Kemalbay: Hukuk bir kişinin iki dudağında verilen kararla sürdürülüyor

Partisinin iftar programında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, tutuklu milletvekillerinin durumuna dikkat çekerek “Hukuk bir kişinin iki dudağında verilen kararla sürdürülüyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü tarafından iftar yemeği verildi. HDP bayraklarıyla süslenen salonda iftar öncesi ilk olarak mevlit okundu. Okunan mevlidin ardından HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay salonda büyük bir coşkuyla karşılandı. Programa HDP’li milletvekilleri Adem Geveri, Lezgin Botan ve Bedia Özgöçke Ertan, HDP, DBP il eşbaşknaları, Barış Anneleri ve çok sayıda kurum ve kuruluştan binlerce kişi geldi.

‘11 MİLLETVEKİLİMİZ REHİN ALINDI’

Burada bu konuşma yapanın Figen Yüksekdağ olması gerektiğini söyleyen Kemalbay, “Değerli yoldaşlarım ve kardeşlerim hayatın olağan akışı içerisinde burada sizlerin oylarınızla seçtiğiniz meclise gönderdiğiniz sevgili Eşbaşkanınız Figen Yüksekdağ size hitap ediyor olmalıydı. Sevgili Eş Genel Başkan Demirtaş’ın hitap etmesi gerekiyordu. Fakat partimiz 7 Haziran sonrası AKP, saray baskılarına maruz kaldı. 5 bin 500 HDP’li ile birlikte Eş Genel Başkanların da 11 milletvekilimiz rehin alındı, aramızda değiller. Onlar adına da sizleri selamlamak istiyorum. Onların direnişçi mücadelesini de selamlıyorum” dedi.

‘HDP’Lİ VEKİLLERİN FEZLEKELERİ UYDURMA HİKAYELERLE DÜZENLENDİ’

Sürmekte olan sürece bakıldığından hukuktan bahsedilemeyeceğini belirten Kemalbay, ortada hukukun olmadığını gördüklerini söyledi. HDP’li vekillere açılan fezlekelere değinen Kemalbay, “Eşbaşkanlarımızın ve arkadaşlarımızın fezlekeleri polis eliyle uydurma hikayelerle düzenlenmiş algı operasyonuyla oluşuyor. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasi muhaliflerin bileğini bükemediği için Eş Genel Başkanımız Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı yenemediği için onları rehin aldı” dedi.

‘HUKUK BİR KİŞİNİN İKİ DUDAĞINDA VERİLEN KARARLA SÜRDÜRÜLÜYOR’

Kemalbay, “7 Haziran’dan bu yana fiili darbe süreci ve 15 Temmuz’dan buyana süren AKP darbesi OHAL ve KHK süreçleri HDP’yi bir gıdım geriletmedi. Bugün olduğu gibi mücadelemizi mutlaka kazanıncaya kadar da sürdüreceğiz. Anayasa mahkemesinin bir iştihat kararı var. O karara göre vekiller tutuklu yargılanamaz” diyen Kemalbay, fakat aylardır yapılan bu yönlü başvurulara rağmen Anayasa Mahkemesi’nin henüz kararını veremediğini belirtti. Kemalbay, “Çünkü Türkiye’de artık hak hukuk yok. Hak hukuk bir kişinin iki dudağında verilen kararla sürdürülüyor. Onlarda bilsinlerki bu hukuksuzluğu ne kadar sürdürürlerse sürdürsünler karşılarında daha fazla mücadele görecektir” diye konuştu.

Muhalif kesimlere yönelik baskıların artık sürdürülemeyeceğini söyleyen Kemalbay, “AKP kendi hükmünü daha fazla sürdüremez. Artık bu topluma verecek hiçbir şeyi kalmamıştır. Yolun sonuna gelmiştir. Anayasa referandumu AKP manipülasyonuyla gerçekleşti. Onlar bugüne kadar halkalarımızın inançlarını istismar ederek özellikle Kürt coğrafyası olan Van’da ve diğer şehirlerde inançlarıyla oynayacak politikalar sergiliyorlar.İslam inancına göre Allah’ın karşısına kul hakkı ile çıkamazsınız. Eğer gerçekten inançlıysanız, dini ahlakınız varsa bu kadar kul hakkı yiyerek Allah karşısına nasıl geçeceksiniz. 16 Nisan referandumunda oluşan hukuksuzluklar, halkın belediyelerine kayyum atamak kul hakkı yemektir. Kadınların şiddete karşı onları koruyan dernekleri, çocukların kreşlerini, halkla dayanışma vakıflarını kapatıp içine AKP propagandası yapmak, halkı asimile etmek için programlar koyuyorsunuz. Bunlar halkın iradesi ve hakkına saygısızlıktır. Bunlar halkı yok saymaktır. Bu yok sayamaya karşı bizler direnişimizi ve dayanışmamızı mutlaka sürdüreceğiz” dedi.

DBP’li belediyelere atana kayyumlara ilişkin de konuşan Kemalbay, “Burada ki kayyumları buralardan kentlerimizde göndereceğiz. En kısa zamanda kayyumlar buradan çekilip, defolup gidecekler” dedi.

‘SOKAK SOKAK GEZEREK PARTİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’

Kemalbay konuşmasını şöyle sürdürdü: HDP’nin “Kadınların siyasete katılımımın ve önündeki engelleri kaldıran partidir. Kadınların kendi sosyal güvencesine kavuşması için mücadele eden bir partidir. Kadınları arada yardım adı altında verilen desteklerle AKP’ye mağdur ederek verilen AKP iktidarı bu politikalarla sadece ve sadece yoksulluğu öğretiyor. Yoksulluğun çocuklara devredilmemesi için bizler sigortayı güvenceyi işi devretmeliyiz. Fakat Van da büyük bir işşizlikvar. İŞKUR adı altında nöbetleşe şekilde çalışma sürdürülüyor. Hiçbir güvencesi olmayan insanlar birkaç ay çalıştırılıp sokağa yeniden bırakılıyor. Ekonomik hayatın toplumsal eşit dağıtılması için mücadelemizi yükselteceğiz. Bu tekçi asimilasyoncu politikalara karşıda mücadelemizi sürdüreceğiz. 16 Nisan’da toplumun bize verdiği mücadeleyi de yükselteceğiz. Ev ev sokak sokak gezerek partimizi daha da güçlendireceğiz.”

‘TÜRKİYE, İRAN, IRAK SURİYE YANGIN YERİ’

Kemalbay konuşmasını şöyle sonlandırdı: “ Yoldaşlarım bugün burada ortak sofralar kurarak birlikte oruç açıyoruz. Bu ramazan gününde birlikteyiz. Dilerim ki oruçların dünya ve Türkiye halklarının barışına, demokrasisine vesile olsun. Suriye, İran, Irak, Türkiye onlarda hepsi yangın yeri. Bu yangını söndürmenin tek çaresi halklarında demokratik birlikte yaşamını ele geçirmektir. Suriye’de ki demokrasi güçlerinin desteklenmesi. Irak’ta halkların kendi kaderini tayinine saygı durulması. Halkların birliğinin yanında durulması gerekir. Ama bakıyoruz ki Türkiye halkların yanında durmayarak orada ki vesayet savaşlarının yanında duruyor. İŞİD’e karşı mücadele yürütenlerin karşısında duruyorlar. Bizler halkların birlikte yaşamı için mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’ye halkların barışını getirmek için mücadelemizi yükselterek birlikte kazanacağız An Azadi An Azadi diyerek serkeftin diyorum.”

EN SON EKLENENLER