‘Kürdistan’ın araştırılması istendi

HDP Milletvekili Lezgin Botan, değişiklik yapılan iç tüzükle Meclis’te kullanılması yasaklanan “Kürdistan” kelimesinin tarihsel ve bilimsel olarak araştırılmasını istedi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Meclis iç tüzük değişikliğiyle yasaklanan “Kürdistan, Kürt illeri, Kürt coğrafyası vb.” kelimelerin araştırılıp bilimsel ve tarihsel boyutunun ortaya çıkarılarak kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla Meclis Araştırılması açılmasını talep etti. Botan’ın Meclis Başkanlığı’na verdiği önergenin gerekçesinde, Kürtlerin üzerinde yaşadıkları tarihsel ve kültürel coğrafyayı “Kürdistan” olarak tanımlaması nedeniyle yoğun tartışmaların yaşandığını ifade etti.

‘40 MİLYON KÜRT’

Türkiye’de on yıllarca Kürtlerin dillerinin, coğrafyalarının, varlıklarının inkar edildiğinin vurgulandığı gerekçede, Kürtlerin bu inkara rağmen coğrafyalarına “Kürdistan” şehirlerine ise “Bajarê Kürdistan” dedikleri ifade edildi.

Botan, Kürtlerin bölgedeki 4 devletin egemenliği altında yaşadığını ifade ettiği gerekçesinde, Kürtlerin nüfusu yaklaşık 40 milyon olarak yer aldı. İran ve Irak anayasalarında Kürtlerin yaşadığı coğrafyanın “Kürdistan” olarak tanımlandığı hatırlatılırken Suriye Kürdistan’ının da Rojava olarak tanımlandığı belirtildi.

‘KÜRDİSTAN DİYEN ELEŞTİRİLİYOR’

Botan, Türkiye’de “Kürdistan, Kürt illeri, Kürt coğrafyası” gibi tanımlamaların özgürce kullanılmamasının ve yasaklanmasının konjonktürel olduğunu ifade etti. Bu nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 26. Döneminde de “Kürdistan” kelimesinin kullanımı sıkça şiddetli tartışmalara neden olduğunu hatırlatan Botan, “Milletvekillerinin seçim bölgeleriyle ilgili verdikleri önergeler de ‘Kürt illeri, Kürt coğrafyası’ tanımlamaları gerekçe gösterilerek reddedilmektedir” değerlendirmelerinde bulundu.

Meclis’te “Kürdistan” ifadesini kullanan hatiplerin, bununla ülkenin idari bir parçasını kastetmediklerini, Kürtlerin tarihsel coğrafyasına atıfta bulunduklarını belirten Botan, AKP ve MHP grubu başkanvekillerinin şiddetli eleştirilerine maruz kaldıklarını belirtti.

ERDOĞAN’IN ‘KÜRDİSTAN’ AÇIKLAMASI

“Kürdistan”ın varlığı hususunda AKP Hükümeti’nin dönemsel yaklaşımlar sergilediğinin altını çizen Botan, şu bilgileri paylaştı: “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da 19 Kasım 2013 yılında AKP Meclis Grup toplantısında ‘Şurada 90 yıl, 100 yıl öncesine gidin. Kürt kelimesini o Meclis’te görecekler. Gürcü, Laz, Arap, Boşnak kelimelerini o zabıtlarda görecekler. Kürdistan kelimesini o Meclis zabıtlarında görecekler. Şöyle biraz daha geçmişe, Osmanlı’ya gittikleri zaman Doğu, Güneydoğu’nun Kürdistan eyaleti olduğunu görecekler. Bunlar bizim tarihimizin bize devrettiği mirastır’ sözleriyle konuya açıklık getirmiştir. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadelerinden anlaşılacağı üzere; TBMM zabıtlarında ‘Kürdistan’ ifadesi çokça kullanılmakla birlikte biraz daha geriye gidildiğinde bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin üzerinde kurulduğu topraklardaki ‘Kürdistan Eyaleti’nin varlığı teyit edilmiştir.”

EN SON EKLENENLER