Kurtulan: Çok çeşitli eylem programları hazırladık

Amed, Van ve Mardin’de HDP’li büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine dönük protestolar sürüyor.  HDP, olağanüstü MYK toplantısı kararı ile tüm milletvekillerini bu üç ile gönderdi. HDP bundan sonraki yol haritasını belirlemek için 10 Eylül’de bir kez daha toplanacak. HDP MYK’sinin gündeminde yine kayyum gasbı ve demokrasi ittifakı olacak.

‘AKP KENDİ YAŞAM DAMARI İÇİN KAYYUM ATADI’

HDP Van milletvekili Fatma Kurtulan, ANF’ye yaptığı açıklamada, hükümetin politikalarının tükendiğini, kendisine bir yaşam damarı açmak adına Kürt illerine saldırdığını belirtti.

Kurtulan, Amed, Van ve Mardin’de yaşayan halkın da sokaklarda olduğunu belirtti. Özellikle kadınların alanlarda olduğuna da dikkat çeken Kurtulan, “Bizzat Van’ı izleyen biriyim, şunu çok rahat söyleyebilirim; kayyum denenen bir yöntemdi, ilk defa uygulanan bir durum değildi, fakat seçimle yeniden partimizin kazandığı tescillendi. Şu anda görüyoruz ki Türkiye’yi yönetemeyen, Türkiye’nin her alanını krize sürükleyen zihniyetin yaşam damarlarını açmaya dönük bir girişimidir kayyum” dedi.

‘HALK KAYYUMU KABUL ETMİYOR’

Kurtulan, kayyum gasbının, ‘Kürt sorununun demokratik koşullarda çözülmesine dönük bir balta’ olduğunu dile getirdi. Hükümetin şiddet ve baskı yollarına sürekli başvurduğunu da sözlerine ekleyen Kurtulan, demokratik bir yönetimin olmadığını kaydetti.

HDP belediyelerinin alternatif belediyecilik anlamında bir örnek teşkil ettiğini de kaydeden Kurtalan, “Bunun deneyimini gördüler, izliyorlar. Kaç yıldır partimizin yerel yönetimler modeli Türkiye’deki rantçı, tekçi bir belediyecilik mantığına karşı bir alternatiftir. Demokratik ve yatay bir modeldir. Eşbaşkanlık sistemi, iki cinsin eşit temsili aslında toplumun eşit yönetime katılımını geliştirdi. Tüm toplum alanlarının kendisini özgürce ifade edebileceği bir mekanizmadır aslında. Bu da şimdiki zihniyete çok tezattır. Toplumun bilinçlenerek, gelişerek yerel yönetimlere kendisini katmasını, demokratik toplum inşa çalışmasını AKP kendisine rest olarak görüyor. Dolayısıyla bu müdahaleyi uygun gördüler ancak bunun kayyuma karşı direnç yüksektir ve kabul edilemezliği yüksek sesle söyleniyor” diye konuştu.

EYLEM PROGRAMLARI

Kurtulan, HDP’nin kısa-orta-uzun vadede kayyumlara ilişkin uyguladığı ve uygulayacağı planlarının olduğunu aktararak, 10 Eylül’de yapılacak olan MYK toplantısına işaret etti. HDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, “Seçimden çıkan sonuca riayet etmeleri, belediye başkanlarımızın görevlerine geri iade edilmesi gerekiyor. Bu konuda halkımızda bir kararlılık zaten var. Bu talep sadece meydanlara çıkıp olmuyor, çok çeşitli eylem programları çıkardık. Peyderpey her bir yerden alandaki direniş ile birlikte demokratik kitle örgütleriyle, kadınlarla, her kesimden insanlarla süreci tartışan bir demokratik inşa çabamız sürüyor” dedi.

 

EN SON EKLENENLER