Kaos diyenlere karşı ‘hayır’

Referandumda ‘tek adam’lığa karşı toplumun tüm kesimlerinin katıldığı ‘hayır’ cephesi büyüyor. Referandumda ‘hayır’ cephesini örmek için harekete geçen HDK, BHH, EMEP ve Halkevleri ortak ‘hayır menifestosuyla’ ev ev kampanya yürütmeye hazırlanıyor

Meclis görüşmelerinin ardından netleşen referandumla birlikte, yapılacak oylamada “tek adam” yasasına karşı “hayır” oyu için muhalefet cephesi büyüyor. HDK, Birleşik Haziran Hareketi (BHH), EMEP ve Halkevleri önümüzdeki günlerde “hayır manifestosu”nu açıklamaya hazırlanıyor.

7koçBarış için ‘hayır’

Manifestoyla ilgili konuşan HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu, referandum sürecinde nasıl bir yol izleyeceklerini değerlendirdi. Referandumda ‘evet’ çıkması durumunda Türkiye’de rejimin değişeceğini vurgulayan Hamzaoğlu, HDK ve bileşenleri olarak Türkiye’de daha geriye giden bir rejim ve sistem değişikliğine “hayır” diyeceklerini dile getirdi. Hamzaoğlu, “Barış için hayır diyeceğiz” dedi.

Başarabiliriz

“2017 Türkiyesi’nde ‘evet’ demek olumsuzlukların, karanlığın, gericiliğin yolunu açacak bir adımdır” diyen Hamzaoğlu, “Hayır’ bu topraklarda çoğunlukta bunu biliyoruz” diye konuştu. Referandumlarda tek farkın kazanmak anlamına geldiğini dile getiren Hamzaoğlu, “Tabii ki işimiz zor. Ama başarabileceğimize inanıyoruz” dedi.

‘Ötekileri’ dışlayan bir rejim

“Hayır hayırlı olacak” diyen Koçyiğit ise AKP’nin Türkiye’yi ‘evet’ üzerinden bir uçuruma götürmek istediğini dile getirdi. Koçyiğit, “Bu ülkenin yoksullarına karşı, Alevilerine karşı, Kürtlerine, emekçilerine, LGBTİ’lerine karşı inşa edilmeye çalışılan bir ‘evet’ rejiminden bahsediyoruz. Onun için diyeceğimiz ‘hayır’ hayırlı bir hayırdır” dedi.

Uçurum dayatılıyor

Koçyiğit, “Mevcut AKP iktidarı toplum üzerine çok ciddi bir baskı uyguluyor ve o baskı üzerinden seçeneksizliği bir seçenekmiş gibi sunmaya çalışıyor. ‘Ya beni seçersiniz ya beni seçersiniz’ demeye çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu. Koçyiğit, “Yeniden bir kaos, şiddet, yeniden bir uçurum dayatılıyor. Tünelden önceki son çıkışın belki de ‘hayır’ıdır bu” dedi.

7onurMerkezlerde ortak çalışma

Referandum için bir koordinasyon kurduklarını dile getiren Hamzaoğlu, koordinasyonda HDK, Haziran Hareketi, EMEP ve Halkevleri’nin yer aldığını söyledi. Koordinasyonun bileşenlerinin yerellerde kendi çalışmalarını yürüteceğini, merkezlerde ise birlikte hareket edeceklerini ifade eden Hamzaoğlu, ev ev dolaşmanın dışında var olan endişeyi ortadan kaldırmaya dönük çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Yasin Kobulan-Necla Demir / İstanbul

EN SON EKLENENLER