Meclis Başkanı’na göre ‘cinayet’ değil, dile getirilmesi ‘kaba’ ve ‘yaralayıcı’…

HDP’li vekiller, Hakkari’de Mehmet Temel’in yaşamını yitirdiği, 2 köylünün de yaralandığı SİHA saldırısının araştırılması ve sorumluların açığa çıkarılması için Meclis’e araştırma önergesi sundu. Meclis Başkanı, önergedeki ‘sivillere yönelik saldırı’, ‘cinayet örtbas edilmek istenmektedir’ gibi ifadeleri ‘kaba’ ve ‘yaralayıcı’ bularak önergeyi reddetti

Meclis Başkanlığı, 31 Ağustos’ta Hakkari’nin Oğul (Talê) köyünde SİHA’ların sivil yurttaşlara dönük saldırısı sonrası bir kişinin yaşamını yitirdiği 3 kişinin yaralandığı olayın aydınlatılması için verilen araştırma önergesini içerdiği ifadeleri “kaba” ve “yaralayıcı” görerek iade etti. Türkiye gündeminde günlerce yer alan ve SİHA saldırısına maruz kalan kişilerin sivil yurttaş olduğunun belgeleriyle ortaya çıkması ardından HDP’li 21 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na konunun araştırılması talebiyle araştırma önergesi verildi. 29 Eylül’de Meclis’e sunulan önergede, söz konusu saldırının aydınlatılması ve sorumluların tespit edilmesi için araştırma talep edildi.

Baydemir’e yanıt geldi…

Meclis Başkanı İsmail Kahraman 30 Ekim’de önergeyi iade etti. Mezopotamya Ajansı’nın bildirdiğine göre, HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir’e gönderilen yanıtta iade gerekçesi olarak “Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğün 67’inci maddesinde Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde söz konusu yazı veya önergenin düzeltilmesi için sahibine geri verilmesi gerektiği öngörülmüştür” denildi.

Kaba ve yaralayıcı

Yanıtın devamında Meclis Başkanlığı’na göre “kaba” ve “yaralayıcı” olarak değerlendirilen ifadeler şöyle yer aldı: “İlgi önergenizin takdim kısmındaki ‘…sivillerin hedef alınması olayı ile son iki yılda binlerce sivilin katledilmesine sebep olan saldırıların…’; gerekçe kısmındaki ‘…köylüler Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tarafından bombalanmış…’, ‘…SİHA ile bombalanan siviller…’, ‘…aile polislerce tehdit edilmiş ve mezarlık abluka altına alınmıştır’, ‘Devlet erkanı tarafından sivillerin bombalanması ‘işbirlikçi’, ‘örgüt üyesi’, kılığı altında gizlenmeye çalışılmakta, bu cinayet örtbas edilmek istenmektedir.’, ‘…sivillere yönelik saldırıların…’ şeklindeki ifadeler TBMM İçtüzüğü’nün 67’inci maddesi kapsamında görüldüğü ilgi önergeniz ekte iade edilmiştir.”

Ne olmuştu?

31 Ağustos günü Oğul Köyü Kanireş Çeşmesi bölgesinde SİHA ile gerçekleştirilen saldırıda Mehmet Temel (35) yaşamını yitirirken, İbrahim Sak (54), İsmail Aydın (43) ve Musa Tarhan (54) yaralandı. Saldırının hemen ardından Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamasında bombardımanda yaralanan köylüler “işbirlikçi” olarak gösterildi.

HDP Hakkari milletvekilleri ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, SİHA’nın vurduğu kişilerin şehir merkezinde herkesin tanıdığı siviller olduğu yönünde açıklamalar yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Güvenlik kuvvetlerimiz çok dikkatli, bir takım hatalar olabilir” ifadelerini kullandı.

Daha sonra yaşamını yitiren Temel’in sabıkasının dahi bulunmadığı ortaya çıktı. Bombardımanın sivil yurttaşlara dönük olduğu kamuoyunda büyük tepki toplarken, CHP milletvekili Tanrıkulu’nun “Eskiden JİTEM vardı, şimdi aynı görevi SİHA’lar yapıyor. Böyle yöntem hukuk devletinde olmaz ancak savaşta olur; savaşın da kuralları vardır” sözleri üzerine hakkında soruşturma başlatıldı.

Bombardımanda yaralanan Sak ve Aydın taburcu olur olmaz tutuklandı.

EN SON EKLENENLER