KELEPÇE HİÇ DEĞİŞMİYOR

Başbakanlar Cumhurbaşkanları değişiyor, devletin huyu hiç değişmiyor. Dün Ahmet Türk’ü zindanlara atarak Kürt halkını sindirmek isteyen devlet şimdi yine aynı şeyi yapıyor. Dünün 28 Şubatçılarının kelepçeyle onurlandırdığı Hüda Kaya ise bugün yine aynı kelepçelerle gözaltına alınıyor

HDP milletvekilleri Hüda Kaya Afyon’da evinde, Meral Danış Beştaş ve Altan Tan ise Amed’de evinde gözaltına alındı. Beştaş, gelişmeyi sosyal medya hesabı üzerinden “Polisler evimde” diyerek duyurdu. 6-8 Ekim 2014 Kobanê eylemleri ile Sûr’da sokağa çıkma yasağı sırasında katıldığı basın açıklamalarında yaptığı konuşmalar nedeniyle açılan soruşturma kapsamında savcılık tarafından ifadesi alınan Beştaş, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Beştaş, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Beştaş: Amaç gözdağı

Serbest bırakıldıktan sonra konuşan Beştaş, “Hükümet, referandum çalışmasını mahkemelerle, yargıyla yürütüyor. Yargılamalar ve gözaltılarla HDP’yi öcüleştirerek referandum kampanyasını yürütüyor. Ve maalesef bu operasyonlar kampanyanın startı niteliğinde. Dün gece yarısı da bu yöntemle operasyon yapıldı. Amaç gözdağı, tehdit yöntemleriyle geri püskürtmek istiyorlar. Yapılan hukuksuzluk. Bunu gözaltındayken de anlattım. Bunun hiçbir izahı olamaz. Biz kimliği açık insanlarız. Gece 02.00’de 50-60 arası polisle hiç baskın yapmasına gerek yok. Bütün sitenin ayağa kaldırılmasına, uluslararası bir gangster yakalanıyormuş gibi, uyguladıkları yöntem onur kırıcı. Onuru hedefliyorlar. Ama şunu söyleyeyim. Sevgili Ahmet (Türk) ağabeyin dediği gibi, onurumuzdan başka kaybedecek bir şeyimiz yok. Bu nedenle sonuna kadar onurumuzu koruyacağız” şeklinde konuştu.

Altan Tan evinde gözaltına alındı

Amed Milletvekili Altan Tan da dün akşam saatlerinde evinde gözaltına alındı. Tan, gözaltına alınmasını Twittir hesabından, “Şuan Diyarbakır’daki evimde polislerce gözaltına alınıyorum” sözleriyle duyurdu. Diyarbakır Adliyesi’ne götürülmesi beklenen Tan, hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade verecek

Kaya’ya kelepçe

Afyon’da gece kelepçelenerek gözaltına alınan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise ifadesinin alınması için Amed’de götürülmek üzere 12 saat boyunca İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda bekletildi. Avukat ve milletvekillerine, “güvenlik” gerekçesiyle Kaya’nın nerede olduğu bilgisi paylaşılmadı. Saatler sonra Kaya, hakkında açılan soruşturma kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na çıkarılabildi. Adliye binası önünde bekleyen HDP milletvekillerinin binaya girişlerine ise izin verilmedi. HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Amed’de tutuklama talebiyle sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kaya serbest bırakılmasının ardından açıklama yaptı

Amed’de serbest bırakıldıktan sonra açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 5 gündür Afyon’da olduğunu kaydetti. Kaldığı binanın etrafının sarıldığını söyleyen Kaya, ‘Müsait olmadığımı belirtmeme rağmen onlarca polis daireye ve bulunduğum odaya girdi. İnançlarıma, ilkelerime göre giyinmem gerekirken, görevliler buna dahi izin vermeden odama daldı ve şiddet kullandı, kelepçelenerek gözaltına alındım. Saatlerce nerede olduğuma dair soranlara bilgi verilmedi” dedi.

‘Araştırılmasını isteyen biziz’

6-8 Ekim olaylarına ilişkin hakkında açılan fezleke nedeniyle gözaltına alındığını dile getiren Kaya, “Biz HDP olarak bu olayların araştırılması incelenmesi ve faillerin ortaya çıkarılması konusunda defalarca araştırma önergesi vermiş olmamıza rağmen bugün bizi bu olaylar nedeniyle mahkum etmek isteyen iktidarın milletvekilleri tarafından reddedildi. Eğer bu olay teklifimiz doğrultusunda mecliste aydınlatılmış olsaydı bugün burada bu manzarayı yaşamış olmayacaktık. Asıl yargılanması gerekenler bu olayların aydınlatılmasının önüne geçenlerdir” şeklinde konuştu.

‘Eşit şartlarda sandığa giden taraflar yoktur’

Gün içerisinde HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Altan Tan’ın da gözaltına alındığını hatırlatan Kaya, “HDP üzerinde tam da referandum sürecinde muhalif olana, farkı düşünene nasıl bir linç yaşatıldığını biz burada birebir yaşadık, tanık oluyoruz. Böylesine sağlıksız, böylesine özgürlüksüz bir ortamda ortaya çıkacak referandum sonucu da asla meşru olamayacaktır. Çünkü eşit şartlarda sandığa giden taraflar yoktur. Türkiye’nin de manzarası budur” dedi. Kaya, açıklamanın ardından HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile birlikte adliye önünden ayrıldı.

İktidar değişti kelepçesi değişmedi

1998 yılında Selam gazetesinde yazarlık yaptığı dönem başörtüsü özgürlüğünü savunan bir yazı yazdığı için 28 Şubat darbecileri tarafından 13 yaşındaki oğlu ile birlikte yargılanan Kaya, 1999’da da Meletî’de (Malatya) imam-hatip lisesi son sınıfa giden 3 kızı ile birlikte tekrar tutuklanarak idamla yargılandı.

Tayyip Erdoğan’ın da içinde olduğu Refah Partisi (RP) Lideri ve Başbakan Necmettin Erbakan başkanlığındaki RP-DYP koalisyonuna 28 Şubat 1997’de MGK’de post-modern darbe yapılmıştı. 20 yıl sonra darbeci zihniyet farklı motivasyonla yürütülüyor. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Kaya’nın gözaltına alınması ile ilgili, Twitter hesabından paylaştığı mesajda tepkilerini şöyle ifade etti: “Kenan Evren gibi anayasa referandumu yapanlar, 28 Şubatçılar gibi bin yıl iktidarda kalmayı mı düşünüyor? İktidar değişti, Hüda Kaya’nın kelepçesi değişmedi.” Kaya, 8 Aralık 2016’da da evinin önünden gözaltına alınmıştı. Kaya’nın hakkında açılan bir dosyadaki ‘zorla getirme kararı’ uyarınca gözaltına alındığı belirtilmişti.

‘28 Şubat daha vahim devam ediyor’

28 Şubat darbesinin yıldönümünde HDP’li Kaya’nın Meclis’te yaptığı konuşmada “Bugünkü iktidar, dünkü o darbeci derin yapılarla ittifak kurarak içeride ve dışarıda zulüm politikalarını devam ettiriyorsa nasıl bin yıl sürmedi diyebiliriz? 28 Şubat daha derin, daha vahşi bir şekilde devam ediyor. Dün, 28 Şubat’ta Batı Çalışma Grubu’yla insanlar fişleniyordu. Bugün çok daha vahim boyutlarda. İnsanlar istisnasız sivil hayatlarında fişleniyorlar, görevlerinden alınıyorlar” demişti.

HABER MERKEZİ

 

EN SON EKLENENLER