Kürt partileri: Ulusal birlik kaçınılmazdır

Ulusal Kongre çalışmaları kapsamında Süleymaniye’de yapılacak olan toplantıya ilişkin konuşan Diyarbakır’daki Kürt partileri, toplantının önemine işaret ederek, yaşanan gelişmeler karşısında ulusal birliğin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) çağrısıyla 15-16 Temmuz’da ulusal kongre çalışmaları kapsamında büyük bir toplantı yapılacak. Kürt partileri, aydın, akademisyen, yurtsever şahsiyet ve farklı kesimlerden 300 kişinin katılımıyla Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde yapılacak toplantı, birlik için büyük bir heyecan yarattı. Bölgedeki Kürt partileri de toplantının önemine dikkat çekerek, çıkan sonuçların Ortadoğu siyaseti açısından umut verici olduğuna işaret etti.

‘SORUNLARIN KONUŞULACAĞI YER MASANIN KENDİSİDİR’

Yapılacak toplantıyı anlamlı bulduklarını belirten Azadi Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Duysal Karataş, “Toplantı ile Kürtlerin birlik olup bu ittifakını sağlamlaştırmasını umut ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Böylesine zor bir süreçte ulusal birliğin konuşuluyor olmasını çok önemli bulduklarını kaydeden Karataş, Kürtlerin her tarafta bu fikirde ve amaçta hareket etmesi gerektiğini ekledi. Bundan dolayı tüm Kürtlerin kongrede yerini alması gerektiğine vurgu yapan Karataş, “Eleştirileri, eksik gördüğü şeyler olsa da bunun konuşulacağı yer masanın kendisidir. Bu sorunların masada dile getirilmesi gerekir ki çözüm geliştirilsin” mesajı verdi.

‘KÜRTLER ARTIK BİR ARAYA GELMELİ’

Ulusal kongreyi çok önemli bulduklarını yineleyen Karataş, kongre çalışmalarını sonuna kadar destekleyeceklerini ve gerçekleşmesi için büyük bir çaba sarf edeceklerini belirtti. Dünyadaki büyük devletlerin gözlerinin Kürdistan’daki topraklarda olduğuna vurgu yapan Karataş, Kürtlere her türlü saldırının yapıldığını, ancak Kürtlerin bunlara rağmen bir türlü bir araya gelemediğini anımsattı. “Kürtlerin bir araya gelmesi için daha ne kadar ölmesi gerekiyor?” sorusunu yönelten Karataş, “Herkesin masaya gelip sorun gördüğü noktaları belirtmesi gerekiyor” diyerek, kongreye katılmayanlara seslendi.

‘KONGREYE KADINLAR ÖNCÜLÜK EDECEK’

Kongrede kadınların büyük rol alacağını söyleyen Karataş, “Ulusal kongre sürecine kadının etkisi çok fazladır. Biz kadınlar bu çalışmada yer almazsak çalışma eksik kalır. Bundan dolayı kadınlar olarak kongreye öncülük etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘TEK ÇATI ULUSAL BİRLİKTİR’

Türkiye’nin Efrin’e yönelik saldırı girişimlerini kınayan ve tüm Kürt siyasi hareketlerinin öncelikle bu saldırıların karşısında durup bunu kınaması gerektiğini söyleyen Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, kendilerine henüz resmi bir davetiyenin gelmediğini, ancak ulusal birlik çalışmalarının takipçisi olduklarını ifade etti. Özellikle Ortadoğu’da oluşturulacak bir Kürt ulusal birliğinin hayati önemde olduğuna vurgu yapan Çiftyürek, “Güney Kürdistan’da oluşacak olası bağımsız bir Kürdistan ulusal birliksiz olmaz” diyerek birliğin önemine işaret etti.

‘TOPLANTININ ETKİSİ BÜYÜK OLACAK’

Kürtlerin tüm parti, grup ve kurumlarının bir araya gelebileceği tek çatının Ulusal Birlik Kongresi olduğunun altını çizen Çiftyürek, kongrede alınacak olası kararların etkisinin büyük olacağına inandıklarını söyledi. Suriye’de YPG güçlerinin DAİŞ’e karşı yürüttüğü savaşın sadece kendisi için olmadığını, bölgedeki tüm halklar için büyük önem taşıdığının altını çizen Çiftyürek, “YPG büyük bir sempati kazandı. Bölge devletleri Kürtleri Araplarla savaştırarak bu sempatiyi yok etmek istiyorlar. Tüm bunların göz önünde bulundurulması gerekir. Bu bağlamda tüm Kürtlerin birlik olması çok önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

‘BİRLİK OLMALIYIZ’

Ulusal birlik çalışmalarında yer almayacaklarını, ancak masadan Kürtlerin yararına kararların alınmasını umut ettiklerini belirten Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek ise Türkiye’de demokrasi sorununun olduğunu, Kürtlere ciddi baskılar yapıldığını buna karşı Kürtlerin birlik olması gerektiğini söyledi.

EN SON EKLENENLER