Mülkiye Birtane: 15 Temmuz’da yapılacak toplantı ulusal kongreye giden yoldur

KNK’nin girişimleri sonucu 15-16 Temmuz’da tüm Kürt partileri, aydın, akademisyen, yurtsever şahsiyet ve farklı kesimlerin katılımıyla oluşturulan 300 kişilik Ulusal Birlik Platformu çalışmalarına başlayacak. Bu çalışmanın içinde yer alan siyasetçi Mülkiye Birtane, “Toplantı Kürt birliği için atılan bir adımdır, ulusal kongreye giden yoldur” dedi.

Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanması ve Kürt birliğinin sağlanması için yıllardır büyük mücadeleler verilmesine rağmen çıkan sorunlardan dolayı istenilen gerçekleştirilemedi. 2013 yılında Hewler’de tüm tarafların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan umut bugüne kadar ertelenirken, Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) devreye girmesiyle yeniden girişimlere başlandı. KNK, ulusal birlik, ortak strateji ve kongre için yaptığı çağrının ardından 22 gün boyunca Kürdistan’ın dört parçasından partilerle görüşmelerde, büyük oranda uzlaşılan tartışma platformunun netleştiğini açıkladı. Bu kapsamda, 15 ve 16 Temmuz’da siyasi parti temsilcileri, aydın, akademisyen, yurtsever şahsiyet ve farklı kesimlerden 300 kişinin katılacağı bir platformla ulusal birlik çalışmaları başlatılacak.

KNK’nin daveti üzerine Güney’de gerçekleştirilen toplantıya katılan, 2013 yılında da kongrenin toplanması için yapılan çalışmalarda aktif olarak yer alan Kürt siyasetçi ve eski milletvekili Mülkiye Birtane, kongrenin gerçekleşeceği yönünde büyük umutları olduğunu söyledi.

‘SÜREÇ KÜRTLERİN LEHİNE’

Ulusal birlik tartışmalarının yeni bir konu olmadığını, on yıllardır Kürt birliği üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Birtane, bazı sebeplerden, iç sorunlar ya da uluslararası sorunlardan dolayı birlik konusunun çözülemediğini anlattı. 1999’dan bu yana çoğu kez girişimlerin olduğu, 2013’te ise neredeyse Kürt Ulusal Kongresi’nin yapılması aşamasına gelindiğini ancak konjonktürün buna fırsat vermediğini belirten Birtane, bugün ise Kürt birliğinin sağlanmasının yeniden gündemde olduğunu söyledi. Federe Kürdistan Bölgesi’nin halihazırda statüsünün olduğunu, Rojava’da (Batı) ise yeni bir sistemin örüldüğüne değinen Birtane, Ortadoğu’da çatışmalar ve savaşın yaşandığını ve böylesi bir süreçte Kürtlerin haklarını kazanmasının egemen güçlerin hoşuna gitmediğini dile getirdi. Birtane, onun için Kürt halkının mücadelesi, kazanımları her dönemde kriminalize ve terörize edildiğine dikkat çekti. Böylesi bir dönemde sürecin Kürtlerin lehine olduğunu vurgulayan Birtane, Kürtler için bir fırsatın olduğunu kaydetti.

‘TOPLANTI KÜRT BİRLİĞİNE ATILAN ADIMDIR’

Federe Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılması planlanan referandum ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Birtane, şunları söyledi: “Referandum kararı hem ulusal hem de uluslararası bazı kesimler tarafından doğru bulunmuyor. Ancak doğrusu her halkın hakkıdır kendi kaderini tayin etmesi. Eksiklikleri olabilir. Güney hükümeti bağımsızlık kararı almış ve bu konu uzun zamandır tartışılıyordu. Ulusal Kongre de bu dönemde bir kez daha gündeme geldi. KNK’nin çağrıları oldu ve bu çağrılar başlangıç için kongrenin toplanması için değil, bir kurulun gerçekleşmesine dönüktü. Toplantı Kürt birliği için atılan bir adımdır, ulusal kongreye giden yoldur. Partiler, taraflar, siyasetçiler bir araya gelip, tartışmalar yürütsünler diye de yapılıyor. Toplantıda referandum da tartışılacak. Halkın kendi kaderini tayin etme hakkı her halkın olduğu gibi Güney’deki halkımız da bu yönlü bir karar verirse ve 25 Eylül’de ‘Evet’ derse o zaman da herkesin saygı göstermesi gerekir. Güney’de karşı çıkılan durum ise parlamentodan karar çıkması gerektiği yönündedir. O zaman dört parça Kürdistan ve uluslararası güçler bu kararı hem hükümet hem de meclis almış diyebilirdi. O zaman kimse bunun karşısında konuşamazdı. İşte bu yapılacak birlik kurulu toplantısı bu sorunun çözümünü de sağlayacak.”

‘ULUSAL BİRLİK İÇİN BU TOPLANTI BÜYÜK BİR UMUT OLDU’

Ulusal Kongre’nin toplanması, Kürt birliğinin sağlanması için yapılan çalışmaların bir parti, kurum ya da şahsiyetlerin çalışması olmadığını vurgulayan Birtane, birlik kurulu toplantısına KNK’nin öncülük ettiğini ve bu kararı da geçen yıl genel kurul toplantısında aldığını hatırlattı. Birtane, “Yaklaşık 10 gün önce de Kerkük’te ‘Güney’de yaşayan Kürtlerin sorunu’ başlığıyla, güneyde bulunan bütün partilerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. KNK de bu çalışmalar doğrultusunda HDP, DTK ve bizleri davet etti. Biz de gittik. Yapılan bu toplantı bize büyük bir umut verdi. Tıpkı 2013 yılında yapılan toplantılar gibi. Toplantıda görüşlerini bizlerle paylaştılar bizler de gelip burada Kürt partilerle görüşmeler yapıp aktarımlarda bulunduk. PDK Bakur, PAK ve diğer tüm partilerle görüşmeler yaptık. Güney’deki tüm partiler destek verdi ve katılacaklarını söyledi. PDK, YNK, Goran, Çözüm Partisi ve tüm örgütler de birlik kurulu toplantısına katılacak” diye konuştu.

‘EGEMENLER KÜRTLERE RAĞMEN BU TOPRAKLARDA BİR ŞEY YAPAMAZLAR’

KNK’nin yaptığı çalışmalar doğrultusunda Rojava’daki partilerle de görüşmelerin gerçekleştirdiğini ve gerekli desteklerin alındığına dikkat çeken Birtane, siyasi partiler açısından hiçbir sorunun olmadığını, yine yazar, akademisyenler, siyasetçilerin de katılacağını söyledi. Birliğin sağlanması için görüşlerin olumlu olduğunu aktaran Birtane, böylesi bir dönemde Rojava toprakları üzerinde, Kürtler üzerinde, projelerini hazırladığını ve Kürt mücadelesini yok etmek isteyen egemenlerin de planları olduğunu söyledi.

Birtane, “Kargaşanın olduğu, çatışma ve savaşların olduğu Ortadoğu coğrafyasında, direnişinde, mücadelesinde ve diplomasisinde en güçlü olan halk Kürtlerdir. Egemenler Kürtlere rağmen bu topraklarda bir şey yapamaz. Herkes bu topraklarda bir plan ve hesap içinde yer alırken, Kürtler neden çıkarlarını düşünmesin. Haklarını neden kazanmasın. Bu topraklarda özgür yaşamak Kürtlerin de hakkıdır. Kürtlerin kazanmış olduğu hakları bir kez daha geri vereceğine inanmıyorum. Eğer bu süreçte Kürtler birliğini sağlarsa her şeyi daha kolay başaracaklar” dedi.

‘KÜRTLER STATÜ SAHİBİ OLACAK’

Toplantıda ilk etapta her bir Kürt partisinin yapılacak birlik kurulu toplantısı için bir veya 3 üyesini göndereceğini, bunun da 300 kişiye denk geldiğini söyleyen Birtane, sonrasında Kürt Ulusal Kongresi’nin oluşturulması halinde ne tür gelişmeler olacağını şöyle açıkladı: “Bir halk düşünün 40 milyonu aşan bir topluluk var. Dört ülke arasında toprakları parçalanmış bir halk var. Kürtler bir statü elde etmek istiyor. Rojava’da bir federasyon sistemi var ve bunu başarıyla sonuca götürmek istiyor. Kendi kaderini tayin etme hakkı da aynı şekilde var. Bu kongrede bu sorunu da çözeceğiz. Kürtler adına kimler siyaset yapacak. Ulusal ve uluslararası alanda Kürtlerin adına sözleri olacak ve tek bir sözü olacak. Kürtlerin bir meclisi, parlamentosu olacak ve sorunları çözecek. Devletsiz bir millet olduğumuz için ancak temsiliyetimizi Birleşmiş Milletlerde (BM) yapabiliriz. Böylesi bir temsiliyet lazım. Bağımsızlık isteyen ya da istemeyen halkımız için söz söyleyecek kimseler olmalı. Anadil sorunu çözülecek. Böyle bir birlik sağlanacak. Arap, Türk, Fars birliği varsa neden Kürt birliği olmasın. Onun için bu kongre bu birlik çok çok önemlidir.”

‘KONGRE YAPILIRSA KÜRTLERİN BİRÇOK SORUNU ÇÖZÜLECEK’

Kongrenin gerçekleşmesi ve sonrasında belki de Kürt halkının en önemli sonucu doğuracak savunma gücünün ortaya konulması açısından büyük bir önem taşıdığının altını çizen Birtane, Konbanê, Kerkük ve Rojava’da yapılan saldırılarda ortak bir savunmanın oluşturulduğuna değindi. Birtane, “Neden Kürtlerin de savunma birlikleri olmasın. Kobanê’ye saldırı olduğunda Peşmerge desteğe geldi. Yarın bu destek daha nasıl büyütülecek, bunu düşünmemiz gerekir. Onun için Kürt halkının birliği, Ulusal Kongre’nin gerçekleşmesi Kürtlerin birçok sorununu çözecektir. Savunma, dil, kültür, eğitim, ekonomi, geleceği ve daha birçok soruna da çözüm olabilecek. Yeter ki biz birliğimizi sağlayalım, onun için mücadele edelim. Gerisi çok kolay gelecek” diye ifade etti.

‘KONGRE YAPILMIŞ OLSAYDI BU KADAR ACI ÇEKİLMEYECEKTİ’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yaklaşık 20 yıldır ağır bir tecrit altında olduğunu dile getiren Birtane, Kürt Ulusal Kongresi’nin 2013’te önemli bir aşamaya geldiğini, ancak gerçekleşmediğini hatırlattı. Bu girişimlerin 1993’te Öcalan’ın, Barzani ve Talabani başta olmak üzere Kürt güçleri ile görüşmeler yapması ile başladığını, bu sorunları nasıl çözeceklerine dair tartışmalar olduğunu aktardı. Öcalan’ın Kürtlere ve dünyaya sunduğu sistemin bugün Rojava’da kabul edildiğini ve Kürtlerin yanı sıra diğer farklı halkların da kurtuluşlarını bu paradigmalarda gördüğünü anlattı. Birtane, “Ulusal Kongre’nin iki ayağı var. Kürtler kendi aralarında birliği sağlayacak sonra da diğer halklarla özgür bir yaşam içinde yaşayacak. Bunları yan yana getirdiğimizde dünyada herkes öyle bir şey istiyor. Bu da bu paradigmanın içindedir. 2013’te Öcalan’ın gönderdiği mektupta da bu yönlü çağrıları, çabaları oldu. Diyarbakır, Avrupa konferansların yapılması sonrasında Güney’de kongrenin gerçekleşmesini istedi. Her şey yapıldı Ulusal Kongre tam toplanacaktı, ama bazı sebeplerden kaynaklı gerçekleşmedi. Ama bu kongre yapılmış olsaydı ne Türkiye, Suriye, Irak ne de İran halkı bu kadar acı çekmemiş olacaktı” dedi.

‘BU YÜZYIL KÜRTLERİN YÜZYILI OLACAK’

Tüm siyasi partilerin şahsi ve siyasi çıkarlarını bir yana bırakıp, Kürt halkının çıkarlarını öne çıkarması gerektiğini anlatan Birtane, yapılacak toplantıda birbirini kabul etmeme durumunun kabul edilmeyeceğini, sonuna kadar herkesin birbirini dinlemesi gerektiğini, bir kez daha fırsatın kaçırılmaması için bir şeylerin yapılması gerektiğini söyledi. Birtane, “Bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılıdır. Kürt halkının haklarını kazanacak, özgür olacak bir süreçtir. Kürt kadınları da her yerde yerini aldı. Bundan sonra da Kürt ulusal birliği konusunu da önceliklerine almasını istiyorum. Bu kongrenin toplanması için Kürtlerin kazanması için ne olursa olsun başarmalıyız” ifadelerini kullandı.

Aziz Oruç / Cihan Başakçıoğlu – dihaber

EN SON EKLENENLER