Meclis HDP’siz açılıyor

TBMM, yaklaşık 2 aylık tatilin ardından bugün açılıyor. Erdoğan’ın konuşmasıyla başlayacak Meclis açılışına HDP katılmayarak meclis grubu ile Edirne Cezaevi önünde olacak

Meclis’in 26. Dönem, 3. Yasama Yılı açılış töreni, bugün TBMM Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayacak. Saat 14.00’te açılacak Genel Kurul’da Erdoğan’ın konuşma yapması bekleniyor. Açılışın ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman Meclis Tören Salonu’nda bir resepsiyon verecek. Meclis’in yeni yasama yılı açılış toplantısında AKP, CHP ve MHP gruplarının tam kadro bulunması bekleniyor. Liderler de açılış günü Genel Kurul toplantısında hazır bulunacak.
Yeni dönemin en önemli gündem maddesini 16 Nisan referandumu sonrası zorunlu hale gelen uyum yasaları oluşturacak. Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nca hazırlıkları devam eden teknik düzeydeki Uyum Yasaları dışında Siyasi Partiler, Seçim ve Belediyeler Kanunu’nda kimi değişiklikler yapılacak. Meclis’in yeni yasama yılında temmuz ayında AKP ve MHP’nin oylarıyla geçen iç tüzük değişiklikleri de uygulamada olacak. Grup önerileri üzerindeki konuşma süreleri kısalırken milletvekillerinin kullandığı “Kürdistan”, “Ermeni Soykırımı” gibi kimi ifadelere para cezası gelebilecek.

HDP cezaevinde olacak

Meclis’in 3. partisi HDP grubu ise bugün Edirne F Tipi Cezaevi önünde olacak. HDP milletvekilleri, 11 aydır cezaevinde bulunan Eşbaşkan Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekillerinin tutuklanmasını protesto ederek “halk iradesi tutuklu” mesajı verecek. Edirne Valiliği’nin cezaevinin 4 kilometre yarıçaplı alan içindeki etkinliklerin yasaklaması kararına rağmen cezaevi önünde olacaklarını belirten HDP Sözcüsü Osman Baydemir, valiliğin karanını “suçluluk psikolojisinin hukuka aykırı bir karara dönüşmüş hali” olarak değerlendirdi.
HDP’ye uygulanan hukukun “düşmanlık hukuku” olduğunu ifade eden Baydemir, “Bizler tam da bunlara dikkat çekmek ve tıkatılan demokratik siyasetin kanallarını açmak için mücadele ediyoruz. 1 Ekim’de parlamentoda yapılacak seremoninin göstermelik olduğunu düşünüyoruz. Bir tiyatro olduğunu düşünüyoruz. Biz bundan dolayı Edirne Cezaevi’nin önünde olacaktık” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER