. Bu paket ile bir kısım AKP yandaşlarına verilen sözü yerine getirme paketi olduğunu da söyleyen Işık, “Düzenleme özel bir aftır. Sizin onları içeriden çıkarmak ve muhaliflerinizi de içeride tutmak için çıkardığınız bir pakettir. Örneğin Besra Erol içeride, Muş’ta. Niye içeride biliyor musunuz? Ve ‘terörist’, sizin deyiminizle ‘terörist.’ Neden içeride biliyor musunuz? Sizin bir zamanlar iş birliği yaptığınız -ki hâlâ iş birliği yapıyorsunuz- İdlib’de, Efrin’de ve Serêkaniyê’de hâlâ iş birliğinizi sürdürdüğünüz- IŞİD tarafından oğlu öldürülen Besra Erol kendi oğlunun cenaze töreninde mezarlıkta yapmış olduğu konuşmadan dolayı cezaevine atıldı. Onu ‘terörist’ ilan ettiniz. Örneğin Abdurrahman Çapın. Kim Abdurrahman Çapın? Muş’ta bir siyasetçi. Kendi kızını gördüğü için, gidip gördüğü için fotoğrafları sonradan güvenlik güçlerinin eline geçiyor bir şekilde. ‘Sen neden kızını görmüşsün, neden buraya gitmişsin?’ diye örgüt üyesi yaptınız” diye konuştu.

Yargının iktidarın elinde bir sopa gibi kullanıldığını ifade eden Işık şunları belirtti: “Bugün, bu paketle, onları içeride tutmaya çalışıyorsunuz, tutacaksınız. Ama örneğin, yağma suçundan dolayı içeride olan kişileri bırakıyorsunuz. Yağma suçu tehlikeli değil mi arkadaşlar? Siz bunları dışarıya çıkaracaksınız ama dediğimiz gibi bizim binlerce siyasetçimizi, binlerce HDP’limizi, binlerce HDP’ye oy veren insanı cezaevinde tutacaksınız, tutmaya devam edeceksiniz çünkü siz HDP’ye ve Kürtlere karşı düşman ceza hukukunu yürütüyorsunuz, yürütmeye devam ediyorsunuz. Şimdi arkadaşlar, dedim ya, dünün mazlumları bugünün zalimleri olmuşsunuz.”

Saddam Hüseyin örneğini veren Işık, Saddam’ın en az 10 bin Kürt’ü katlettiğini hatırlattı. Işık, “Saddam Hüseyin’i yargılayan hâkim de bir Kürt. Saddam Hüseyin mahkemedeyken Kürt hâkim, ‘Ey Saddam, ne istiyorsun?’ diyor, ‘Var mı bizden bir isteğin mahkeme olarak?’ diyor. ‘Evet.’ diyor, ‘Ben adil yargılanmak istiyorum’ diyor. Mahkeme hâkimi ne diyor kendisine biliyor musunuz? ‘Ey Saddam! Bu yasaları siz çıkardınız, sen çıkardın; bu yasalarla siz yargılanacaksınız’ diyor. İşte tam da mesele bu. Hukuk hepimize, herkese elbette bir gün lazım olacaktır” dedi.

Cezaevinde yaşanacak ölümlerden iktidarın sorumlu olacağını belirten Işık şöyle devam etti: “Meclisin kuruluşunun 100’üncü yılının içerisindeyiz. Tam da bu vakitlerde, Meclisin 100’üncü yılı vesilesiyle, özellikle siyasi suçluların bırakılması gerektiği bir noktadayız ama sizi bu noktadan çok uzak görüyorum. Tekrardan söyleyeyim: Cezaevinde olan her ölümün sorumlusu sizler olacaksınız koronavirüsten dolayı.”

EN SON EKLENENLER