Kılıçdaroğlu ’20 Temmuz darbesi’ deyince Meclis karıştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası ilan edilen ve yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasına eleştiriler yöneltti. OHAL’i “20 Temmuz darbesi” olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu, “Bunu şiddetle reddediyorum” dedi. Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları sırasında AKP ve MHP sıralarından “Yuh” ve alkış sesleri yükseldi.

 TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın araya girmesiyle azalan seslerin ardından Kılıçdaroğlu, “Beni dinleyeceksiniz”, “Beni dinlemek zorundasınız” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, AKP sıralarında bulunan bir milletvekiline de “Hanımefendi, oradan niye bağırıyorsunuz? Biz mahallede değiliz. Dedikodu yapacaksanız çıkın dışarıda konuşun” diye tepki gösterdi.

 “Milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu yansıttı”

AKP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, “Sataşma var” diyerek Kılıçdaroğlu’nun ardından söz aldı. Kılıçdaroğlu’nun OHAL’e yönelttiği eleştirilere tepki gösteren Elitaş, CHP’li 15 milletvekilinin İyi Parti’ye katılmasına atıfta bulunarak “Milletvekillerinin kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır” dedi.

 Elitaş, şunları söyledi:”TBMM’nin kuruluşunun 98. yılını kutluyoruz. Öz önce konuşan MEB Bakanı 1923’ten bugüne gelen süreci çok güzel bir şekilde ifade etti. Genel Başkan anlaşılan o ki, 15 Temmuz günü kahramanca direnen direnci gösteremeyip, kahvesini içerken, sonuç ne olacak diye beklemekte ve aldığı talimatla efelik yapmaya kalkıyor. Bugün 20 Temmuz tarihine geldiğimiz süreçte bütün grup başkanvekilleri, olağanüstü hal ilan edileceğiyle ilgili bilgisi vardı. Demek ki kılıçdaroğlu, bu görüşmenin farkında değil. TBMM’nin yaptığı çalışmalarla ilgili tamamen yanlış bilgi vermiştir. 26. dönemde 24287 yazılı soru sorulmuş 10075 cevaplanıştır. En çok soru AK Parti dönemlerinde cevaplanmıştır. 26. dönemde 1226 sözlü soru sorulmuş 568’i cevaplanmış. Gördüğüm hadise şu, milletvekillerini kiraya vermenin rahatsızlığını bu kürsüde yansıtıyor.”

 CHP’li Özgür Özel: Binali Yıldırım, 15 Temmuz’da geceyi Ilgaz Tüneli’nde geçirdi

Elitaş’ın ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Özel, darbe girişimi gecesi Meclis’te hep beraber direndiklerini belirterek “Başbakan Binali Yıldırım Tuzla’ya bırakılmış, tanklar ediyor diye evinden alınmış, bilinmeyen bir yere doğru yola çıkmış, Ilgaz tüneline saklanmış, Jandarma çakarlarının görülmesinden sonra geceyi Ilgaz tünelinde geçirmiştir” dedi. Özel, sözlerine şöyle devam etti:

 “İstanbul Emniyet Müdürü, bugünkü genel başkanların defalarca kendisini aradığını söylemiş, darbeciler ayrıldıktan sonra inişe karar vermiş. Hangarda çıkan 4 saat hala izaha muhtaçtır.”

Yıldırım da tartışmaya dahil oldu

Yaşanan tartışmalar sonrası Başbakan Binali Yıldırım, kendisi hakkında söylenenlere yanıt vermek için söz aldı. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 98’inci yıl dönümünde Meclis’e daha yakışır bir toplantı yapılmasını arzu ettiğini ifade eden Yıldırım, “O gecenin gerçeği şudur. O gece, tanklar senin genel başkanına yol verirken, başbakanı uçaklara bu alçakları vurun demiştir” ifadesini kullandı. Yıldırım’ın bu sırada gözlerinin dolduğu görüldü.

TBMM Başkanı araya girdi: Didişme istemiyoruz, tamam mı?

Açıklamaları sırasında gözleri dolan Yıldırım’ın ardından sözü, TBMM Başkanı İsmail Kahraman aldı. Darbe girişimi sırasında Meclis’i açtığını hatırlatan Kahraman, “İlk defa televizyonda kalkışmanın ne olduğuna dair ses Başbakan’ındır. Hepimiz varız. Sayın Kılıçdaroğlu aradı, toplantı için gelmek istedi” dedi. “Bu mevzunun burada kapanması gerektiğini” belirten Kahraman, sözlerini “Didişme istemiyoruz. Tamam mı?” diye noktaladı.

 

EN SON EKLENENLER