MHP’li muhalifler yeni parti hazırlığında

 MHP’deki muhalifler, bütün yollar kapanınca parti kurma hazırlıklarını hızlandırdı. AKP küskünleri ve eski siyasetçilerin de yeni partide yer almaları için girişimler başlatıldı. AKP ise bu duruma karşı barajı düşürerek MHP’nin yanı sıra Hür Dava Partisi’ni de bir müttefik olarak Meclis’e taşımayı amaçlıyor.

AKP ile ittifakını resmileştiren MHP’deki rahatsızlık devam ediyor. Daha önce meşru yollarla kurultayı toplayıp yönetimi değiştirmek isteyen MHP’deki muhalif isimler, AKP’nin de desteğiyle engellendi ve muhalif isimlerin tamamı MHP’den atıldı. Buna rağmen MHP’deki yönetimi değiştirme arayışını uzun süre sürdüren muhalifler son zamanlarda alternatif bir parti kurma arayışlarını kamuoyuna da deklere ederek, hızlandırdı.

MERKEZ SAĞ ARAYIŞI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partiden uzaklaştırdığı muhalif isimlerden biri olan Ümit Özdağ, yeni parti arayışlarını açıklayarak, kuruluşu tasarlanan bu partide sürpriz isimlerin yer alacağını söyledi. Özdağ yaptığı açıklamada, “Yeni bir milli merkezi teşkil edecek siyasi parti oluşumu ile ilgili çalışmalar başlamış durumdadır. Yeni bir partiden bahsediyoruz. Şartlar ne kadar hızlı olursa o kadar zamanda gerçekleşecek” dedi.

MHP’den ihraç edilen Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da, “Yeni parti milliyetçi, muhafazakar ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkacak. Tek adam rejimine karşı çıkacak ve parlamenter sistemi yeniden getirecek. Çalışmalarına başladık, yeni partide sürpriz isimler yer alacak. Genel başkan kim olsun diye bir anlaşmazlık içinde değiliz” diye konuştu.

BAŞKANLIK İÇİN AKŞENER ÖNE ÇIKIYOR

Ankara kulislerine göre, özellikle küskün AKP’liler ile temasa geçen MHP’li muhalifler, Abdullatif Şener, Ertuğrul Yalçınbayır gibi AKP kurucularının da aralarında yer aldığı kimi isimleri bu yeni oluşuma dahil etmeyi amaçlıyor. Ayrıca MHP’li muhalifler, daha önce ANAP, DYP, DSP gibi partilerde siyaset yapmış isimleri de bünyesine alarak iddialı bir çıkış yapmayı amaçlıyor. Yine Halaçoğlu’nun, “Genel başkan kim olsun diye bir anlaşmazlık içinde değiliz” sözleriyle işaret ettiği yeni hareketin lideri konusunda da yol katedildiğine ilişkin bilgiler mevcut ve muhalif kanatta Meral Akşener’in yeni partinin genel başkan adayı olarak öne çıktığı belirtiliyor.

PARTİDEN ATILDILAR DÜŞÜNCESİ HAKİM

MHP siyasetine yakın isimlerden biri olan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Strateji Kurulu üyesi, Yeniçağ Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Haydar Çakmak, bu açıklamayla partiden ihraç edilen MHP’li muhaliflerin MHP yönetiminden umudunu kestiklerini dile getiriyor. Çakmak’a göre, MHP tabanı MHP’li muhalifleri partiden ayrılan, kopan kişiler olarak görmüyor, bunların “partiden atıldığını, kovulduğunu” düşünüyor ve bu isimleri “MHP’li kimlikleri” ile destekliyor.

Şimdiye kadar Türkiye siyasetinde yaşanan bölünmeler ve ayrılmalarda, Necmettin Erbakan’dan kopan AKP hariç, ayrılan gruplar çok fazla başarılı olamadılar. MHP’li muhaliflerin başarılı olup olmayacağı da merak konusu. Çakmak, bunun biraz konjonktüre bağlı olduğunu düşünüyor ve ekliyor:

MUHALİFLERİN BAŞARILI OLMASI ŞARTLARA BAĞLI

“Türk siyasi tarihine baktığın zaman bu tür bölünmelerin çok fazla başarı göstermediği biliniyor. Tabii her dönemin kendisine özgü şartları var. Bugünkü şartlar başarılı omaya izin verir mi? Bu oluşumun aktörleri kimlerdir plan ve programları nelerdir, bütün bunların birçok şartı var. İkincisi birde konjonktür buna izin verir mi? Sadece ulusal sorunları kast etmiyorum uluslararası olaylara da bakmak lazım. Birde Erdoğan faktörü var. Erdoğan’ın popülaritesi devam ederse başka bir oluşuma izin verilir mi. Birçok yelpazeyi içine alan bir hareket farklı olur, sadece bir kesimi kapsıyorsa farklı olur.”

MHP’NİN OYLARI YÜZDE 5-6’YA DÜŞTÜ

Çakmak, bu oluşumdan MHP’nin etkileneceğini, MHP’nin şu haliyle bile oylarının yüzde 5-6 oranına düştüğünü belirterek, “AKP ile MHP anlaştılar barajı düşürecekler. Bunu kesin düşürürler. AKP stratejisi gereği yapar. Sağdan ve soldan ve çok sayıda parti çıkar. Barajı 2-3’e düşürse başka Kürt partileri de çıkar. İslamcı Kürtlerin kurduğu partilerde meclise girebilir. Bu aritmetik olarak AKP’nin işine gelir. MHP bugünkü haliyle yüzde 10 barajını aşamıyor, hele bir parti kurulursa daha da düşer bu haliyle yüzde 5-6 oranında oyu var. MHP bu durumu tahmin eder ve bunun pazarlık yapmıştır” diyor.

AKP HÜR DAVA PARTİSİ’Nİ DE MECLİS’E TAŞIMAK İSTİYOR

Çakmak son olarak yeni oluşumun başarılı olması halinde AKP’ye karşı ciddi bir muhalefet yapabileceğini ifade ediyor. Ayrıca Çakmak’ın barajın düşürülmesiyle birçok partinin Meclis’e taşınmak istendiğini dile getirmesi, AKP’nin MHP ile birlikte “Kürt müttefiki” olarak Hür Dava Partisi’ni de Meclis’e taşımak istediğine yönelik tartışmaları doğruluyor.

MUHALİFLER TABANDA DAHA AVANTAJLI

Referandumdan önce MHP tabanında özel bir araştırma yaptıran Avrasya Kamuoyu Araştırmalar Merkezi’nin (AKAM) ulaştığı sonuçlar da Akşener ve muhaliflerin MHP tabanında güçlü bir desteği olduğunu ortaya koymuştu. Ayrıca AKAM araştırması da Akşener’in muhalifler arasında öne çıktığını ve MHP tabanında ciddi bir desteğe sahip olduğunu göstermişti. AKAM Koordinatörü Kemal Özkiraz hali hazırda sahadaki durumun MHP’li muhaliflerden yana olduğunu düşünüyor ve şunları söylüyor:

MHP ESKİ PUANLARA DÜŞER

“MHP diye bir parti yok tabanda, böylesi bir oluşum MHP’yi eksi puanlara düşürür. Ancak yine AKP’nin MHP’ye ihtiyacı var. AKP sadece MHP’ye değil, yüzde 0.10’lar düzeyinde oy alan kesimlere bile ihtiyaç duyacak.”

EN SON EKLENENLER