Mevsimlik kadın işçilerin sorunu Meclis’e taşındı

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, mevsimlik kadın işçilerin yaşadığı sorunların giderilmesi konusunda özgün bir çalışmanın olup olmadığını Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, mevsimlik işçilerin çalışma koşullarına ilişkin Meclis Başkanlığı’na cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi. Öcalan önergesinin gerekçesinde, mevsimlik tarım işçilerinin günde 14-15 saat 35-40 lira karşılığında zor ve güvencesiz koşullarda çalıştırıldıklarına dikkat çekti.

‘KADINLAR DAHA FAZLA SORUN YAŞIYOR’

Öcalan, özellikle mevsimlik kadın işçilerin daha zor koşullarda olduğunu belirterek, “Göç yollarında ve tarlada yaşanılan taciz ve tecavüzler başta olmak üzere kadına yönelik şiddet yaşadıkları önemli sorunlar arasındadır” dedi.

Öcalan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

* 2017 yılı itibariyle kayıtlı ve kayıtsız çalışan mevsimlik tarım işçi sayısı kaçtır? Bu sayının içerisinde kadın işçilerin oranı nedir?

* 24 Mart 2010 tarihli “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” genelgesi ve 19 Nisan 2017 tarihli Mevsimlik Tarım işçileri ile ilgili çıkarılan Başbakanlık genelgesi sonrası mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve sosyal yaşam koşullarında bir değişim meydana gelmiş midir?

* Çıkarılan bu genelgelerin yaşama geçirilmesine yönelik Bakanlığınız tarafından gerekli denetim mekanizmaları işletilmiş midir?

* 2010-2017 yılları arasında işçilerin ulaşımları sırasında kaç kaza yaşanmış ve bu kazalar sonucu kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Yaşanan kazaların önüne geçebilecek bir çalışmanız olacak mı?

* Mevsimlik tarım işçilerinin gittikleri yerlerde karşılaştıkları ötekileştirilmeyi yine maruz kaldıkları ırkçı saldırıları engellemek amacıyla bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Herhangi bir çalışma yürütülmedi ise bu konuyla ilgili bir çalışmanız olacak mı?

* 2010-2017 yıllarında çalışan mevsimlik çocuk işçi sayısı nedir? Çocuk işçiliğinin önlenmesine ilişkin yapılan çalışmalar nelerdir?

* Kadın tarım işçilerinin gerek çalışma gerekse de yaşam koşullarının iyileştirilmesine ve kadın kimliğinden ötürü yaşadıkları sorunların giderilmesine dönük özgün bir çalışmanız var mıdır?

* Tarımda cinsiyetçi iş bölümünün ortadan kaldırılmasına yönelik ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

EN SON EKLENENLER