Oluç: Esnaf battı, halk borçlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, gündemi değerlendirdi.
Siyasi soykırıma dikkat çeken Oluç, “O dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın kontrol edilemiyor dediği güçler kimlerdir, bunlar acaba sizin devlete yerleştirdiğiniz çeşitli istihbarat örgütleri miydi” diye konuştu.

AB RAPORU

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile ilgili hazırladığı gerileme raporuna değinen Oluç, şunları belirtti:
“AB’nin gerileme raporunda işaret edilen temel vurgular nedir? Bu rapor diyor ki yargı-yasama arasında etkili bir ayrışma yaşanmıyor. Tüm yetkiler tek kişide başkanlık düzeyinde toplanıyor, diyor. Bu rapor 47 HDP’li belediye başkanının yerine merkezi hükümet tarafından kayyumlar atanması yerel seçimleri sorgulanır hale getirir, diyor. Bu rapor diyor ki Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına dair kararın uygulanmaması zarar veriyor. Yargı bağımsızlığı yoktur, diyor, insan hakları konusunda kötüye gidiş devam etmektedir, diyor. Gazeteciler, yazarlar, akademisyen, siyasetçilerin tutuklanması ifade ve özgürlüğünün uygulanan büyük çaplı kısıtlamalar bu özgürlüklerin kullanılmasını olumsuz etkilemektedir diyor bu rapor. İktidara bir kez daha söyleyelim, AB’ye demokrasi kapısından girebilirsiniz, Doğu Akdeniz’den değil.”

SANSÜRE TEPKİ

Facebok’un Türkiye’ye temsilci göndermeme kararını değerlendiren Oluç, iktidara tepki göstererek, “Bu çıkardığınız kanunla birlikte sosyal medya mecralarını Türkiye’ye gelmekten uzaklaştıracaksınız, sonunda sosyal medya mecraları kullanılamaz hale gelecek. Yani Türkiye’de toplumsal ve siyasal muhalefetin sesini yükselttiği, önemli haberlerin ortaya çıktığı sosyal medya mecraları kullanılmaz hale getireceksiniz” dedi.

‘EKONOMİ VAHİM, HALK BORÇLU’

Enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Oluç, açıklanan verilerin ‘hormonlu’ olduğunu söyledi. Oluç, Ekonomide durum son derece vahim” diye kaydetti.
Oluç, “Halk korkutucu düzeyde borçlanmış. Esnaf kepenk kapatıyor ve 1 Ocak – 31 Ağustos arası dönemde 163 bin 209 esnaf kepenk kapatmış. Ekonomide durum son derece vahim” diye konuştu.
İktidara yakın olan medyanın HDP’nin yöneticileri, vekilleri ve seçmenleri hakkında yalan yayınlar yaptığını belirten Oluç, bu konuda defalarca Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) başvurduklarını ifade etti. Oluç, bu başvurulara RTÜK’ün sürekli “başvurularınızı değerlendiriyoruz” şeklinde cevap verdiğini kaydetti.
Oluç, bugün Meclis’e getirilecek olan işgal tezkeresine de tepki göstererek, ‘hayır’ diyeceklerini söyledi.

 

EN SON EKLENENLER