Meclis savaşa açıldı

Erdoğan, Trump ile görüştükten sonra MGK’yi ve Bakanlar Kurulu’nu toplayarak, Kürtlere karşı savaş kararı aldı. MGK ve Bakanlar Kurulu referandum iptal edilmezse müdahale edeceğini kaydederken, savaş tezkeresi Meclis’te oylandı

Güney Kürdistan’da yarın yapılacak bağımsızlık referandum öncesi AKP-MHP-CHP aynı dalga boyuna gelerek savaş tehdidi savurdu. MGK’nin askeri müdahale kararından sonra üç parti işgal anlamına gelen Irak-Suriye tezkeresini 5 hafta öne çekerek oyladı. Meclis Olağanüstü Genel Kurulu’nda AKP- MHP ikili koaliyonuna Kürt düşmanlığında ortaklaşan CHP’de eklenerek ‘evet’ oyu kullandılar. HDP de Meclisi ‘savaş’ suçuna ortak etmek istiyorlar diyerek tezkereye ‘hayır’ dedi. Konuya ilişkin konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Tezkereye evet diyenlerin 5 yıllık AKP-MHP ittifakına, Ortadoğu ve Suriye politikasına ‘evet’ demiş olduklarını söyledi. “Kürt halkının sandık başına gitmesi neden Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğine bir düşmanlık olsun” diyen Baydemir şöyle devam etti: “AKP, hem içeride hem dışarıda Kürtlere karşı savaş politikası sürdürüyor. Bunlardan biri de Güney Kürdistan halkının tehdit edilmesidir. Kürt halkının sandık başına gitmesi neden Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğine bir düşmanlık olsun. Kürtler referanduma giderek kimseye savaş açmıyorlar. Kimsenin toprağına göz dikmiyor. Savaş tezkeresi ile ‘İşlevi elinden alınan Meclis’ suç ortağı edilerek uzatılmak isteniyor. Tehdit, şantaj veya savaş bu ülkenin hangi sorununu çözdü de bu sorunu çözecek. Komşuluğun bir hukuku vardır. Bir halkı tehdit etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Bizler açık ve net bir şekilde savaşa karşıyız.”

Müdahale olursa AKP biter

Tezkereyle Kürt kazanımlarına olan tahammülsüzlüğün boyutunun ortaya çıktığını belirten Mahmut Toğrul da, “Kürtler söz konusu olduğunda kardeşlik unutuluyor ve dünyanın neresinde olursa olsun Kürtlerin herhangi bir statü sahibi olmasını istemiyorlar” dedi. Toğrul, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Türkiye sınır olan Rojava ve Güney Kürdistan Bölgesi’ndeki yerler Türkiye için hiçbir zaman tehlike arz etmemişken bugün halklar ile beraber alınan referandum kararı Kürtlere reva görülmüyor” Referandumunu etkilemek için tezkerenin Meclis’e getirildiğini ifade eden Meral Danış Beştaş da, bu durumun bir psikolojik savaş yöntemi olduğunu söyledi. Beştaş, “AKP ülke içerisinde kendisine biat etmeyenlere karşı kutuplaştırma siyasetini adım adım yükseltti. Bunun aynısını sınır ötesine taşıdı. Türkiye iç politikada uyguladığı anti Kürt tutum ve düşmanlığıyla Kürtlerin dil ve kimlik gibi taleplerini yansıtan her şeyi reddetti” diye belirtti. İmam Taşçıer ise; “Türkiye partileri arasında bir nebze bölgeden oy alan tek parti AKP, Kürtlere saldırırsa kendini bitirir” dedi. Taşçıer, referandumdan geri adım Kürtlerin kazanımını tehlikeye koyacağını, Türkiye’nin olası bir askeri müdahalesinde ise AKP’yi bitireceğini söyledi.

EN SON EKLENENLER