Karar yazarı: AK Parti kendi ekonomi politikasını yazamadı, Kemal Derviş’in yazdığı programı uyguluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP kurmayları, son dönemde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelere çare bulmaya çalışırken, Erdoğan’ın teşkilatlar yaptığı ‘2019 seçimlerinin sonucunu ekonomi belirleyecek uyarısı da bu konuda bir sıkıntı olduğunu açıkça gösteriyor.

Ahmet Davutoğlu’na yakınlığı ile bilinen KARAR gaetesinin ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, AKP’nin ekonomi konusunda çıkmaza girdiğine dikkat çektiği bugünkü yazısında, bugüne kadar uygulanan ekonomi programının da AKP’ye ait olmadığını savundu. Dolardaki yükselişe karşı Merkez Bankası’nın faiz yükselterek önlem alabileceğine ancak bunun da sakıncalarına dikkat çeken Kahveci, AKP’nin kendi ekonomi politikasını yazamadığını ve 2001 krizinin ardından IMF ve Kemal Derviş tarafından yazılan ekonomi programını yguladığını yazdı.

 KARAR yazarının yazısında yer alan ilgili bölüm şöyle:

 Bugün ekonomide temel sorunları tartışamadığımız bir kesin. Kısa-Orta-Uzun vadeli sorunlar biriktikçe birikiyor.

 Döviz piyasasında yaşadığımız sorunu çok kısa vadede çözebiliriz. Mesela Merkez Bankası yıllardır olduğu gibi faiz artırır ve dolar faiz artış oranına bağlı olarak düşer. Geçmişte de hep bunu yaptık: İyi ama şu soruyu hiç sormuyoruz: Merkez Bankası yüksek faizle Liraya ancak kısa vadeli nefes aldırır. Bu nefes esnasında hiç temel sorunlar çözülüyor mu?

 Hala cari açık çok yüksek.

 Hala dış ticaret açığı çok yüksek.

 Hala yabancı sermaye bağımlılığımız çok yüksek….

 Ya orta vadeli sorunlar?

 Çalışma hayatı…Çalıştırmama hayatı!

 Maliye politikası…Yüksek vergi oranları!

 Finans politikası…Faiz bağımlılığı!

 *** 

Uzun vadeli temel değişimlere fazla girmeyeceğim: AK Parti daha ekonomi politikasını değiştiremedi. AK Parti maalesef hala 2001’de IMF-Kemal Derviş’in yazdığı ekonomi politikasını uyguluyor.

 AK Parti kendi ekonomi politikasını yıllardır yazamadı….Pardon, yazmaya bile başlayamadı.

 Miadı 2006-2007’de dolan IMF-Derviş politikası artık çözüm değil, temel sorunumuz olmuştur. Derviş bile “zamanı çoktan doldu” diyor ama AK Parti yeni program yazamadığı için aynı programı uyguluyor.

 Sorunlar da biriktikçe birikiyor.

 Sonra da “düşman dışarıda, hainler içeride, bizi çökertmeye çalışıyorlar” söylemine sığınıyoruz.

EN SON EKLENENLER