Neden istifa ediyorlar?

AKP’de istifası istenen belediye başkanlarının bir çoğu istifa ederken, neden istifa ettiklerine dair tartışmalar ise sürüyor. CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Erdoğan’ın ‘metal yorgunluğu’ ifadesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yarkadaş, istifalar için şunları söyledi: “MİT ve MASAK, FETÖ’nün mali kaynaklarına ilişkin kapsamlı bir çalışma yürüttü. Mali kaynağa ilişkin çalışmalarda oklar AKP’li belediyeleri gösterince Saray istemeye istemeye düğmeye basmak zorunda kaldı. Kamuoyuna gerçeği söylemek yerine, Metal Yorgunluğu kavramıyla gerçeğin üstünü örtmeye çalışıyorlar” yazdı.

Gazeteci Fehmi Koru ise, AKP’deki istifaların neden istendiğine dair hiçbir açıklama yapılmamasını eleştirerek, “İstifa etmeleri istenen belediye başkanlarının illeri bunlar; biri hariç diğerleri istifa etti veya etmek üzere. İyi de, bu başkanların kendi partilerinin lideri tarafından istifalarının istenmesinin sebebini bilen var mı?
Söylentileri ben de biliyorum, bilmesine: ‘FETÖ irtibatı’ deniliyor… ‘Beceriksizlik, iş bilmeme’ de diyenler var… Bazısı hakkında ‘yolsuzluk’ imasında bulunanlar da çıkıyor… Hangi suçlama hangi başkanı hedef alıyor, bileniniz var mı?

Defalarca aday gösterilerek belediye başkanlığında kalması sağlanmış isimler, son birkaç yıl içerisinde mi böyle bir yola saptılar, yoksa sabıkaları eski mi?”

‘Diktatörlüğün göstergesi’

DW Türkçe’ye konuşan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, “Birisi istifa et diyor tamam da, belediye başkanları da istifa ediyor. Niye istifa ediyor? İstifa eden belediye başkanları neden konuşmuyorlar?” diye sordu. Kerestecioğlu, belediye başkanları eğer yolsuzluk yaptıysa, bunun yargı tarafından soruşturulması gerektiğini belirterek, “Bir iktidarın, bir cumhurbaşkanının uygulamaları hukuki açıdan sorgulanmıyor, yargılanmıyor. Türkiye’de siyasi kriz büyüdükçe büyüyor” diye konuştu. CHP milletvekili Veli Ağbaba ise, “Gökçek’in gitmesi tek adam diktatörlüğünün göstergesi olarak tarihe geçecektir” dedi.
DBP’li belediyelerin tamamına yakınını kayyumla gasp eden AKP, CHP ve MHP’li belediyelerin bazılarını da ele geçirmek için çeşitli hazırlıklara başladığı öğrenildi. AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan, partisinin istişare toplantısında belediyelere ilişkin teftiş operasyonu başlatma kararı aldı. Bu kapsamda, Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) 250 kişilik denetim elemanı takviyesi yapılacağı belirtildi.

EN SON EKLENENLER