Kurtulmuş: Ruslar Afrin’den çekilmeye olumlu yaklaşıyor

Efrin’e yönelik saldırı hazırlığına ilişkin soruları yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Kobanê, Cizire, Efrin’deki gelişmeleri takip ettiklerini ve “düşmanca her tutuma cevap vereceklerini” söyledi. Kurtulmuş, Rusların Êfrin’den çekilmesine olumlu yaklaştığını ileri sürdü.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basın toplantısı düzenledi.

Açıklamasının başında AKP’li siyasetçilere yönelik geliştirilen saldırıları değerlendiren Numan Kurtulmuş, “bunun meşru siyaset zeminini ortadan kaldırmaya” yönelik olduğunu savundu. Türkiye’de herkesin, “meşru zeminde siyaset yapması” gerektiğini belirten Kurtulmuş, PKK’nin bölgede silah gücüyle oy almaya çalıştığını savundu. “Terör hangi güçle saldırırsa, saldırsın sonuçta bu ülkede kazanan terör örgütleri olmayacak halkımız olacak” diyen Kurtulmuş, kendilerinin diz çökmeyeceğini, “örgütlerin diz çökeceğini” savundu.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Bakanlar Kurulu toplantısında çeşitli konuların ele alındığını belirten ve Kıbrıs müzakerelerine işaret eden Kurtulmuş, “Biz adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanayız” diye konuştu. Görüşmelerin beli bir noktaya geldiğini ve müzakerelerin kimi tıkanmalara rağmen olumlu bir şekilde sürdüğünü belirten Kurtulmuş, “Garantörlük ve güvenlik meselesinde, diğer meseleler çözülmeden Türkiye bu haklarından vazgeçmeyecektir” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Rum tarafının tutumunu eleştirdi ve dolaşım özgürlüğü konusunda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, “Bu görüşmeler ila nihayet devam edecek değildir” diye belirtti.

Hükümetin 180 günlük eylem planlarının toplantıda müzakere edildiğini aktaran Kurtulmuş, bakanlıkların verdiği eylem planlarının nihai sonuçlarına kavuşturulacağını söyledi.

Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin bir soruyu cevap veren Kurtulmuş, “Almanya ile yaşadığımız gerilimler Almanya’daki siyasi takvim ile ilgilidir. Alman siyasetçiler iç siyasette yaşadıkları sıkıntılar üzerinden Türkiye ve Erdoğan karşıtlığı yapılıyorlar. Biz kendi programımızı yaparız, Cumhurbaşkanımız oradaki Türk vatandaşları ile buluşur. Biz kendi programımızla ilgiliyiz. Alman siyasetçiler ne söylerse söylesin bizim programımızı etkilemez” diye konuştu.

CHP PROVOKASYONA ZEMİN SUNMASIN!

Kemal Kılıçdaroğlu’nun provokasyonlar olabilir sözlerini ve bunun üzerinden Adalet Yürüyüşünü değerlendiren Kurtulmuş, bu yürüyüşün tam da 15 Temmuz yıl dönümüne denk geldiği belirterek, “Diyelim ki bu tesadüf ama gönül isterdi ki bu yürüyüşü FETÖ darbesine karşı yapsalardı. FETÖ’ye, PKK’ye karşı terör örgütlerine karşı hep beraber yürüyebilseydik” dedi. Kurtulmuş, İstanbul’a yaklaştıkça “bir takım örgütlerin provokasyonuna müsaade etmemeleri” gerektiğini sözlerine ekleyerek, darbe sever görüşlerin bu yürüyüşte zemin bulmaması gerektiğini söyledi. Yürüyüşün verilen destekler nedeniyle “dikkatle takip edilmesi” gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Bu zemini hazırlamasınlar. 15 Temmuz’dan sonra yurt dışına çıkmış, sözde sanatçılar bütün örgütleri bu yürüyüşe davet ediyorlar. Bu dahi CHP’nin uyanık olmasını gerektiren bir durumdur. Biz başından itibaren yürüyüşte provokasyon olmaması için gayret sarf ediyoruz. Fikri ve siyasi zemini hazırlama sorumluluğu CHP’dedir. Bu kortejin içine FETÖ’nün kriptolarının sızmamasını sağlamak CHP’nin işidir. Biz, güvenlik kısmında üzerimize düşen her şeyi yaparız. CHP’den de bunu rica ederiz.”

EFRİN, CİZRE VE KOBANÊ’YE TEHDİT

Son günlerde Efrin’e yönelik yapılan saldırı hazırlığına ilişkin soruları da yanıtlayan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Suriye’deki tablonun ne kadar karışık ve ne kadar iç karartıcı olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Dünyanın neredeyse bütün orduları ve silahlı örgütler de orada. Silah destekleri ile de bu gruplar Türkiye için tehdit oluşturuyor. Türkiye, burnunun dibinde olan olaylara seyirci kalamaz. Sınırlarımızın öte tarafında ister Kobani’de, ister Cizre’de, ister Afrin’de, Türkiye’ye karşı yönelmesine muhtemel olan hangi terör grubunun hareketlenmesi varsa yakinen takip eder, misliyle karşılık veririz. Aynen Fırat Kalkanında olduğu gibi düşmanca her tavır, Türkiye’nin cevabını bulur.”

11-16 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ

15 Temmuz’da yapılmak istenen yeni “nöbetlere” ilişkin soruları da cevaplandıran Kurtulmuş, 15 Temmuz vesilesiyle “hem ihaneti hem de kahramanlıkları” unutturmayacaklarını belirtti. “15 Temmuz kinimiz ve nefretimizin sürekli hatırlanarak, Türkiye düşmanlarına göstermenin günüdür” diye konuşan Kurtulmuş, 11- 16 Temmuz arası resmi kutlamalar yapılacağını vurguladı.

Kurtulmuş, enflasyonun yüzde 10’un üzerine çıkmayacağını savunarak, işçi maaşlarına yapılan zammında enflasyon farkı ile alakası olmadığını savundu. Kurtulmuş, İran Cumhurbaşkanın Fırat ve Dicle üzerine yapılmak istenen 23 barajın çok yıkıcı etkileri olacağına ilişkin sözlerine karşı da Kurtulmuş, yorum yapmaktan kaçındı.

EFRİN İLE OLUMLU GÖRÜŞMELER OLDU

Kurtulmuş bir başka soru üzerine Efrin’e yönelik gelişmeleri takip ettiklerini, Rusya ve ABD ile Türkiye’nin hassasiyetlerinin konuşulduğunu belirterek, “Ruslar bizim hassasiyetlerimize saygı gösterdiklerini belirtiler ve olumlu görüş bildirdiler. Astana’da Rusya ve İran ile görüşmelerimiz zaten devam ediyor. Rus tarafı Aerin’e ilişkin yaklaşımlarımızı görüyor ve bizi anlıyor” dedi.

KATAR KRİZİ NEDENİYLE SADECE BİZ KAYBETMEYİZ

Katar meselesine de değinen Kurtulmuş, Katar’a asker göndermenin daha önce planlanan ve yaşanan bir anlaşmanın sonucu olduğunu bunun 2014 tarihinde karara bağlandığını söyledi. “Türkiye Katar’daki üssünü başka ülkelere bir tehdit olarak kurmuyor” diyen Kurtulmuş, Katar krizin çok derin kökleri olan çözülmez bir kriz olmadığını savundu. Kurtulmuş, Katar’a sunulan 13 maddelik listenin hiç bir ülke tarafından kabul edilmeyeceğini savundu. Kurtulmuş, “Bu kriz derinleşirse faturası tek bir ülkeye olmaz bütün ülkeler bundan şu veya bu düzeyde etkilenir” dedi.

Kurtulmuş, bir başka soru üzerine de orman yangınlarına ilişkin sabotaj olduğuna dair ellerinde bir bilgi olmadığını kaydetti.

RUSLARIN ÇEKİLMESİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR!

“Efrin konusunda Ruslar olumlu yaklaşıyor dediniz. Rusya Efrin’deki askerlerini çekeceğini size belirtti mi” sorusuna da Kurtulmuş, “Türkiye’ye gelen tehditlerin anlaşıldığı görülüyor, görüşmeler devam ediyor, olumlu sonucu inşallah alırız” demekle yetindi.

EN SON EKLENENLER