‘KHK’ler darbe yönetimin uyguladığı yöntemler ve kavramlardır’

Galatasaray Meydanı’nda 615’inci haftada bir araya gelen Cumartesi Annleri ve Cumartesi İnsanları’nın bu haftaki basın metnini okuyan 21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan 5 gün sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak gözaltına alındı. Eylemde konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘KHK’ler darbe yönetimin uyguladığı yöntemler ve kavramlardır’ dedi 

İstanbul’da Cumartesi İnsanları ve Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için yoğun kar yağışına rağmen 615’inci haftada Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Eylemde, üzerine kımızı karanfiller ile “barışı” simgeleyen beyaz tülbendin bırakıldığı, “Failler belli kayıplar nerede” pankartı açılarak kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı. Oturma eylemine, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Basan Katliamı açığa çıkarılsın

Şirnex’in (Şırnak) Basan (Güçlükonak) Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin akıbetinin sorulduğu eylemde ilk olarak Basan’da babası Ahmet Kaya’yı 12 Ocak 1996’da gözaltında kaybeden Emine Kaya Erbek konuştu. Erbek, “Her gün kan akıyor. Artık bu kan dursun. Daha nereye kadar bu kan akacak. Ben buraya sadece babam ve amcam için değil bütün kayıplar için buradayım ve burada olmaya devam edeceğim” dedi. Basan Katliamı’nın açığa çıkartılmasını isteyen Erbek, “İlk katliam Güçlükonak’ta oldu ve sonrasında Roboski ve birçok katliam oldu. Barış oluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘Darbe kavramları’

Eylemde konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, her gün büyük acılar çeken annelerin bu meydanlarda olduğunu söyledi. 2017 yılına kanlı girildiğini hatırlatan Tanrıkulu, “Her yer kan kokuyor. Can korkusu yaşamayan sadece canlı bombalar var. Onun dışındaki herkesin can endişesi var” dedi. Yeni yayınlanan 3 Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) değinen Tanrıkulu, “Darbe yönetimin uyguladığı yöntemler ve kavramlardır KHK’ler. Bunlar bugün yeni KHK’ler ile karşımıza çıktı ama biz mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘Katliamların yarattığı yıkım ortamındayız’

21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan 5 gün sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak basın metnini okudu. 2017 yılının ilk buluşmalarını yine katliamların ve yeniden uzatılan Olağanüstü Hal’in (OHAL) gölgesinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Ocak, “Peş peşe gelen ve ağır kolektif travmalara yol açan katliamların yarattığı yıkım ortamındayız. Bir katliamın yasını tutamadan bir başka katliama uyanıyoruz. Ölümlerin sıradanlaştığı, nefret, kin ve linç kültürünü besleyen kanlı bir kaosun içindeyiz” diyerek hükümetin yürüttüğü çatışmacı siyasetin yarattığı bu kaostan çıkmanın tek yolunun Türkiye’nin demokratik değerler temelinde yeniden inşa edilmesi olduğunu söyledi.

Meside_Ocak

Maside Ocak, metni okuduktan sonra gözaltına alındı

Ocak’a iki polis, “PKK propagandası yapıyorsunuz. Sizi uyarıyoruz. Bu şekilde devam ederseniz müdahale edeceğiz” dedi. Daha sonra açıklamanın okunmasına izin veren polisler, açıklama sonrası basın metnini alıp, Ocak’ın kimliğini alarak GBT’ye aldı. Burada Ocak, “Her sene kullandığımız cümleler, basını açın basın geçmişi metinlerimize bakın” dedi.  Gözaltına alınan Ocak, Taksim Polis Merkezi’ne götürüldü.  Ocak’a avukat Gülseren Yoleri ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da eşlik etti. Maside Ocak emniyet ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

‘Yargısız infazlar sürüyor’

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen, faili meçhul cinayete kurban giden kayıplarının akıbetini sormak amacıyla “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla 413’üncü haftada bir araya geldi. İHD Amed Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eyleme İHD yönetici ile üyeleri ve kayıp yakınları katıldı. Eylemde konuşan Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Kırhan, “Yargısız infazlar failli meçhuller hala devam ediyor. Bunun en son örneği de Tahir Elçi oldu. Son çıkarılan KHK ile yine Roboski-DER kapatıldı. Biz aileler ve İHD olarak kayıplarımızın akıbetini sormaya devam edeceğiz. Biz susmayacağız” diye belirtti. Açıklamanın ardından İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, 1994 yılında kaybedilen Mustafa Aydın’ın hikayesini paylaştı.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER