NATO’dan ‘Yenikapı’ mı çıkıyor?

Norveç’te NATO tatbikatında yaşanan olayın yankıları sürüyor. NATO’dan ‘özür’ açıklamaları devam ederken, yaşanan olay Kılıçdaroğlu’nda ‘Yenikapı Ruhu’nu yeniden canlandırdı: ‘Biz 80 milyonluk bir aileyiz. Güçlü bir devletiz’

Norveç’te 8-17 Kasım tarihleri arasında yapılan tatbikatın masa başında düzenlenen simülasyonları sırasında Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘düşman’ gösteren uygulamarla NATO ve Türkiye arasında yaşanan kriz devam ediyor.

Erdoğan olayla ilgili partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında “Norveç’te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk’ün ismi, bir tarafta da şahsımın ismi var” demiş yaşanan olayın ardından tatbikatta bulunan 40 askeri geri çektiklerini açıklamıştı. Tatbikata ilişkin önce Norveç’teki Ortak Harp Merkezi Komutanlığı, ardından da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg özür mektubu yayımlamıştı. Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen de Türkiye’den özür diledi.

Kılıçdaroğlu: Güçlü devletiz

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise NATO tatbikatında yaşananlar için soruşturma başlattı. Kılıçdaroğlu ise, Norveç’te NATO tatbikatında yaşanan olayla ilgili ‘özürle geçiştirilemez’ dedi. ‘Yeni Kapı ruhuna’ geri dönen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Biz 80 milyonluk bir aileyiz. Kendi ülkemizin tarihine hakaret edilmesini kabul edemeyiz. Yetkililerden Türkiye’ye tatmin edecek bir açıklama bekliyoruz. Bu sıradan bir özürle geçiştirilecek bir olay değil. Bütün dünyaya duyurmak isteriz. Güçlü bir devletiz. Kimse Türkiye’nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez.”

Bozdağ: Alçaklık

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, olayı ‘alçaklık’ olarak yorumladı. Bozdağ, Türkiye NATO’nun kurucu saygın ülkelerinden ve aynı zamanda NATO’da en büyük gücü olan ülkelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Bozdağ, şöyle konuştu: “NATO tatbikatında düşman olarak resimlerin seçilip hedefe konulması açık bir ifade ile büyük bir alçaklıktır. Bu alçaklığı yapanları şiddet ve nefret ile kınıyoruz.”
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de yaptığı açıklamada olaydan sorumlu 2 kişinin görevden alındığı bilgisi ve NATO’nun hem yazılı hem de sözlü özür dilediğini belirtti. TSK, “Yaşanan olaylar kabul edilemez” denildi.

EN SON EKLENENLER