Merkel bir kez daha Ankara’da

Darbe girişimi sonrası Türkiye’ye gelen ilk batılı lider Theresa May’dan sonra Almanya Başbakanı Merkel de Ankara’ya geldi. 2015 seçimleri sürecinde olduğu gibi bu da iktidara destek olarak yorumlandı

Mülteci krizi pazarlıkları nedeniyle Türkiye’ye sık sık ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Perşembe günü öğle saatlerinde Ankara’ya gelen Angela Merkel, Erdoğan ile Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı Saray’ında görüştü. Merkel, darbe girişimi sonrası İngiltere Başbakanı Theresa May’in ardından Ankara’ya gelen ikinci batılı lider oldu. Merkel dosyasısında mülteci sorunu, NATO ve Kıbrıs’taki çözüm arayışları, Suriye, ikili ilişkiler yer aldı. Türkiye’nin önemli başlıklarından biri YPG ile ilgili talep edilen istihbarat bilgileri ve İncirlik Üssü kullanımı idi. Görüşme öncesi, Almanya’da Diyanet İşleri Türk- İslam Birliği (DİTİB) camilerinde görevli imamların muhaliflere karşı casusluk yaptıklarıyla ilgili operasyonlar, Almanya’ya sığınan Gülen Cemaati’nden aranan kişilerin iade edilmesi talebi, Can Dündar’ın ülkede bulunması tartışılıyordu.

HDP ile sürpriz görüşme

Merkel’in programında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP heyeti ile görüşme de yer alıyor. Edinilen bilgilere göre, Merkel ile yapılacak olan görüşmede, HDP’den üç gün önce tahliye olan Amed Milletvekili İdris Baluken de yer alacak. HDP ile görüşme talebinin Merkel’den geldiği ve görüşmede özellikle Baluken’in bulunmasının talep edildiği öğrenildi.

Merkel endişelerini dile getirdi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir günlük çalışma ziyareti için Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’deki Saray’da ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Merkel, basın ve ifade özgürlüğü konusunda endişelerini ilettiklerini söyledi. Merkel, Anayasa değişikliği için de “kuvvetler ayrılığı” uyarısında bulundu. Bir gazetecinin referandum sürecine dair sorusuna karşılık ise Merkel, “kuvvetler ayrılığı” uyarısında bulunarak, “Ben kendi tarafımda şuna dikkat çektim. Bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımını teminat altına almak için çabaların sarf edilmesi gerektiğini ifade ettim. Referandum sırasında AGİT temsilcilerinin olması gerektiğinin iyi olacağını söyledim. Muhalefet her demokrasi için önemli” dedi. Aynı soruya Erdoğan, ise şu yanıtı verdi: “Ben tartışmalardan hareketle bunu söylüyorum. En ufak bir hakikat dahi yok. Yasama organı yine var, yürütme var, yargı yine var. Burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi diye bir şey söz konusu değil.” Merkel görüşmenin ardından TBMM’yi ziyaret etti.

Son bir buçuk yılda beş ziyaret

Yaklaşık 12 yıldır iktidarda olan Başbakan Angela Merkel, Türkiye’ye 9. ziyaretini gerçekleştiriyor.

6 Ekim 2006: Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarette o dönemde Başbakan olan Erdoğan ile görüştü.

29-30 Mart 2010: Merkel’in Türkiye’ye yaptığı ikinci ziyaret, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin ülkeye uyumuna ilişkin tartışmaların gölgesinde geçti.

24-25 Şubat 2013: Merkel üçüncü ziyarette, Patriot hava savunma sisteminin kullanımı için görevlendirilen Alman askerlerini ziyaret etti, ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüştü.

18 Ekim 2015: Merkel bu kez mülteci akınını durdurmak için geldi. Birçok çevre insan hakları ihlallerinin bir yana bırakılmasını mülteci şantajı üstünden uzlaşma zemini aranmasını eleştirdi.

15-16 Kasım 2015: Merkel, Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katıldı.

8 Şubat 2016: Merkel’in bu ziyaretinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanması planlanan mülteci anlaşması ana konu oldu.

23 Nisan 2016: Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile birlikte mülteci krizini değerlendirmek üzere Dîlok’a (Antep) gitti.

22-23 Mayıs 2016: Merkel, BM Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne katılmak üzere İstanbul’a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen Merkel’in gündemindeki en önemli konu Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaşması oldu.

EN SON EKLENENLER