Kimin Cumhuriyet’i?

Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, Türkiye’de Cumhuriyet rejiminin kalmadığını belirterek, ‘Cumhuriyet ve demokrasi rejimleri reisin egemen olduğu rejimler değildir, hukukun egemen olduğu rejimlerdir. Hukuk da birilerinin ağzından çıkanın kanun olduğu bir hukuk değildir’ dedi

Cumhuriyet’in kuruluşunun 94’üncü yıldönümünde kendisini kuran asli unsurlardan olan Kürtlere karşı ayrımcılık ve karşıtlıkla nefessiz bırakılırken, Cumhuriyet rejiminin ortadan kaldırıldığına ve rejim değişikliği yaşandığına ilişkin yaygın bir kabul söz konusu.
Cumhuriyet’i Türkiye için, “kuruluş ve kurtuluşun iç içe gerçekleştiği” bir süreç olarak değerlendiren İktisatçı Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, “Cumhuriyet devrimi dediğimiz devrim, yurttaş olmayan, tebaa olan halkın, din, dil, ırk gibi özellikleri bir tarafa bırakılarak yurttaş kılınmak istendiği bir tasarımdır. Cumhuriyet halk egemenliği dediğimiz bu özgür yurttaşın kendisini yönetmesidir” dedi. Cumhuriyetin kuruluş aşamasına dikkat çeken ve Avrupa merkezli iki dünya savaşı yaşandığını hatırlatan Altıntaş, o dönemde Almanya’da Hitler, İspanya’da Pinoceth, Portekiz’de faşizmin, İtalya’da Mussoli’nin egemen olduğu bir dönem yaşandığını, buna rağmen Türkiye’de Cumhuriyet rejiminden yana karar alındığını söyledi.

Fikri ve vicdanı hür olmayanlar

Günümüzde ise, Cumhuriyet rejiminin aşındığını belirten Altıntaş, “Cumhuriyet irfanı, fikri, vicdanı hür insanların ürünüdür ama siz kinci ve dinci nesil yetiştirmeyi önünüze koyarsanız, ümmet kavramı yerleştirmeyi hedef alırsanız, bunun adı cumhuriyet değildir. En son belediye başkanlarının padişah buyurur gibi azledildiği, yüksek bir irade bunu biçimlendiriyorsa, burada cumhuriyet yoktur. Cumhuriyet fikri olsaydı yönetenler böyle başlarına buyruk olamazlardı, anayasa dışına çıkamazlardı. Eğer fikri, vicdanı, irfanı hür insanlar olsaydı, özgür yurttaşlar olsaydı bu azledilen başkanların kendilerinin onurlarını korumak için buna itiraz etmeleri gerekiyordu” şeklinde konuştu.
“Cumhuriyet ve demokrasi rejimleri reisin egemen olduğu rejimler değildir, hukukun egemen olduğu rejimlerdir. Hukuk da birilerinin ağzından çıkanın kanun olduğu bir hukuk değildir” diyen Altıntaş, Kürt seçilmişlerin tutuklanmasının da bununla ilgili olduğunu söyledi.

Yurttaş’tan tebaaya dönüş
Altıntaş, şöyle konuştu: “Tebaadan özgür yurttaşa dönüştürme arayışında olan Cumhuriyet’ten geriye, bugün geçmişi arar hale geliyoruz. 12 Eylül rejiminden daha beter durumdayız. Bu projeleri ile 100 yıl egemen olmak istiyorlar. Cumhuriyeti değerlendirirken, bu dönüşümü tebaadan yurttaşa dönüşümü, bugün ise yeniden yurttaştan tebaaya dönüş var.”

Ümmet’te bile ayrımcılık

AKP’nin ümmet politikası konusunda da farklılık olduğunu ve ayrımcılık yapıldığını belirterek Altıntaş, “Ümmet dedikleri zaman ayırıyorlar. Heşdi Şebi ile IŞİD grubuna yaklaşımları farklıdır” dedi. Altıntaş bütün sorunların çözümünün gelir dağılımındaki adalete bağlı olduğunu, aksine savaşların ve anlaşmazlıkların devam edeceğini söyledi.

Kenan Kırkaya/MA

EN SON EKLENENLER