Kılıçdaroğlu: Anayasa çok açık, seçim ertelenemez

Bülent Arınç’ın seçim ertelenmeli çıkışını değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu ‘Anayasa çok açık, seçim ertelenemez’ dedi

Mereş’in Bazarcix ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından seçimlerin ertelenebileceği tartışmaları gündemde yerini almaya başladı.

AKP’nin eski yöneticilerinden ve partinin kurucuları arasında yer alan Bülent Arınç’ın ‘seçim ertelensin’ çıkışı sonrası gözler muhalefet partilerine çevrildi.

Konuya ilişkin Murat Yetkin‘e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Anayasa çok açık. Ancak savaş halinde seçim ertelenebiliyor. Savaş olmadığına göre seçim ertelenemez” dedi.

Arınç’ın çıkışı

Kılıçdaroğlu, Bülent Arınç’ın seçimlerin bir defaya mahsus ivedilikle ertelenmesi gerektiğine yönelik açıklaması için, “Ne demek bir defaya mahsus? Bu ifade ‘bir kişiye bir sefere özgü bir hukuk normu oluşturalım’ demektir. Demokrasilerde böyle bir anlayış yoktur. Kabile devletlerinde bile bu olmaz. Kaldı ki Anayasa hiçbir yoruma yer vermeyecek kadar gayet açıktır. Yine Anayasada, hiç kimseye, sınıfa, zümreye imtiyaz tanınamaz diye bir madde de var” dedi.

Seçim tarihi belirlensin

Kılıçdaroğlu, “Seçimin ertelenmesi taleplerinin altında seçimden kaçma iradesi var. Ancak bu iradeyi YSK üzerinden hayata geçirmek yani kendi çıkarlarına göre bir defaya mahsus özel kararlar aldırmak istiyorlar. Sayın Arınç’ın açıklaması bunu gösteriyor. Tekrar ediyorum; kimseye özgü hukuk normu oluşturulamaz. Yapılması gereken, ister erken seçim olarak 14 Mayıs, ister zamanında 18 Haziran olsun, ivedilikle seçim tarihinin belirlenmesidir. Seçimden kaçmanın hiç kimseye bir yararı yoktur. Ancak zararını tüm ülke çekecektir” diye konuştu.

ANKARA

#Kılıçdaroğlu #Anayasa #çok #açık #seçim #ertelenemez

EN SON EKLENENLER