Merkel ve Schulz: Durduralım

AB’nin en büyük ve en etkili gücü haline gelen Almanya’da başbakanlık için yarışan CDU Lideri Merkel ile SPD Lideri Schulz, kamuoyu önünde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin bitirilmesi gerektiğini söylediler. Merkel, ekonomik baskı da istedi

AKP iktidarı ile uzun süredir kriz yaşayan Almanya Başbakanı, Hristiyan Demokrat Birliği-CDU Lideri Angela Merkel, SPD Lideri Martin Schulz’un canlı yayındaki söz düellosunda Türkiye tartışılırken, iki lider de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmaması gerektiğini söylediler.

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlere üç hafta kala Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri ve Başbakan Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz, pazar akşamı dört televizyon kanalında canlı yayınlanan tartışma programında karşı karşıya geldi. ARD, ZDF, RTL ve SAT1 kanallarından eş zamanlı olarak yayınlanan televizyon düellosunda, odak noktalardan biri Türkiye oldu. Merkel “Türkiye, hiçbir zaman AB üyesi olmamalı. AB’deki meslektaşlarım ile konuşup üyelik müzakerelerinin sona ermesi için ortak bir pozisyona ulaşabilecek miyiz bakacağım” dedi. Merkel ayrıca “Sırf seçim kampanyası yaptığımız için Türkiye ile diplomatik ilişkileri kesmek ve kimin daha sert olduğu yarışına girmek istemiyorum” dedi.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) lideri olan Schulz da, “Eğer Almanya başbakanı olursam Avrupa Konseyi’ne Türkiye ile üyelik müzakerelerinin bitirilmesi teklifinde bulunacağım. Bu ülkeleri ikna eder miyiz etmez miyiz bilmiyorum ama bunun için uğraşacağım” ifadesini kullandı. SPD adayı, Türkiye’ye üyelik müzakareleri çerçevesinde ödenen mali yardımların da dondurulması gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomik baskı

Merkel aynı zamanda “Türkiye’ye daha sıkı ekonomik baskı uygulanması” ve daha sıkı bir seyahat uyarısı getirilmesi gerektiğini de söyledi. Merkel Türkiye’ye yönelik yaptırımlara atfen Gümrük Birliği’nin güncellenmesini kesinlikle onaylamadığını hatırlattı. Merkel, “Kapıyı kapatan biz mi olacağız, yoksa Türkiye mi olacak, bunu göreceğiz” şeklinde konuştu. Schulz ise Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasını eleştirdi. Televizyon düeollosunun sonrasında seyirciler yüzde 49 oranla Merkel’i Schulz’a göre daha güvenilir buldular. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler özellikle Türkiye’de gözaltına alınan ve tutuklanan Alman vatandaşları ile Türkiye’nin Gülen cemaati üyesi kişilere yönelik Almanya’ya ilettiği iade taleplerine cevap verilmemesi yüzünden iyice gerilmişti. Gerilim, Alman vekillere İncirlik ve Konya askeri üslerine ziyaret izni verilmemesi, Erdoğan’ın sert çıkışları ve Almanya’daki MİT faaliyetleri nedeniyle tırmanmıştı. En son olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip Türkiye kökenli seçmenlere “Türkiye düşmanı partilere oy vermeyin” çağrısı yapmıştı.

‘Seyahat uyarısı’ talebi

Alman hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin lideri Horst Seehofer, Alman hükümetinden Türkiye’ye yönelik resmi bir seyahat uyarısı çıkarmasını talep etti. Seehofer “Eğer Alman vatandaşları makul olmayan nedenlerle tutuklanıyorlarsa, federal hükümet halka Türkiye’ye seyahat edilmemesi gerektiğini anlatmalıdır. Çünkü tehlikeli” diye konuştu.

Gabriel: Erdoğan sorumlu

Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin “büyük ölçüde saçmalık” olduğunu söyledi. Gabriel, ancak Türkiye’yle müzakerelerin sona erdirilmesi taleplerine de katılmadığını belirtti. Gabriel, Goslar kentinde yaptığı açıklamada Almanya’nın Türkiye’yle ilgili seyahat uyarılarını sertleştirdiğini ve mali yardımları azalttığını hatırlattı. Gabriel, “Diğer Avrupalı ülkelerin de aynısını yapmaları için onlarla konuşacağız” dedi. Gabriel, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan yabancılaşmadan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı sorumlu tuttu. Erdoğan’la ilgili olarak Gabriel, “Türk vatandaşlarına Alman ve Avrupalıların kendilerini Türkiye’den uzaklaştırdığı izlenimini vermeye çalışıyor, ancak hakikatte Türkiye kendini Avrupa’dan korkunç bir hızda uzaklaştırıyor” dedi.

BERLİN

EN SON EKLENENLER