Kürt siyasetçilerin davası başlıyor

Hakkında açılan bir davada tutuksuz olarak yargılanmasına karar verilmesine rağmen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün mahkemeye gönderdiği istihbari bilgi notu gerekçe gösterilerek tutuklanan HDP Amed Milletvekili Çağlar Demirel, bugün hakim karşısına çıkacak. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada Demirel’in 23 yıla kadar hapsi isteniyor. 13 Aralık günü bütçe görüşmelerinin ardından Meclis’ten çıktığı sırada HDP Sêrt (Siirt) Milletvekili Besime Konca ile birlikte gözaltına alınan Demirel hakkında yakalama kararı çıkaran mahkemenin, bu kararı Demirel gözaltına alındıktan saatler sonra Ulusal Yargı Ağı Projesi’ne (UYAP) girmesi tartışmalara neden olmuştu.

İstanbul Beşiktaş’ta 10 Aralık’ta düzenlenen bombalı saldırının ardından Vali Hüseyin Aksoy ve Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, il emniyet müdürü, İl Jandarma Alay Komutanı ile çok sayıda bürokratın katılımıyla 12 Aralık’ta Diyarbakır Adliyesi’nde yapılan toplantının ardından Demirel hakkında “yakalama”, Amed’de “KCK Ana Davası”nda yargılanan 8 HDP’li milletvekili hakkında ise “zorla getirme” kararı çıkarılmıştı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün mahkemeye gönderdiği 1 sayfalık bilgi notunda Demirel’in Meclis’teki yasama faaliyetleri “yasadışı” olarak gösterilirken, Demirel’in “HDP içindeki PKK faaliyetlerinden sorumlu/yönetici düzeyinde olduğu” ileri sürülmüştü.

Öte yandan DBP Demokratik Yerel Yönetimler Birliği Eşbaşkanı Çimen Işık, DBP eski PM üyeleri Pero Dündar, Yusuf Koyuncu, Turan Genç, Olcay Kanlıbaş ve Abdullah Cin ile kapatılan KJA üyesi Zozan Toprak’ın bulunduğu 7’si tutuklu 27 Kürt siyasetçi hakkında açılan dava da bugün başlıyor. 22. 5’er yıla kadar hapsi istenen Kürt siyasetçilerin dinlenen telefon görüşmelerinde suç unsuru bulamayan savcı, siyasetçilerin günlük yaşamda kullandığı dergi kelimesi için “bomba”, kitaba “uzun namlulu silah”, mektuba “bombalı ve silahlı eylem”, soğana “el bombası”, ekmeğe “roketatar” ve suyun da “molotof yapımında kullanılan benzin” olduğunu iddia etmişti.

AMED

EN SON EKLENENLER