KNK heyetiyle görüşen Ayhan: Birlik Ortadoğu sorunlarını çözer

Hewler’de KNK yetkileriyle görüşen HDP heyetinden Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Kürtlerin birlik için derhal ulusal kongresini toplaması gerektiğinin altını çizerek, Kürt birliğinin Ortadoğu’daki sorunlara çözüm olacağını söyledi.

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde Kürt ulusal birliği için girişimlerde bulunan Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) yetkilileriyle görüşen HDP heyetinde yer alan Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, görüşmeyi anlattı. HDP’nin Hewler Temsilciliği’nde yapılan görüşmeye ilişkin olarak “Kürtlerin ulusal birlik beklentisinin” olduğunu söyleyen Ayhan, HDP’nin ulusal birliğe dair görüş ve yaklaşımlarını KNK heyetiyle paylaştıklarını ifade etti.

‘BİR AN ÖNCE BİRLİK’

Uzun zamandır kongrenin neden toplanamadığı ve önündeki sorunların neler olduğu konusunda görüş ve önerilerini aktardıklarını dile getiren Ayhan, “Ortadoğu bir altüst oluş yaşıyor. Kürtlerin bu yüzyılda statü, kimlik ve güç sahibi olması önemlidir. Bu sebeple ulusal birlik ertelenemez bir çalışmadır. Kürtler bir an önce ulusal birlik perspektifiyle kongresini gerçekleştirmek durumundadır. Ortadoğu’daki gelişmeler bölge ve dünya gündemini meşgul etmektedir. Kürtlerin önemli bir aktör olma, güç olma durumları söz konusudur. Bunun için de her anlamda birlik gücünü açığa çıkarması lazımdır” diye konuştu.

‘BİRLİK KÜRTLER İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ’

Ekonomik, kültürel, sosyal, siyasal ve askeri anlamda birliğin can alıcı olduğunu söyleyen Ayhan, şöyle devam etti: “HDP olarak sürekli birlikten yana olduk. Bu perspektifle kongrenin toplanmasını savunduk. KNK ile görüşlerimizi paylaştık. Bu konudaki engelleyici tüm faktörlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Herkes bu tutumla hareket etmelidir. Asgari müştereklerde birleşilmelidir. Bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getirmeye, üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ilettik. Tüm siyasal ve toplumsal yapılar sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bu tek tek partiler için değil, Kürt halkı açısından son derece önemlidir.”

‘ORTADOĞU SORUNLARINI ÇÖZER’

Kürt halkının kazanımlarının korunması ve güçlenmesinin Ortadoğu’nun geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirten Ayhan, “Ortadoğu’daki yeni yapılanmanın en önemli aktörü Kürtlerdir. Dolayısıyla Kürtler ulusal kongreyi toplayıp, tutumlarını demokratik, özgür bir gelecekten yana ortaya koyduğu zaman, bu aynı zamanda Ortadoğu’nun demokratikleşmesini, mevcut toplumsal sorunların, ülkeler arası yaşanan sorunların da demokratik tarzda çözümünü de beraberinde getirecektir. Bu sebeple acil olarak ulusal kongrenin toplanması gerekiyor” dedi.

EN SON EKLENENLER