MİLYONLAR NEWROZ KUŞANIYOR

Bu yıl ‘Mutlaka Kazanacağız’ sloganıyla kutlanacak Newroz etkinliklerinin programı netleşti. Nisêbîn’de yarın startı verilecek olan Newroz’a bini aşkın aydın, yazar, sanatçı, akademisyen ve siyasetçi davet edildi

Bu yıl DBP ve HDP öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla 33 ayrı merkezde yakılacak Newroz ateşi için gerçekleştirilecek etkinliklerin programı netleştirildi. OHAL’e rağmen gerçekleştirilecek Newroz için hazırlıklar sürüyor. 2017 Newrozu için çıkarılan program çerçevesinde 33 merkez dışında, bölgenin bütün kent ve ilçelerinde Newroz ateşi yakılarak, kutlamalar yapılacak.

Newroz’a davet

2017 Newroz kutlamaları kapsamında HDP ve DBP tarafından aralarında sanatçı, aydın, yazar, akademisyen, siyasetçi, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı bini aşkın kişiye davetiye gönderildi. Yine uluslararası birçok basın kuruluşu ve gazetecinin Newroz etkinliklerine katılması yönünde talebi olduğu öğrenildi. Kadir İnanır, Zülfü Livaneli, Sıla, Sezen Aksu, Barış Atay, Ferzan Özpetek, Fırat Tanış, Ezel Akay, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Hüsnü Arkan, Erkan Oğur, Meltem Cumbul, İsmail Hakkı Demircioğlu, Şevval Sam, Menderes Samancılar, Jülide Kural, Mustafa Alabora, İrfan Değirmenci ve Mert Fırat’a da kutlamaya katılmaları için davetiye gönderildi. İhraç edilen akademisyenler başta olmak üzere çok sayıda akademisyene de davetiye gönderildi. 100’ü aşkın siyasi parti ve sivil toplum örgütü, tarihi Amed Newrozu’na davet edildi. Avrupa Parlamentosu parlamenterleri, birçok ülkenin büyükelçisi ve parlamenterleri de davet edilenler arasında. Kürdistan’daki tüm siyasi yapılar ve STK’ler de davet edildi. Bu arada, Amed’de Newroz Tertip Komitesi’nin Diyarbakır Valiliği’ne Newroz Alanı’nda 21 Mart’ta gerçekleşmesi planlanan kutlama için yaptığı izin başvurusu kabul edildi.

2017 Newrozu’nun startının 17 Mart’ta verileceği Nisêbîn’de (Nusaybin), Koma Gulên Xerzan sahne alacak. Newroz ateşinin final olarak yakılacağı Amed ve Wan’da birçok sanatçı sahne alarak ezgiler seslendirecek. Wan’da Bajar, Rojarya, Karmate, İbrahim Rojhilat, Amed’de ise Yaşar Kurt, Koma Pel, Grup Munzur, Koroya Jinên Amed ê, Dengbejên Botan ve Ferhat Mansuri sahne alıyor.

İmralı heyeti konuşacak

2017 Newrozu’nda final mitinginin gerçekleştirileceği Amed Newrozu’nda İmralı Heyeti’nin açıklama yapması bekleniyor. Yine Kürt siyasetinin önemli isimlerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından 2013 Newrozu’nda açıklanan deklarasyon ile başlatılan Demokratik Çözüm Süreci’ne dönülmesi yönünde çağrı yapması bekleniyor. 2017 Newroz programı Amed’de her yıl olduğu gibi Newroz Parkı’nda gerçekleştirilecek.

Rengarenk olacak

Milyonların bir araya geleceği Amed Newrozu için yurttaşlar, ulusal elbiselerin dikildiği terzilere akın ediyor. Y urttaşlar, aylar öncesinden terzilere sipariş verdi. Sûr’da elbise diken Nihat Govend, 1 aydır sipariş yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. Govend, “Newroz’da artık hep kültürümüzü yansıtan elbiseler giyiliyor. Yoğun talep var” dedi.

‘Baharın zirvesi’

ANF’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, “2017 Newrozu Kürt’e ve varlığa sahiplenme, varlığa karşı saldırı içinde olan soykırımcı sömürgeciliğe bir isyan Newrozu olmalıdır. Bedeli ne olursa olsun Newroz meydanlarına çıkmalıyız. 1990’lı yıllarındaki sehildanları yaratan Newroz ruhudur. Newroz’da Cizre ve Nusaybin halkı ayağa kalkarak artık Kürt’ün bu soykırım sistemi altında yaşamayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir. Bu temelde tüm halkımızı Newroz’u en güçlü bir şekilde kutlamaya çağırıyorum” dedi. KCK Yürütme Konseyi üyesi Fatma Adır da, “Newroz bahar eylemselliğinin zirvesi olacak” dedi. HBDH Yürütme Komitesi de, başta gençler ve kadınlar olmak üzere bütün ezilenleri ve halkları özgürlük ve direniş bayramını kutlamak için Newroz meydanlarına çağırdı. Civaka Îslamiya Kurdîstan ê (CÎK) ve KCDK-E de, “DEHAK’lara karşı Kawa’nın ruhuyla NEWROZ’da mücadele alanlarına akalım” çağrısı yaptı.

AMED / dihaber

EN SON EKLENENLER