Kürd’e ‘Üç Hilal’ ablukası

AKP-MHP ittifakının Kürt illerinde ‘Üç Hilal’ ismiyle başlattığı askeri harekat yayılırken, Licê köylerinde yiyecek sıkıntısı başladı

AKP-MHP ittifakının referandum öncesi Kürdistan’da başlattığı ‘Üç Hilal’ isimli geniş çaplı harekat sürüyor. Bu çerçevede Amed’in Licê ilçesinde 18 köyde 10 gündür süren “sokağa çıkma yasağı” ve operasyon nedeniyle gıda sıkıntısı baş gösterdi.

Licê’de yiyecek sıkıntısı

Licê-Dara Hênê (Genç) kırsalında 10 bin asker, polis ve korucunun katılımıyla düzenlenen operasyon ve abluka nedeniyle 18 köyde yaşayan sivillerle iletişim kopmuş durumda. Önceki akşam saatlerinde yoğun hareketliliğin olduğu kırsalda, operasyon güçlerinin köylerde baskınlar düzenlediği öğrenildi. Bölgede elektrik kesik olduğu için köylüler büyük zorluk çekiyor. Yiyecek sıkıntısının da yaşandığı köylerden kimsenin çıkışına izin verilmiyor. Besicilik yapanların ise hayvanlarını çıkaramadığı, yemlerinin de bittiği bildirildi. Askerlerin Xweylin (Tuzla) köyünde arama yaptığı öğrenildi. Öte yandan ilçe merkezinde ise polis baskınlarında Uğur Dirin, Mahsum Ulucan ve Yener Donli adlı yurttaşlar gözaltına alındı.

Operasyonlar artıyor

Colemêrg’te (Hakkari) de 24 bölge ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi. Yine Şirnex (Şırnak) merkeze 20 zırhlı araçtan oluşan askeri sevkiyat yapıldı. Öte yandan Güney Kürdistan sınırı üzerinden Heftanîn alanına yönelik operasyon geri çekilmeyle sonuçlanırken, Gabar Dağı’na operasyon hazırlığı yapılıyor. Kürdistan’da birçok bölgede operasyonlar başlatılmış durumda. Samsun’da konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, “Lice’de 7 bine yakın evladımız operasyona başladı. Önümüzdeki günlerde yenileri başlayacak” dedi.

Licê için geç olmadan…

Licê’de başlatılan operasyonlarla 90’lı yıllardaki gibi yine köylerin boşaltılmak istendiğine dikkat çeken DBP Eşbaşkan Yardımcısı Fikriye Aytin, “Lice’de ne oluyor ne bitiyor bilmiyoruz. Büyük kaygı içerisindeyiz. Lice’de yarın pişmanlık duyacağımız sessizlikte kalmayalım. Olası katliamlara sessiz kalmayalım. Herkese çağrımdır; Lice’ye sahip çıkalım” dedi.

İttifakın adı operasyon oldu

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 16 Kürt ilinin valilerine genelge gönderildi. “Üç Hilal” adlı harekat çerçevesinde hazırlanan genelgede, “belirlenen yerleşim yerlerine giriş ve çıkışların kapatılacağı”, “PKK’yle olan tüm bağlantıların kontrol altına alınarak bu sürenin operasyon yapan birliklerin tasarrufunda olacağı”, “önceden belirlenen hedeflerin ayrım yapılmaksızın imha edileceği”, “lojistik destek sağlayan, haber taşıyan, kuryelik yapan ve operasyon güçlerine yardımda isteksiz davranan unsurların gözetim altına alınacağı”, “yol kontrolü”, “hanelerin yaptıkları alışverişlerin aile fertlerinin sayıları ve kaç günlük olduklarıyla uyumlu olması”, “operasyonlara katılacak personelin hiç kimseye merhamet duygusu ile yaklaşmaması” talimatı veriliyor. “Üç Hilal” adlı harekat, AKP-MHP ittifakının simgesi niteliğinde.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER