‘O duvarlar yıkılacak’

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, eski Eşbakşan Yüksekdağ ve Baluken’in tutuklu yargılandıkları dava bugün ve yarın Ankara’da görülüyor. Davalara katılım çağrıları artarken, AKP Demirtaş’ı davaya getirmemek için her yolu deniyor. HDP ise ‘O duvarlar yıkılacak’ dedi

AKP hükümetinin demokratik siyasetin tasfiyesi için tutukladığı HDP Eşbaşkan ve milletvekillerinin tutuklu yargılandığı dava bugün ve yarın görülecek. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile HDP Grup Başkanvekili Amed Milletvekili İdris Baluken’in 6 ve 7 Aralık’ta görülecek davalarına ilişkin çağrılar yapıldı. 6 Aralık’ta Yüksekdağ, 7 Aralık’ta ise Demirtaş ve Yüksekdağ’ın davaları olacak. Dava hakkında konuşan HDP Eşbaşkanı Serpil Kemalbay, “AYM onurunu kurtarmak istiyorsan hukuka göre karar vermeli. Hırsızlar dışarıda, halkın vekilleri hapiste” dedi.

‘AYM onurunu kurtar’

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Kemalbay, Demirtaş, Yüksekdağ ve Baluken’in görülecek duruşmalarına değinerek, “Bu mahkemelere siyasi bir tasfiyenin aracı olduğu için, kendilerini yargılamak için gelen kişileri yargıladıkları için Demirtaş duruşmaya getirilmiyor. Tutuklu olduğu dosyanın ilk duruşması tutuklanmasından 399 gün sonra olacak. Bundan 1 gün önce de Anayasa Mahkemesi Demirtaş’ın başvurusunu görüşecek. ‘Milletvekili tutuklu yargılanamaz’ şeklindeki içtihat kararına uygun karar vermesi gerekirken Anayasa Mahkemesi şimdiye kadar sustu, şimdi nasıl oluyorsa tam da duruşmadan bir gün önce başvuruyu görüşmeye karar verdi. AYM’ye sesleniyoruz; eğer onurunu kurtarmak istiyorsa 6 Aralık’ta hukuka göre bir karar ver. Hiçbir HDP’li cezaevinden yılmaz, biat etmez, korkmaz. Bizler, siz nasıl gelirseniz gelin dayanışmaya, mücadeleye, gerçekleri söylemeye devam edeceğiz. Hiçbir şey bizi, hakikatleri ortaya koymaktan alıkoyamaz” dedi.

Hırsızlar dışarıda vekiller içeride

Sûr’un AKP-MHP ittifakı tarafından yıkıldığını kaydeden Kemalbay, ABD’de görülen Reza Zarrab davasına da değindi. Kemalbay, “Bekir Bozdağ, ‘ABD’de bir yargı tiyatrosu oynanıyor’ dedi. On binlerce kilometre öteye gitmenize gerek yok. Tiyatro görmek istiyorsanız HDP’ye yönelik davalara bir bakın. İşte tiyatro budur” dedi. Kemalbay, gündemdeki para transferi tartışmalarına ilişkin ise şunları söyledi: “Türkiye’yi çalkalayan bu yolsuzluk, rüşvet, hayali ihracat, kara para aklanmasıyla karşı karşıyayız. Şimdi, AKP-Saray iktidarı ne yapıyor? Arkadaki bayrağı getirmiş, pisliklerin üstünü örtmek için kullanmaya çalışıyor. ‘Bu, millete, devlete, Erdoğan’a yapılan bir saldırıdır’ diyor. Hayır! Bu, millete yapılan bir saldırı değildir. Siz şimdi Kürt düşmanlığı yaparak, sahte anti-emperyalistliğe soyunarak bu işin üstünü bayrakla örtemezsiniz. Bu ne yerli ne millidir, bu mesele bir rüşvet, talan ve hırsızlık meselesidir. Man Adası’nda para götüren Demirtaş mı? Yüksekdağ mı? Niye onlar rehin? Hırsızlar dışarıda, onurlu insanlar içeride.” HDP Wan İl Örgütü de, Demirtaş, Yüksekdağ ile Baluken’in davalarına ilişkin çağrı yaptı. Parti yetkilileri ve yurttaşlar, herkesi AKP darbesine karşı mücadeleye ve zulüm duvarlarını yıkmaya çağırdı.

İki gün kala yer değişti!

AKP, HDP ile dayanışmayı engellemek için her yolu deniyor. Demirtaş’ın duruşmasının yeri değiştirildi. İlk kez görülecek olan duruşmanın bugüne kadar Sıhhiye Adliyesi’nde görülmesi bekleniyordu. Ancak duruşmaya iki gün kala mahkeme tarafından “güvenlik” gerekçesiyle duruşma yeri, Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonu olarak değiştirildi. Yüksekdağ’ın görülecek olan duruşması da daha önce Sıhhiye Adliyesi’nde görülmesine rağmen Sincan’a alınmıştı. Duruşmaya Yüksekdağ’ın getirilmesi bekleniyor.

10 ülkeden katılım

Dava için 10 Avrupa ülkesinden siyasi parti temsilcisi, avukat ve aktivist Türkiye’ye gelecek. Fransa Sol Parti, Fransa Kominist Partisi, İtalyan İlericiler ve Demokratlar Hareketi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Norveç Kızıl Parti, Norveç Sosyal Demokrat Partisi, Yunanistan SRİZA, Alman Sosyal Demokrat Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, İrlanda Sinn Fein, İngiltere İşçi Partisi ile Danimarka Liberal Parti temsilcileri Ankara’da olacak.

MA

EN SON EKLENENLER