Meclissiz KHK’li başkan istiyorlar

AKP-MHP ittifakının başkanlık anayasasında, Saddam Hüseyin tarzı başkanlık modelinin olacağı anlaşıldı. MHP’yi başkanlığın merdiveni olarak kullanacak olan iktidarın getireceği başkanlık sisteminde, Meclis sembolik olacak ve başkan KHK çıkaracak, bakanlarını meclis dışından atayacak. İktidar, Türk-İslam sentezi çerçevesinde Türkiye’deki halkları yok etmeye kodlanmış MHP ile ittifakı derinleştiriyor. MHP’yi AKP’ye merdiven yapan hükümetin Başbakanı Binali Yıldırım, Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra başkanlık anayasasını MHP ile birlikte yapacaklarını açıkladı.

Koltuğunu AKP zırhı ve OHAL ile koruyan MHP Başkanı Devlet Bahçeli ile perşembe günü yaptıkları görüşmenin detaylarını açıklayan Yıldırım, “MHP’yle beraber inşallah anayasa yapacağız. Başkanlık sistemini getireceğiz” dedi.

Bahçeli de “Başbakan’ın anayasayla ilgili düşüncelerini müspet ve makul buluyoruz” diyerek başkanlık sistemine destek vereceğini kaydetti. Bahçeli “Görüşme, güzel gelişmelere vesile olacak” dedi.

KHK yetkisi

Son rötuşlarını bekleyen teklife göre anayasanın ilk 4 maddesi korunuyor. Başkan ile başkan yardımcısı birlikte seçilecek. Başkanın Meclis’i fesih yetkisi yok. Başbakanlık sistemi kaldırılacak. Başkan aynı zamanda yürütmenin başı olacak. Başkan, bakanlarını parlamento dışından atayacak. Milletvekili seçilenler bakan olamayacak. Başkanın KHK çıkarma yetkisi olacak. Meclis, başkanın çıkardığı kararnameyi kabul etmediği takdirde o konuyla ilgili yasal düzenleme yapabilecek. Başkan kendi yürütme alanını kararname ile düzenleyecek. Başkanın çıkan kanunları veto etme yetkisi olacak. Başkanın veto ettiği yasalar parlamentodan aynı çoğunlukla değil, nitelikli çoğunlukla çıkarılabilecek.

ANKARA

 

 

 

EN SON EKLENENLER