Köylerin kapıları ‘hayır’a açıldı

HDP, DBP ve TJA, Colemêrg’e bağlı köyleri kapı kapı dolaşarak ‘hayır’ı anlattı. Heyete kapılarını açan köylüler ise, bir yandan yaşadıkları sorunları paylaştı diğer yandan da köylerinde özgürce yaşayabilmek ve vekillerin bırakılması için ‘hayır’ diyeceklerini söyledi

Colemêrg’in (Hakkari) referandum çalışmalarını yürüten Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyelerinden oluşan komisyon, Keha Hemzo, Qewal, Bêtkar, Nispas, Elkîk, Gundik ve Peyanis köylerini gezerek “Hayır”ı anlattı. Çeltik köyünde komisyonu karşılayan Namet Temel, “Bütün Kürtlerden ricam herkes oyuna sahip çıksın ve kendi halkı ile birlikte olsun” derken, Kaval (Qewal ) köy ziyaretinde konuşan köy sakinlerinden Halit Temel ise “Bizler özgür bir yaşam istiyoruz. Onun için hayır diyeceğiz” dedi.

Köyleri yakılan köylüler

Nispas köyde komisyonu karşılayan Mustafa Kanat ise kentin 3 vekilinin tutuklu olduğuna değinerek, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Ne vekillerimiz nede belediye başkanlarımız kalmadı hepsini tutukladılar. ‘Hayır’ efendim ‘Hayır Hayır’” diye konuştu. Bêtkar köyüne giden komisyon üyeleri yola düşen çığ nedeniyle araçlarından inerek köye yaya yürüdü. Yurttaşlarla sohbet eden komisyon üyeleri, sorunlarını dinledi. Köyün sakinlerinden Kasım Durgun, 1994 yılında köylerinin boşaltıldığını ve evlerinin de yakıldığını dile getirerek, “O günleri asla unutmayacağız. Bu yüzden hangi parti ‘Evet’ dese desin, ben ‘Hayır’ diyeceğim” dedi.

Ardından Gundik köyüne giden heyet tutuklu HDP Colemêrg Milletvekili Nihat Akdoğan’ın babası Hamit Akdoğanı evinde ziyaret etti. Çalışmaların aralıksız sürdürülmesi gerektiğini belirten Hamit Akdoğan, “Bizlerde halkımız ile birlikte oyumuzu kullanacağız. Onlar bizleri değil tutuklama ile sindirme, assalar dahi onlara oylarımızı vermeyeceğiz ve ‘Evet’ demeyeceğiz” diye konuştu.

‘Hayır’lı dua ediyorlar

En son Peyanis köyüne giden komisyon üyeleri yurttaşlardan Gule Dayan ile uzun uzun sohbet etti. “Akıl altın taçtır, herkesin kafasında yok. Herkes aklını başına almalı. Birlik olunmalı ve bu birlik ile halkın onuruna sahip çıkılmalı. Ben 90 yaşına yaklaştım. Her gece sabahlara kadar sizlere ve cezaevinde bulunanlara dua ediyorum” dedi.

COLEMÊRG

EN SON EKLENENLER