Muhalefet bayramlaştı: Ortaklaşmalıyız

AKP ve MHP ile bayramlaşmayan HDP, CHP, DSP ve Saadet Partisi heyetlerini kabul etti. Bayram ziyaretlerinde konuşmalarda ‘Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkış yolunun ortaklaşma’ olduğu vurgulandı

Kurban Bayramı vesilesiyle siyasi partiler arasında bayramlaşma ziyaretleri gerçekleşti. MHP ve AKP’ye bayram ziyaretinde bulunmayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), sırasıyla CHP, DSP ve Saadet Partisi heyetlerini kabul etti.
HDP’nin kabul heyetinde; Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Murad Mıhçı ve Çilem Özkeleş, PM üyesi Ali Ürküt ve Êlih (Batman) Milletvekili Saadet Becerekli yer aldı. Grup Başkanvekili Levent Gök başkanlığındaki CHP heyetinde ise, Kadın Kolları üyesi Selda Güvenç ve Gençlik Kolları MYK üyesi Kemal Güneri yer aldı. DSP heyetinde Genel Başkan Yardımcısı Murat Özbilge, Saadet Partisi’nde ise Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez ve Ankara İl Başkanı Fatih Beyazıt yer aldı. Görüşmelerde ‘ortaklaşmanın gerekliliğine’ dikkat çekildi.

Demokrasi ciddi yaralar aldı

CHP’li Levent Gök, ziyarette yaptığı konuşmada OHAL ve KHK’ler ile ‘Türkiye demokrasisin ciddi yaralar aldığını’ vurgulayarak, “İktidar da OHAL ve KHK’leri seven bir yapıyla bu sürecin devamını arzu ratle buradan çıkmak, Türkiye’nin yararına bir durumdur. AYM’nin ilk KHK hakkında açmış olduğumuz davada vermesi gereken iptal kararlarını vermemesi, onların da bu sürecin sorumluluğunun altında olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla yargı, yasama ve yürütmenin tek elde toplanacağı Türkiye, iyi bir Türkiye değildir” ifadelerini kullandı.

Birleşik mücadele gerekli

HDP’li Becerekli, Türkiye’de bütün muhaliflerin ‘Tek adam yönetimiyle karşı karşıya’ olduğunu ve bu tablonun ‘Kürdistan’da daha ağır olduğunun’ altını çizdi. Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinde sivillerin İHA’larla vurulmasını hatırlatan Becerikli, “Ne yazık ki Ankara’ya gelindiğinde çok görülen bir şey değil. Bunun önünde durmak için bir güç birliği gerekiyor” dedi.
Kürt sorunun demokratik yollara çözümü için ortaklaşamayan hiçbir siyasetin başarılı olmayacağını ifade eden Becerekli, şu sözleri ifade etti: “Aynı geminin yolcusuyuz, hep birlikte, Türkiye hızlı bir şekilde baş aşağı gidiyor. Bu nedenle demokrasi arayışımızı, adalet ve hukuk arayışımızı ortaklaştırmamız çok acil ve elzemdir.”

Becerekli’nin bu sözlerine karşılık CHP’li Gök, “Türkiye çok değişik coğrafi kesimleri kapsayan bir bölge. Her coğrafyanın kendine göre hassasiyetleri var. Bütün bu kesimlerin hassasiyetlerini düşünmek konusunda hepimiz hem fikiriz. Özellikle şiddetin Türkiye’yi teslim almasına izin vermemeliyiz” değerlendirmesi yaptı.

Ne kadar temas o kadar değişim

CHP heyetinden sonra kabul edilen DSP heyetinden Genel Başkan Yardımcısı Murat Özbilge de, Türkiye’nin hızla normalleşmeye ihtiyacı olduğunun altını çizerek, farklılıkları ayrıştıran değil birleştiren birer zenginlik olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Özbilge, “Dokunarak siyaset yapmanın günün koşullarında zorunlu hale geldiğini görüyoruz. Ne kadar çok temas edersek, bu gidişatı o kadar değiştirme imkanı olduğunu görüyoruz” diye kaydetti. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez ise, “Makul bir süreç yönetilmelidir önümüzdeki süreçte. Toplumun bütün dinamiklerinin yer aldığı bir sürecin oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.8

EN SON EKLENENLER