Milletvekili Kemal Bülbül, antik kentte sondaj kararını Bakan Ersoy’a sordu

Milletvekili Kemal Bülbül, Myndos antik kenti için sondaj izni verilmesi ile ilgili kararı, hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Myndos antik kenti için sondaj izni verilmesi kararını Meclis gündemine getirdi.

Kemal Bülbül, 2 bin yıllık antik kentin 1. derece sit alanı olduğunu belirterek yapılmak istenen sondajın kanuna aykırı olduğunu vurguladı. Bölgenin arkeolojik sit alanı olduğu hususunu hatırlatan Bülbül, “Kazıların sadece bilim kurulları tarafından bilimsel kazı olarak yapılabileceğini dile getiren Karia Kültür Mirası grubu sözcülerinden Arkeolog Ayşe Temiz şunları söylemektedir: ‘Söz konusu sondaj yapılacak alan şahıs mülkiyeti bile olsa antik kentte sondaj yapılamaz. Myndos’da bilim kurulları tarafından yapılan arkeolojik kazılar sırasında gerçekleştirilen jeoradar çalışmaları sonucunda, büyük çaplı bir tiyatro, bouleiterion ve tapınaklar ile şehrin kuzey kapısına ait 2 kulenin temelleri, sütunlu yollar, hamam ve Bizans çağına ait kiliselerin kalıntıları tespit edilmişti. 1. derecede korunması gereken antik kentte sondaj kazısı yapılmasına izin vermek usulsüzdür. Şayet sondaj raporunda, çalışma yapılan alanlarda arkeolojik buluntu olmadığı öne sürülerek sit derecesi 1’den 3’e düşürülürse yargı yoluna gideriz.’ ifadelerini kullandı.

ARKEOLOJİK ALAN İNŞAATA MI AÇILIYOR?

Milletvekili Kemal Bülbül, Myndos antik kentinin, arkeologlar tarafından “arkeolojik hazine” olarak yorumlandığının altını çizerek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması talebiyle şu soruyu yöneltti:

“Bakanlığınız 1. derece sit alanı içinde yer alan Myndos antik kentinin Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 3. derece sit konumuna düşürülerek bu sit alanında yapılması planlanan ve uzmanlar tarafından tartışmalı bulunan ve kontrollü olarak sit alanının inşaata açılması anlamına gelen bu sondaj kararının yeniden gözden geçirilmesi için ne tür bir somut girişimde bulunacaktır?”

PİRHA/ANKARA

EN SON EKLENENLER