Kara düzen değişecek

Mûş’un Yeşil Sol Parti adayları Sezai Temelli, Sümeyye Boz ve Serhat Dursun gazetemizin sorularını yanıtladı

Selman Çiçek

Yeşil Sol Parti Adayı Sezai Temelli, Serhat’ın kalbi olan Mûş’tan aday olduğu için onur duyduğunu, uzun süredir Serhat’ta çalıştığını söyledi. Mûş halkının çok mağdur edildiğine dikkat çeken Temelli, “Mûş halkı ötekileştirilmiş, dışlanmış bir halk. Özellikle devletin uyguladığı politikalardan fazlasıyla mağdur olmuş bir halk. Burada olabildiğince yoğun bir çalışma, yoğun bir dönem bizi bekliyor. Bunun sorumluluğu ile burada görev aldım. Umarım hep birlikte bu mağduriyetlerden, baskılardan ve zulümden kurtuluruz” diye konuştu.

Birlikte üretiyoruz

Mûş halkı tarafından çok olumlu karşılandığını belirten Temelli, halkın özellikle adaylar konusunda bir yabancılaşma duygusuna sahip olmadığını, kendisinden görerek samimiyetle yaklaştığını söyledi. Temelli, halkın samimiyetinin karşılığını bulmak istediğini, samimiyetin karşılığını bulduğu sürece her şeyi birlikte başardıklarını ve birlikte üretip mücadele ettiklerini söyledi.

Mûş’a hiçbir şey verilmemiş

“Mûş her şeyden önce ihmal edilmiş bir kent” diyen Temelli, bunun bilinçli bir ihmal olduğunu söyledi. Kentin bilinçli bir yoksullaştırma politikası ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Temelli, “Mûş Ovası hem bereketli hem de doğal özellikler barından bir ova. Bu ova sadece Mûş’u değil bütün Serhat’ın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar güçlü bir ova. Buna rağmen ihmal edilmiş. Mûş’a hiçbir şey verilmemiş. Mûş’tan götürülmüş. Ortaya ciddi anlamda mağduriyet ve yoksulluk çıkmış. Dört vekilden üçe düşmesi bile buradaki göç meselesini bize gösteriyor. Nüfusun neden azaldığını bize gösteriyor. Bölgede en fazla iktisadi olarak çöktürülen yer Mûş olmuştur. Bügün Kurdistan’da bir yoksuluk ve yoksulluk şiddeti var. Bir sıralama yapsak en alt sırada Mûş geliyor. Çöktürme planının iktisadi ayağının Mûş’ta gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Mûş’un zengin kaynakları var. Ama bu zenginlik burada kalmamış, buradan hortumlanmış. Bu seçim Mûş için de özel bir seçim. Türkiye için nasıl bir kader seçimi ise Mûş için iki defa kader seçimidir. Hem Kürt düşmanlığına dayalı, savaşa, şiddete son verme, demokratik çözümü var etme anlamında önemli, hem de Mûş’un bu çöküntüden, iktisadi yoksulluk ve baskıdan kurtulması için önemlidir” dedi.

AKP’liler de yeter diyor

Mûş’taki iktisadi çöküntüden herkesin farkında olduğunun altını çizen Temelli, “AKP’ye bugüne kadar oy verenler bile ‘artık yeter’ diyor. Çünkü hiçbir karşılığını bugüne kadar görmemişler. Hiçbir talepleri karşılanmamış. Bu kadarı da olmaz dedirtecek düzeyde bir tablo ile karşı karşıyayız. Ne sağlık ne eğitim ne köy hizmetleri anlamında hiçbir talebin karşılanmadığı bir sekiz yılı geride bırakmış” diye konuştu.

Sandığı ve oya sahip çıkalım

Seçim güvenliğine ilişkin bilgiler de veren Temelli, çalışmaların olağan hızla devam ettiğini, yüzde doksan tamamlandığını, kalan kısmın da son güne kadar tamamlanacağını söyledi. Yeşil Sol Parti ile girdikleri için sandık kurulu üyesi veremediklerini ancak müşahitleri oldunuğu hatırlatan Temelli, “Sandık kurulu üyelikleri için gerekli destekleri muhalefet partileri üzerinden oluşturduk. Seçim güvenliği noktasında titiz davranıyoruz. Seçim güvenliği sadece müşahitlerle sınırlı değil. Halk bizatihi sandığına, oyuna sahip çıkmalı. Bu iktidar geçmişteki bütün kirli ilişki ve ağlarını kullanacaktır. Kamu görevlilerini bile bu anlamda nasıl kullandığını biliyoruz. Bütün tedbirlerimizi aldık. Belediye seçimlerini hile yaparak belediyelerimizi gasp ettiler. Ama bu genel seçim, bu hileleri o kadar kolay yapamayacaklar” dedi.

Halk AKP’yi süpürmek istiyor

Yeşil Sol Parti olarak Mûş’ta 3-0 yapacaklarına halkın ve kendilerinin de inandığını söyleyen Temelli, “Halk 3-0 olmasını istiyor. Buradan AKP’yi süpürüp atmak istiyorlar. Artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. AKP-MHP iktidarının yaptıkları, Kürt düşmanlığı, zulüm, şiddet, baskıya baktığımızda insanlar bunun böyle gitmeyeceğine, bunun değişmesi gerektiğine inanıyor. Halk hesap sormak, ders vermek ve değişim istiyor. Burada 350 bin büyükbaş hayvan sayısı 230 bine düşmüş. Bu rakamlar bile bize buradaki küçülmenin, daralmanın, fakirleşmenin ölçülerini veriyor. Ekilebilir arazinin büyük kısmı ekilemiyor. Koca ovanın yüzde altısı sulanıyor. İnsanlar 3-0’ı dile getirirken aslında bunların hesabını sormak istiyor” diye konuştu.

Bunlar darbecidir

Temelli, iktidarın son dönemdeki tutuklama furyasına da değinerek şunları söyledi: “İktidar kaybettiğinin farkında, acze düştüler, tükendiler, bittiler fakat iktidarda kalmak için artık ellerinden geleni ardına koymama anlayışı ile hukuk tanımaz, yasa tanımaz o hallerini ısrarla sürdürmeye devam ediyorlar. Darbeden bahsediyorlar. 14 Mayıs seçimlerini darbe olarak niteliyorlar. Bu söylemlerine şaşırmadım. Bunlar darbecidir. Darbeci, darbeyi bilir. Dolayısıyla 14 Mayıs’ta seçim sonuçlarına karşı bir darbe yapabilmenin psikolojik olarak yansımasından başka bir şey değildir. Yoksa bunlar darbeci. Nasıl 15 Temmuz darbecileri ile kol kola geldiler. Sonra o darbe kalkışmasını bahane edip 20 Temmuz 2016’da OHAL darbesini ilan edip toplumu dizayn etmeye çalıştırlar. Şimdi de 14 Mayıs’ta olası bir seçim sonucunu nasıl geçersiz kılalım diye hazırlık yapıyorlar. Halk buna izin vermeyecektir. Oyuna, sandığına, demokrasinin ilk adımı olan seçimlere sahip çıkacaktır. Seçim sonuçlarına karşı darbe yapanların bugüne kadar hevesi kursağında kalmıştır. Biz yeter ki sandığımıza, oyumuza sahip çıkalım.”

Kara düzeni değiştireceğiz

İktidarın Yeşil Sol Parti ve gazetecilere hakikati dile getirdikleri için saldırdığına dikkat çeken Temelli, “Bu saldırılar ne kadar tükendiklerinin göstergesidir. Çünkü sahada bizimle baş edemiyor. Hakikatin sesini susturmak istiyorlar. Bizleri görünmez kılmaya çalışıyor. Bu mümkün değil. Gerçek muhalefet Yeşil Sol Parti’dir. Türkiye’yi, bu kara düzeni değiştirecek olan Yeşil Sol Parti’dir. Bundan ürküyorlar. Bu korkunun tezahürüdür. Biz korkmuyoruz. Kara tabloyu yaratan herkes yenilecektir. Yeşil Sol Parti hem sandıktaki başarısı hem sonraki mücadelesi ile Türkiye’yi ve bu düzeni değiştirmeye devam edecektir.

Sezai Temelli kimdir?

1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin maliye bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak akademik hayata başladı. 2016 yılında olağanüstü hâl sürecinde 675 sayılı kanun hükmünde kararname ile üniversiteden ihraç edildi. 11 Şubat 2018 tarihinde HDP, 3’üncü Olağan Kongresi’nde aday olmayan Selahattin Demirtaş‘ın yerine eş genel başkan adayı olarak Pervin Buldan ile birlikte eş genel başkan seçildi.

Değişim isteği her yerde

Yeşil Sol Parti Mûş 2. sıra adayı Sümeyye Boz, adaylığın kendisi için sorumluluğu yüksek bir görev olduğunu söyledi. Geçmişten günümüze gelen mücadelenin yarattığı bir sorumluluğu üstlendiğini belirten Boz, bu sorumluluğu yerine getirmek için çalışacağını söyledi. Halkın kendilerini olumlu karşılayarak onay verdiğini söyleyen Boz, “Halk bizleri kendi arasında görmek istiyor. Karşılama ve kabul yönünde halkın güzel bir yaklaşımı var. Faşist iktidarın yıkılması için kadınlara, gençlere ve emekçilere nefes alacak bir alan açmak istiyoruz. Gittiğimiz her yerde bir değişim isteğini hissediyoruz. Gerek bizim seçmen tabanımızda gerekse bizim seçmen olmayan tabandan böyle bir talep var. Bazı gittiğimiz yerlerde insanlar ‘Bize gelmenize gerek yok, bizden olmayanlara gidin’ diyorlar. Biz her alana girmeye devam ediyoruz. Her yere dokunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Halkın 3 vekili de istediğine dikkat çeken Boz, bu isteğin altında yatan gerçekliğin halkın değişim talebi olduğunu söyledi. Boz, halkın bu talebinin güçlü olmasından dolayı Mûş’ta 3- 0’ı yakalayacaklarına inandığını söyledi.

Sümeyye Boz Kimdir?

1985’te Mûş’ta doğan Boz, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi antropoloji bölümü mezunu. Öğrenimi boyunca öğrenci hareketleri içerisinde yer aldı. İpekyolu Belediyesi Kadın Politika Müdürlüğü’nde eğitim koordinatörü olarak görev yaptı. Kayyumların atanması ile işten çıkarıldı. Demokratik Toplum Kongresi’nde Kurdistan tarihi ve arkeolojisi çalışma ekibinde yer aldı.

Mûş’ta 3 vekil de Yeşil Sol olacak

Yeşil Sol Parti 3. sıra adayı Serhat Dursun ise, bölgede barış ve huzurun olmadığını belirterek şunları söyledi: “Kürt sorunu çözülmediği için barış ve huzur ortamı da sağlanmıyor. Uygulanan imha ve inkar politikaları bir savaş politikasına dönüşüyor. Bu savaş politikalarının olduğu yerde de insanlar kendini güvende hissetmiyor, yatırım olmuyor. Bu da göçlere neden oluyor. Mûş’un ekonomik altyapısı da AKP döneminde çökertildi. Özelleştirme vasıtasıyla, fabrikaların kapatılması vasıtasıyla, Mûş ovasının verimsiz bırakılmasıyla ekonomik altyapı talan edildi. Marks’ın dediği gibi altyapı üstyapıyı belirliyor. Ekonomik altyapının olmadığı bir yerde de gençler kendini güvencesiz hissediyor. Biz bu meseleyi barışçıl, demokratik yollarla çözemezsek bu sorunları durduramayız” şeklinde konuştu.

Halkın içerisinde olduğunu belirten Dursun, 2016 yılından beri Kürt halkına dönük bir sindirme politikasının uygulandığını, bundan ötürü halkta bir bıkkınlık oluştuğunu söyledi. Dursun, sahada 7 Haziran ruhu olduğunu, bu ruhun 3 vekili Meclis’e yollayacağına inandığını söyledi.

Serhat Dursun Kimdir?

1980 Muş Gimgim (Varto) doğumlu Dursun, Ağrı Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında öğretmen olarak atanan Dursun, 2016 yılında 675 sayılı KHK ile ihraç edildi. 2002 ve 2016 yılında Eğitim-Sen’de çeşitli görevler üstlendi.

#Kara #düzen #değişecek

EN SON EKLENENLER