Kurtulmuş: Kıdem tazminatı olgunlaşma aşamasında

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kıdem tazminatı güvencesini ortadan kaldıracak olan düzenlemeyi “olgunlaştırma” aşamasına getirdiklerini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında “kıdem tazminatı” dahil birçok konu gündeme geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını değerlendirdi.

TAZMİNATSIZLIK OLGUNLAŞTIRILIYOR!

Toplantıda kıdem tazminatının detaylı bir şekilde gündeme geldiğini belirten Kurtulmuş, “Politika hedefleri olarak işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene yük getirmeyecek ve sürdürülebilir bir yapının ortaya konduğu reform Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaşıldı” dedi.

Kurtulmuş, “Bu Bakanlar Kurulundaki ilk bilgilendirmedir. İleriki günlerde Kıdem tazminatı reformu gündeme gelecektir. Şu anda olgunlaşma aşamasındadır” diye konuştu.

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı Kıdem Tazminatı düzenlemesine çalışanlar ve sendikalar şiddetle karşı çıkıyor. İşçilerin bu hakkını “İşveren üzerinde” yük olarak gören hükümet, aynı zamanda bu konuda biriken paraları da işsizlik fonuna devretmeyi amaçlıyor.

‘TÜRKİYE CİDDİ BİR ŞEKİLDE DEPREM BÖLGESİNİN ÜSTÜNDE’

Deprem konusunu da ele aldıklarının altını çizen Kurtulmuş, “Depreme karşı alınacak tedbirler, kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalar, bu çalışmalar yapılırken bununla ilgili yeni finansman yöntemleri üzerinde durulmuş, ayrıca ortaya çıkacak modeller üzerinde durulmuştur. Türkiye çok ciddi bir şekilde deprem bölgesinin üstünde oturmaktadır” diye hatırlattı.

EMEKLİLİK YAŞI YUKARI ÇEKİLMİYOR!

Daha sonra soruları yanıtlayan Kurtulmuş, emeklilik yaşının yukarı çekilmesiyle ilgili bir çalışma olup olmadığına ilişkin de, “Hayır yok” dedi. Kurtulmuş, “Emeklilik yaşının yukarıya çekilmesinden ziyade, şu andaki yasal düzenleme devam edecektir. Sayın Müezzinoğlu’nun söylediği şu OECD ülkelerinde emeklilik yaşı 72, bizde ise 52 Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hedefi 2036 yaşına gelindiğinde kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına sağlayacak olan bir tahminde bulunup, bir planlama yapıyorlar. Mevcut yasal yapı devam edecek. Emeklilik yaşının ileriye çekilmesiyle ilgili bir çalışma söz konusu değil” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN ESAS AMACI AB’YE TAM ÜYELİK’

Erdoğan’ın son yurtdışı gezilerine dikkat çeken Kurtulmuş, referandum öncesi AB ile yaratılan krizin aksine, “Türkiye’nin esas amacının AB tam üyelik müzakereleri çerçevesinde AB ile ilişkileri mümkün olduğu kadar geliştirmek” olduğunu savundu. Kurtulmuş, Erdoğan’ın NATO zirvesinde yaptığı görüşmelerde AB ile fasılların açılması konusunun gündeme geldiğini savundu ve şöyle konuştu:

“Burada evet bir takvim ortaya çıkmış görünüyor. Ancak bu karşılıklı olarak bizim dışişleri ve AB bakanlığımızla çalışacak, hangi konular öncelikli olarak ele alınacak bunların bir çalışmasını Türk tarafı yapacaktır. Ama dediğim gibi başka konuları gündeme alıyoruz diye, AB’nin tam üyelik perspektifinden vazgeçiyor olamayız. Ana rotayı fasılların açılması oluşturacaktır. Bu fasılların açılması Türkiye bakımından hayati önem taşıyor.”

OHAL KOMİSYONU HENÜZ BAŞLAMADI

OHAL komisyonuna şimdiye kadar ne kadar başvuru yapıldığına ilişkin bir soruya da yanıtlayan Kurtulmuş, “OHAL komisyonuyla ilgili, önümüzdeki günlerden itibaren çalışmalarına başlayacak. Çalışma takvimlerini ve yer belirleyecek ve çalışmalar başlayacak. Çok sayıda başvuru olduğunu biliyoruz. Bunlar da dosya üzerinde değerlendirilerek, münferit kararlar verecek” diye konuştu.

BİR KEZ DAHA ‘QSD DEĞİL BİZİ SEÇİN’ ÇAĞRISI

Kurtulmuş, NATO’nun DAİŞ karşıtı koalisyona katılma kararına ilişkin bir soruya da şöyle cevap verdi: “DAEŞ’e karşı mücadele anlamında tam netleşmiş bir operasyon planı olmadığını belirtmek isteriz. Ortada çok sayıda plan, detaylı şekilde konuşuluyor. Türkiye’nin öncelikleri bellidir. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle bertaraf edemezsiniz. Meşru kuvvetler vasıtasıyla sürdürülmelidir.”

EN SON EKLENENLER