Neden ‘evet’ dediklerini açıklayamıyorlar

AKP ve MHP, başkanlık anayasasını toplumsal muhalefetin ‘hayır’ demesi üzerinden savunmaya çalışıyor. Doğu Perinçek ve Bahçeli ise Erdoğan’ı Kürt karşıtlığı üzerinde yürütülen milliyetçi çizgiye getirmenin kavgasını veriyor

Başbakan Binali Yıldırım, geçen hafta söylediği ve büyük tepkiyle karşılanan “PKK, FETÖ, HDP ‘hayır’ diyor, onun için ‘evet’ diyoruz” sözlerini yine tekrarladı. Yıldırım ‘hayır’ cephesini etkisizleştirmek, tabanda çatlaklar yaratmak umuduyla CHP’ye de yüklendi. “Tek dil, tek millet, tek adam” vurgulu Başkanlık Anayasası referandumu için partiler hazırlıklarını yoğunlaştırırken, Başbakan Binali Yıldırım, “PKK, FETÖ, HDP ‘hayır’ diyor, onun için ‘evet’ diyoruz” sözlerini yineledi. Grup toplantısında konuşan Yıldırım, milyonlarca oy alan partileri hedef aldı.

Milyonlara ‘marjinal’ dedi

Yıldırım’ın AKP grubunda yaptığı konuşmada “Bu Anayasa değişikliğinin müsebbibi CHP. 2007’ye gidelim. Meclis’in en büyük partisine cumhurbaşkanı seçtirmeyen, hukuk ikdas eden ana muhalefet partisi bu işin başlangıcına sebep olmuştur. Cumhurbaşkanı seçtirmemek için vesayet odaklarının sözcülüğünü yapan ana muhalefet partisi bugün bütün marjinal odaklarla aynı fotoğrafı veriyor. PKK hayır, FETÖ hayır dediği için biz bu değişikliğe evet diyoruz dedik. Biz cevabı muhataplarından beklerken cevap CHP’den geldi. CHP zaten onların kayığına binmiş vaziyette, Allah ıslah etsin. Siz FETÖ ile PKK ile bölücü örgütlerle iş tutarak milletin gönlüne giremezsiniz” dedi.

Bahçeli: Erdoğan’ı tercih ederim

Partisinin grup toplantısında “hayır” diyen herkesi, “şer ittifakı” olarak suçlayan MHP Lideri Devlet Bahçeli, “evet” gerekçesini şimdiye kadar ittifak halinde çalıştıkları Doğu Perinçek üzerinden açıklamaya çalıştı. Muhalefete karşı koltuğunu korumasını AKP’ye borçlu olan Bahçeli şunları söyledi: “Eğer Doğu Perinçek ve ‘hayırcı’ yoldaşlarıyla Recep Tayyip Erdoğan arasında bir tercih hakkımız olursa, kesinlikle ve istisnasız sayın Erdoğan’ı tercih edeceğimizi herkes bilmeli ve kafasına sokmalıdır… Akıntının karşısında kürek çekmek yerine yön ve istikamet vermenin akılcı olduğuna inanır bunu yaparız. Pazarlık arka kapı siyaseti al-ver anlaşması siyasi menfaat beklentisi bize yabancıdır, uzaktır.”

Kararsız ve başkanlığı desteklemeyen MHP’liler konusunda da Bahçeli “Seçmenimizin üçte biri evet, üçte biri hayır, üçte biri kararsızmış. Ekran ekran gezerek MHP bilirkişisi olmaya soyunanların dün ihanet işbirlikçisi olduğunu unutmadık. Dün, ‘halklara özgürlük’ diyerek orak çekiçle poz veren Perinçekgiller bugün neredeyse bize ülkücülük anlatacak! Perinçek’le Erdoğan arasında tercih yapmamız gerekirse sayın Erdoğan’ı seçeceğimiz bilinsin” dedi.

6_perinçekPerinçek’ten cevap: Erdoğan siyasetime geldi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Eğer Doğu Perinçek ve ‘hayırcı’ yoldaşlarıyla Erdoğan arasında tercih yapmamız gerekirse sayın Erdoğan’ı seçeceğimiz bilinsin” açıklamalarına Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten ilginç bir yanıt geldi. “Şunu vurgulayarak belirtmek isterim. ‘Evet’ diyenler de ‘hayır’ diyenler de düşman değildir, bu toprakların Türkiye topraklarının insanlarıdır. ‘Evet’ ve ‘hayır’ diyenleri kamplaştıran pusulardan, kurşunlardan bahseden söylemlerden uzak durmalarını herkese tavsiye ederim” diyen Doğu Perinçek, Bahçeli’nin kendisi için söylediği sözleri hatırlatıp, “Erdoğan’ı da tercih etseler Doğu Perinçek’i tercih etmiş olurlar. Çünkü, sayın Erdoğan’ın başında bulunduğu Adalet ve Kalkınma Partisi, birçok konuda Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in savunduğu siyasetlere gelmiştir” dedi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER